Lees, relatie

Kerstdagen

Stiiiiihiiiile naaaaacht. Heieieieieieieielige naaaaaacht.
Ik heb me altijd verwonderd over het feit dat de geboorte van een kindje gevierd wordt met een lied dat Stille Nacht heet. Ik heb sinds de geboorte van mijn eerste spruit nooit meer een stille nacht gehad. En waarom duurt Kerst twee dagen? Jezus is toch op één dag geboren? Misschien deed Maria daar net als ik wat langer dan een uurtje over, maar uiteindelijk heb je toch één geboortedag.
Of waren die twee feestdagen een vooruitzienende blik op al het bezoek dat je moet afleggen? Ik red het niet in twee dagen. Wat zeg ik? Ik red het vaak niet eens in drie dagen. Mijn familie en zijn familie: twee dagen, zou je zeggen. Maar mijn ouders zijn niet meer bij elkaar, dus dat kost al een dag extra. En dan is het voor ons niet eens traditie om langs opa’s en oma’s te gaan, anders zouden die er ook allemaal bij komen.
Onze zussen hebben hetzelfde probleem, die moeten ook naar tig families. Of er is weer een nieuwe geliefde bij wie het echt gebruikelijk is om op kerstavond samen te komen, terwijl dat de avond van mijn vader is. Of er is er ineens één jarig met Kerst.

Zo half oktober worden de eerste appjes al verstuurd om alles vast te leggen. Mijn moeder is van het type ‘niemand is verplicht om te komen, maar we prikken wel een datum waarop iedereen kan, dus durf nog maar te zeggen dat je niet komt’. Dat wordt dan altijd vierde of vijfde kerstdag. Of, als de agenda’s heel moeilijk doen, 23ste kerstdag.

Wanneer ga ik kerst vieren met mijn eigen gezin? Met het garnalencocktailrecept van mijn oma waar ik vroeger zo gek op was en ijs in de vorm van een sneeuwpoppetje. Wanneer heb ik de kans om die enorme stapel servetten met koddige kerstmanopdruk te gebruiken?
Toch maar eens kijken of ik ergens nog een gaatje in mijn agenda heb. Bestaat tweede nieuwjaarsdag eigenlijk al?

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter