Relax

De mooiste boeken voor deze zomer!

Ja, ik lees minder sinds ik kinderen heb (en sinds de uitvinding van de smartphone). Maar in de vakantie gaat het de laatste paar jaren best weer goed. Als de vakantie in zicht is ga ik altijd even bij vriendinnen te rade naar wat zij willen gaan lezen of hebben gelezen de afgelopen tijd. Dus dit jaar ook! Ik heb mijn boekenliefhebbende vriendinnen gevraagd, heb gevraagd wat de meiden uit het blogteam gaan lezen en werd enorm blij van alle inspiratie. Of je nu aan één boek, een half boek of een paar toe komt, het kunnen dan maar beter goeie zijn. En volgens mij zijn die van hieronder allemaal toppers.

1. Het Smelt

Dit boek van schrijfster Lize Spit staat al een tijdje op mijn lijstje. Ik heb hem nog niet gelezen, maar zo vaak als tip gekregen van vriendinnen. Die gaat dus zeker mee in de koffer De achterflap is in ieder geval al behoorlijk intrigerend:

In Eva’s geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun jeugd samen het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Dan ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen, Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.

Het Smelt kost €22,95 en is hier te koop.

2. Huisje boompje beest

Natuurlijk tip ik dit boek! Het is de debuutroman van Roos Schlikker, van wie ik op de club ook af en toe een fijne column deel. Ze is een van mijn favoriete columnisten dus ik was benieuwd naar dit boek. Dat het leest als een trein is dan ook geen verrassing (ik had het dus veel te snel uit). En verder is het zowel grappig, pijnlijk en bij tijd en wijle vies. Het gaat over een aantal buurtgenoten in een Vinex-wijk, die nieuwe buurtbewoner Rob welkom heten. Maar er is iets met die man… Na het lezen van dit boek kijk je nooit meer hetzelfde naar je buren ;). Heerlijk strandboek!

Het boek kost €19,99 en is hier te koop.

3. Een Honger

Toen ik in de app-groep van het bloggersteam van de club vroeg welk boek ik absoluut moest lezen deze zomer, riep Sanne W. gelijk: ‘Een honger! ( moooooooooooi!)’

Het verhaal van Een Honger wordt verteld vanuit het perspectief van studente Aurélie, die de schrik van haar leven krijgt als haar geliefde volkomen onverwacht gearresteerd wordt. Hij, de bekende ontwikkelingswerker Alexander, zou een van zijn Ethiopische adoptiekinderen hebben misbruikt. Heeft Aurélie echt meer dan een jaar het bed gedeeld met een man die pedofiele voorkeuren had? Tien jaar later is ze moeder van een dochter en werkt ze als journaliste. Dan benadert Laszlo haar met een voorstel dat ingrijpende gevolgen zal hebben. 

Sanne: “Het is een ontzettend dikke pil, waar je in kunt verdwijnen in de vakantie. Een heftig thema, maar niet heftig gebracht.”

Het  boek kost €24,99 en is hier te koop.

4. IV

Dit is een van de tofste boeken die ik het afgelopen jaar gelezen heb. Nou ja, eigenlijk geluisterd (via Storytel). Ik lees eigenlijk nooit thrillers, maar vond dit boek van Arjen Lubach echt te gek. Vanaf pagina 1 zit je er al helemaal in.

Het boek gaat over Elsa die op zoek gaat naar de moordenaar van haar vader. Ze komt tot de ontdekking dat hij op het spoor was van de ontrafeling van een groot staatsgeheim. Als blijkt dat Elsa zelf wordt verdacht van de moord, volgt er een achtervolging van 24 uur door Amsterdam, via de duinen bij Heemskerk naar Zuid-Frankrijk.

IV kost €12,50 en is hier te koop.

5. Het boek van de Baltimores

Ik las twee jaar terug het boek De waarheid over de zaak Harry Quebert. Super fijn boek dat echt leest als een spannende Netflix-serie. Ik was hem eigenlijk vergeten, tot Miloe me Het boek van de Baltimores tipte. Een nieuwe dus van de Zwisterse auteur Joël Dicker.

Dit boek gaat over de twee families Goldman: de Goldmans-uit-Baltimore en de Goldmans-uit-Montclair en ‘Het Drama’. Marcus maakt deel uit van De Goldmans-uit-Montclair, (een middenklassengezin). De andere Goldmans zijn welvarender en wonen in een luxe villa in een rijke buitenwijk. Voor hen koestert Marcus een grenzeloze bewondering.

Acht jaar na ‘Het Drama’ blikt Marcus terug op de geschiedenis van zijn familie, de scheuren in het vernislaagje van de Baltimore-Goldmans en het feit dat alles instortte. Sindsdien wordt Marcus voortdurend door één vraag geplaagd: wat is er nu echt met de Baltimores gebeurd?

6. Het einde van de eenzaamheid

Dit boek van Benedict Wells zag ik dit voorjaar bij De Wereld Draait Door langskomen en lijkt me heel fijn. Ik las op bol.com de eerste paar pagina’s en was gelijk geboeid. Die gaat dus zeker mee!

Dit boek gaat over Jules die na een ernstig motorongeluk in het ziekenhuis belandt, waar hij geconfronteerd wordt met herinneringen uit zijn jeugd. Al vroeg verloren hij en zijn broer en zus hun ouders. Op hen alle drie laat dit verlies zijn sporen na en in de jaren die volgen groeien zij uit elkaar. Jules trekt zich steeds meer terug in zijn eigen wereld, zijn enige vriendin is Alva. Als ze volwassen zijn verschijnt Alva weer in zijn leven. Even ziet het ernaar uit dat ze de verloren jaren kunnen goedmaken, tot ze toch weer door het verleden worden ingehaald. Een boek over hoe je omgaat met verlies en eenzaamheid.

Het einde der eenzaamheid kost €19,99 en is hier te koop.

7. Wij zeggen hier niet halfbroer

Ik lees altijd graag stukken van Henk van Straten en zijn dagelijkse stukjes op zijn site. Dus toen mijn vriendin Ilonka deze gisteren  aanraadde was ik gelijk enthousiast. Het boek gaat over Henks eigen jeugd. Hij groeide op met drie oudere halfbroers, zijn stiefvader en zijn moeder. In de weekenden rijdt hi met zijn moeder naar zijn vader in Rotterdam. Zijn stiefvader was hem liever kwijt dan rijk, dacht hij. Zijn moeder, gevangen tussen twee mannen, was aldoor somber en vertrok op zijn vijftiende naar Curaçao. Zijn broers waren zijn broers, maar toch ook weer niet. 

Ilonka: Het is een helder, grappig en ontroerend geschreven boek. Het boek sleept je echt mee in (zoals Henk zelf zegt) “gewoon een jeugd net zoals mijn leven gewoon een leven is.”

Dit boek kost €19,99 en je koopt het hier.

8. Het verhaal van de dienstmeid

Deze tip appte Kiki mij vanuit Chili: “Deze is fantastisch! De gedachten en beleving van de hoofdpersoon kruipen echt onder je huid.” Wat zou jij denken en doen als de samenleving vrouwen een volstrekt andere rol zou geven? Als vrouwen alleen nog bestaan voor het krijgen van baby’s en zelf niet meer mogen denken of bepalen wat ze doen? Een goed geschreven boek, met een geweldige suspense. Mustread! Aldus Kiki (die hem trouwens in het Engels las).

Het boek kost €12,50 en is hier te koop.

9. De IJsmakers

Daniëlle tipte De IJsmaker van Ernest van der Kwast en een  dag later kreeg ik die tip op Twitter ook van Neeltje. Het boek gaat over een familie van ijsmakers. Zoon Giovanni besluit echter met de ijsmakers-traditie te breken. Hij is gegrepen door poëzie en schopt het tot directeur van het belangrijkste poëziefestival van de wereld. Op een dag doet zijn jongere broer Luca, die niet alleen de ijszaak in Rotterdam maar ook het mooiste meisje van het dorp heeft gekregen, hem een hoogst ongebruikelijk verzoek. Dan komt Giovanni voor de keus te staan nog eenmaal het belang van de familie te dienen of definitief voor zichzelf te kiezen.

Ik heb deze ook bij de bieb aan gevraagd! Je kunt hem ook hier kopen, de papieren versie kost maar €12,50, het ebook €9,99.

9. Lieveling

Dit boek ligt al een paar maanden op mijn nachtkastje. Tijd om hem eens open te slaan. Deze debuutromans van Kim van Kooten gaat over de vijfjarige Puck (gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt). Puck woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man ontfermt zich over het meisje. Hij overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto. Maar er volgen jaren van misbruik. Puck is al snel niet meer het meisje dat geniet van het speelgoed dat ze krijgt en stopt met eten en praten. 

Dit boek kost €10,19 en is hier te koop.

En veel meer…

En nu ik op dreef ben, kan ik nog wel even doorgaan met mooie boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen of nog wil lezen. Zo zag ik gisteren op televisie een nieuw boek van Tommy Wieringa voorbij komen: De dood van Murat Idrissie, die me heel mooi lijkt.

En ik als je Een klein leven nog niet hebt gelezen, of Kom hier dat ik u kus, dan zijn dat ook écht aanraders.

 

Ik wens jullie allemaal tijd om te lezen en veel leesplezier toe!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

  • Reageer Anneleen 3 juli 2017 at 20:27

    Het mooiste boek dat ik recent gelezen heb, is ‘Een soort van liefde’ van Alicja Geczinska. Een redelijk kort boek, maar eentje dat nog dagenlang nazindert. Verder heb ik ook heel erg genoten van het boek van de Baltimores! Je andere tips noteer ik, dankjewel 🙂

  • Reageer Wat lezen wij deze zomer? 12 boekentips voor de vakantie - Club van relaxte moeders 9 juli 2018 at 12:46

    […] je nog meer boekeninspiratie nodig? Vorig jaar maakten we dit blog met boekentips. Misschien staat daar nog iets van je gading […]

  • Laat je reactie achter