Mijn zoon van tien kreeg een half jaar geleden mijn oude iPhone. Die gebruikt hij op ontelbare manieren. Dit zijn de zestien meest voorkomende activiteiten:
1. Appen met zijn klasgenoten, met mij (voor hem is het nog een manier om zijn ongenoegen over eenopvoedkundige maatregel te uiten) met zijn grootouders, met de buurkinderen. Appen en dan bij voorkeur door middel van emoticons, blijkt voor hem een veel logischere manier om in contact te zijn met anderen dan het schrijven van briefjes/kaartjes of iemand opbellen.
2. Facetimen met giebelende meisjes uit zijn klas die hij zijn kamer, de poezen en de hond laat zien. Die meisjes doen op hun beurt hetzelfde. Fiets even bij elkaar langs om de kamer, poezen en hond in het echt te bekijken, maar FaceTimen blijkt vele malen leuker. Of veiliger. Het schijnt trouwens nog leuker te worden als tussendoor 25 keer de verbinding wordt verbroken.
3. Muziek luisteren via Spotify. Kraantje pappie, Ronnie Flex, Lil Kleine en andere rappers die veelvuldig de termen ‘bitch’, ‘dope’, ‘chillen bezigen.
4. Op Google Mapps kijken of zijn huis erop staat. Op Google Maps kijken of zijn voetbalclub erop staat. Op Google Maps kijken of het huis van het meisje waar hij mee Facetimed erop staat.
5. Siri’en (‘Vind jij mij aardig? Waar woon je? Kun je beatboxen? Vertel eens een mop! Hoe zie je eruit? Bestaat God?’)
6. Filmpjes en foto’s maken en die naar iedereen in zijn contacten sturen.
7. Tijdens The Voice punten geven met The Voice-app. Tijdens Wie is de Mol meespelen met de Wie is de Mol-app. Tijdens Mindf*ck meespelen met de Mindf*ck-app.
8. Filmpjes kijken op YouTube. Vooral van andere mensen die Fortnite spelen, want zelf niet in het bezit van een Playstation, afgewisseld met kijken naar vloggende pubers of filmpjes van de mooiste doelpunten ooit gemaakt. Als hij in een goede bui is mag zijn zevenjarige zusje heeeeel even een schattig-dieren-filmpje kijken.
9. Eindeloos zijn WhatsApp status veranderen.
10. Eindeloos van toetsenbord veranderen met Rainbowkey.
11. Zijn oma via de app uitleggen hoe Rainbowkey werkt.
12. Eindeloos vragen of hij op Insta mag met als argumenten:
‘iedereen zit erop.’
‘Dan kan ik Donald Duck volgen.’
‘Dan kan ik Donny van de Beek volgen.’
‘Dan kan ik jou volgen en alles liken wat je post.’
‘Als het mag ben je mijn allerbeste moeder.’
‘Als het niet mag ben je mijn allerstomste moeder.’
13. Op wifi-loze plekken zijn moeder tot wanhoop drijven met de vraag of hij op haar Hotspot mag.
14. Zijn moeders telefoonrekening opstuwen omdat zij in wanhopige toestand te vaak toestemming heeft gegeven om haar Hotspot te gebruiken.
15. Zijn moeder tot wanhoop drijven met het argument dat een telefoon geen beeldscherm is zoals een iPad of televisie. Appen mag de hele dag door ‘want dat doe jij ook mama.’
16. Bellen via Whatsapp. Want hij heeft geen beltegoed. En is niet zo’n prater. Behalve als het gaat om vragen of hij op Insta mag. Of op zijn moeders Hotspot. Of te vertellen waarom hij evenveel mag appen als zijn moeder.
Wat blijkt uit onderzoek?
Vodafone Ziggo (Red Together) deed onderzoek naar gebruik van technologische communicatiemiddelen. 500 kinderen en 500 ouders deden mee aan dit onderzoek. Grappig dat je wat ik hierboven schreef ook terugziet in deze onderzoeksresultaten. Zo blijkt dat ouders en kinderen (net als bij mij) voornamelijk Whatsapp gebruiken als technologisch middel om met elkaar te communiceren (82,7%).
Bellen blijft
Maar ondanks de verschillende apps die er allemaal zijn blijft bellen een belangrijk communicatiemiddel; 40,4% van de respondenten belt traditioneel en 24,6% van de respondenten belt via het internet (bijv. Whatsapp bellen). Zowel ouders als kinderen geloven ook dat traditioneel bellen een belangrijk communicatiemiddel blijft. Grappig om te zien dat zelfs iets meer kinderen (63,2%) hierin geloven dan ouders (54,7%).
Data delen met elkaar
Vodafone vroeg de respondenten ook of ze hun data zouden willen delen met directe familieleden. Ik denk dat mijn prepuber daar ook geen bezwaar tegen zou maken. Ik was dan ook niet verrast dat het aantal kinderen dat dit wil groter is dan het aantal ouders: 43,9% van de kinderen vindt dit wel een goed idee, tegenover 39,3% van de ouders.
Red Together van Vodafoon
Vodafone introduceert een nieuwe abonnement voor families: Red Together. Een abonnementsvorm waarbij families abonnementen kunnen bundelen, samen data kunnen delen en die ook kunnen beheren. Meer informatie vind je hier.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vodafone.
Geen reacties