Toen ik deze zomer terug kwam van vakantie lag het nieuwe boek van Jamie Oliver tussen de post: Jamie kookt Italië. Een wederom prachtig boek waar ik deze week flink in heb zitten bladeren. Het is een heerlijk boek, wat mij betreft vooral geschikt voor als je de rust hebt om eens lekker te koken. Veel van de recepten kosten wat tijd. Dit recept van de klassieke carbonara (een van de beroemdste Romeinse pastagerechten, aldus Jamie) was een van de eenvoudigere recepten uit het boek. Ik ben dan ook blij dat ik deze mag delen!
Overigens kan ik bij mij in de buurt echt geen ‘guanciale’ (wie kent het niet) of gerookte pancetta krijgen, dus ik gebruik ordinaire spekreepjes. Laat Jamie het niet horen…..
Klassieke carbonara – krokante broodkruimels met eekhoorntjesbrood
VOOR 4 PERSONEN – BEREIDINGSTIJD 30 MINUTEN
80 g guanciale (gezouten en gedroogde varkenswang) of gerookte pancetta
10 g gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
2 takjes verse rozemarijn
80 g oudbakken boerenbrood
½ el zwarte peperkorrels
300 g spaghetti of bucatini
2 grote eieren
50 g parmezaan
Haal de huid van de guanciale, snijd die grof en doe hem samen met het eekhoorntjesbrood in een blender. Voeg de afgeriste rozemarijnnaaldjes en het in stukjes gescheurde brood toe en maal tot grove kruimels. Rooster de kruimels in een grote droge koekenpan op matig vuur, schep ze regelmatig om tot ze goudbruin zijn en kieper ze in een kom. Rooster de peperkorrels kort in dezelfde pan en stamp ze fijn in een vijzel. Wrijf de peper door een fijne zeef en gooi wat daarin achterblijft weg. Neem de koekenpan een paar minuten van het vuur om een beetje af te koelen.
Kook de pasta in gezouten kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd intussen de guanciale in blokjes van ½ cm, bak ze met de peper in de koekenpan op matig laag vuur uit tot ze goudbruin zijn. Kluts de eieren, rasp bijna alle parmezaan erover en kluts nogmaals.
Schep met een keukentang de pasta met een beetje aanhangend water bij de guanciale in de pan om het gaarproces te stoppen. Hussel de pasta en het vet door elkaar, neem de pan van het vuur en – dit is echt heel belangrijk – wacht 2 minuten alvorens het ei erbij te gieten (als de pan te heet is stolt het ei in plaats van dat het heerlijk smeuïg en fluweelzacht blijft). Hussel de pasta goed door elkaar en maak de carbonara zo nodig extra smeuïg met een scheutje van het kookwater. Schep de borden meteen vol, rasp het laatste restje parmezaan erover en geef het broodkruimelstrooisel er apart bij.
Calorieën | Vet | Verz. Vet | Eiwit | Koolhyd. | Suiker | Zout | vezels |
475 kcal | 15 g | 5,7 g | 23 g | 66,5 g | 3,3 g | 1,4 g | 3 g |
Dit recept komt uit het boek Jamie kookt Italië. Het boek bevat meer dan 140 Italiaanse recepten: klassiek Italiaans anno nu. Het boek kost €29,99 en het is hier te koop.
Geen reacties