Leer

Wat hebben de donkere dagen met vis te maken?

Sinds ik samenwerk met John West spreek ik af en toe met ‘hun’ voedingsdeskundige Brenda Frunt (zie hier 11 eerdere voedingsvragen die zij beantwoordde). Toen ik haar onlangs sprak, legde ze mij uit waarom het goed is om te letten op vitamine D in ons eten. Graag deel ik deze kennis met jullie!

Zoals ik vorige week al op de club schreef: ‘De ene persoon danst in de regen, de andere wordt nat’. Nou ben ik een behoorlijk positief persoon en zijn mij kinderen ook wel van het optimistische soort, maar dat dansen in de regen, daar zijn wij niet echt van. Met als gevolg dat we de afgelopen weken toch best veel binnen hebben gezeten en niet perse veel zonlicht op ons gezicht hebben gehad. En daar wordt je dan weer niet vrolijker van. Want: zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, en vitamine D blijkt invloed op ons humeur te hebben. Oftewel: een tekort aan deze vitamine zorgt voor, je raadt het al… de herfstdip.

Vis eten tegen de herfstdip en de snottebellen

Maar vitamine D is niet alleen belangrijk voor ons humeur, Brenda legt me uit dat het ook belangrijk is voor je weerstand en je energiehuishouding. Dus heb je minder zin in die eeuwige snottebellen bij je kinderen, en in de herfstvermoeidheid bij jezelf, dan is het handig om ervoor te zorgen dat je tijdens deze sombere dagen op een andere manier vitamine D binnen krijgt.

Nou is dat wel een dingetje, want vitamine D krijg je helemaal niet makkelijk voldoende binnen via je voeding. (En voldoende is volgens Brenda gemiddeld 10 mg per dag). Eigenlijk bevatten alleen vette vissoorten en de olie daaruit (vooral levertraan) veel vitamine D.  Brenda: “Mijn advies is dan ook om óf op vakantie naar de zon te gaan, of om vette vis te eten zoals zalm, makreel of sardientjes.”

Op vakantie naar een zonnig land, lijkt me wel wat voor de herfstvakantie, maar dat zit er vrees ik niet in. Dus ging ik op zoek naar drie recepten met vette vis die ik ook kindvriendelijk inschat. Brenda voegt trouwens nog toe dat vette vis voor kinderen ook belangrijk is, omdat de vetzuren die daarin zitten ook bijdragen aan de ontwikkeling van je hersenen. “En die groeien nog tot je 25e levensjaar. Vis zit bovendien boordevol eiwitten, die je nodig hebt voor je groei en je denkvermogen.”

Drie kindvriendelijke vette visrecepten

Recept 1: spaghetti makreel arrabiata

Wat dacht je van deze spaghetti met tomatensaus en makreel? Hij is in een haf uurtje te maken en het lijkt mij ook een goed ‘instap’-gerecht voor kinderen. Je vindt het recept hier. Als de rode pepers in het gerecht voor je kinderen te pittig zijn, dan kun je die uiteraard weglaten).

Recept 2: zalmkoekjes

Deze zalmkoekjes maakte ik al eerder voor een filmpje van John West en die vielen bij ons goed in de smaak. Je vindt het recept voor deze koekjes hier.

Recept 3: Sardinestengels

Onze dochter Keet kan ik wel blij maken met sardines. Die kan ik allerlei gerechten met sardines voorschotelen. Maar Teun is nog niet zo ver. Daarom… hier een recept van sardinestengels. Als dat geen succes is!? Klik hier voor het recept van de sardinestengels.

De tips van Brenda vertelt ze ook in dit filmpje!

Dit blog heb ik geschreven in samenwerking met John West.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax mama weekmenu: 5 dagen eten voor nog geen 30 euro! - Club van relaxte moeders 11 oktober 2019 at 15:17

    […] is dan in ieder geval een goede oplossing. Ik was deze week voor mijn samenwerking met John West een blog aan het schrijven over vitamine D (die we in deze regenachtige dagen wat minder binnen krijgen) en stuitte toen op dit pastagerecht […]

  • Laat je reactie achter