Lees, Peuter

JA in plaats van NEE

“Dus nog even voor de duidelijkheid: jullie mogen wél naar de nieuwe speeltuin en de crossbaan, maar níet naar het water.” “Jaahaa,” roepen Benja en Noah in koor. “Dat heb je nou al zo vaak gezegd, we weten het wel.” “Want jullie kunnen nog niet zwemmen, dus als jullie in het water vallen hebben we een groot probleem.” Mijn woorden vormen wolkjes in de koude buitenlucht, niet meer gehoord door degenen voor wie ze bedoeld waren, want die zijn allang op hun fietsen vertrokken. Opvoeden is loslaten én vasthouden, dus na twintig minuten mag ik van mezelf gaan kijken of ze zich aan de afspraak hebben gehouden. Ze zitten van top tot teen onder de modder maar liggen goddank niet in de vijver.

“Je kunt beter alleen benoemen wat wél mag,” adviseert mijn moeder later als ik mijn angst dat ze in het water vallen – met alle verschrikkelijke gevolgen van dien – uit de doeken doe. “Die vijver zien ze helemaal niet vanaf de speeltuin en de crossbaan. Als jij er niet over begint, realiseren ze zich niet eens dat het in de buurt is. Maar doordat jij er zo op hamert, wakker je bij hen de spannendste ideeën aan. Want alles wat niet mag, trekt aan.”

Het doet me denken aan het ‘positief opvoeden’ waar ik het laatst met een vriendin over had. Een van de adviezen daarin luidt dat je focust op wat wel mag in plaats van op wat niet mag. JA in plaats van NEE dus. Appeltje eitje, voor een pleaser als ik. Want ik antwoord het liefst overal positief op. Veel te bang dat iemand er wat van vindt als ik m’n eigen grenzen aangeef. Al maak ik me daar bij Benja beduidend minder druk om. Want als hij z’n vrachtwagen door de kamer gooit flap ik er moeiteloos Nee, niet doen! Zo gaat hij stuk uit. De variant Vrachtwagens zijn om mee te rijden, anders gaat hij stuk. Met een bal kun je gooien komt niet eens in me op. Maar dat kan ook komen omdat voor die laatste optie hogere opvoedkunde en een driedubbele portie geduld zijn vereist, en die staan allebei niet op mijn cv.

Toch ben ik er klaar mee om alle JA’s in mijn eigen leven te compenseren door heel veel NEE’s in mijn opvoeding. Dus toen Benja en Noah afgelopen week vroegen of ze naar de speeltuin en de crossbaan mochten, antwoordde ik met gefaket enthousiasme Ja hoor, veel plezier!

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen op zwemles? 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter