Kleuter, Lees

Bang

Sinds een tijdje is hij bang in donker. Zegt hij. Van de ene op de andere dag. Ik kom er niet goed achter waar hij precies bang voor is. En of het echte angst is of een trucje om mij bij zich te houden. Ik verdenk hem eigenlijk vooral van dat laatste.

Ik doe de Minion-lamp aan die hij voor zijn verjaardag kreeg. Of ik blijf bij hem liggen tot hij slaapt. Geen straf, want dat tweepersoonsbed van hem is behoorlijk aantrekkelijk na een drukke dag. Terwijl hij langzaam in slaap zakt en ik naast zijn warme lijfje lig, check ik op mijn iPhone de laatste Facebook-reacties, reageer ik op tweets en leg een woord in het potje Wordfeud tegen Sylvia. Het is mijn rustpunt op de dag. Het is dat de prepuber hier in huis ook nog naar bed moet en dat ik de echtgenoot ook nog wel even wil zien, voordat we allebei in coma vallen, anders zou ik bijna elke avond om half acht naar bed gaan waarschijnlijk.

imageMaar goed, het is toch niet handig dat bang zijn. Om nou de komende jaren bij hem te blijven liggen is ook zo iets. Misschien moest ik het maar over een andere boeg gooien. Ik ging voor de boekenboeg. Kocht voor Sinterklaas een boekje in het thema en schreef er een Sinterklaasgedicht bij.

Het boek ging over gloeilampjes (Glowbots) die tot leven komen en jagen op schaduwen en monsters. Nog diezelfde avond lees ik het voor. De glow-in-the-dark stickers van de Glowbots, die bij het boek zitten plakken we op zijn kast. De Glowbots zouden die nacht over hem waken. En dat werkte. Nou ja, eventjes dan.

Afgelopen woensdag bracht ik hem naar bed. Het kon niet te lang duren, ik had om half negen een afspraak in het buurtcafé. We deden het standaardritueel. Boekje lezen, verhaaltje vertellen. Ik bleef nog even liggen en toen ik merkte dat hij wat slaperig werd, zei ik zachtjes: ‘Welterusten lieverd, ik ga naar beneden, je zus naar bed brengen. Ik kom straks nog even bij je kijken.’ Het was acht uur. Ik liep nog op schema.

Als ik twintig minuten later mijn jas pak om naar de kroeg te gaan, hoor ik opeens zijn stem. ‘Mama’ roept hij. ‘Ah shit,’ denk ik. Ik loop naar boven en hoor hem met een klein stemmetje zeggen: ‘Mama, ik heb enge gevoelens.’

‘Ach lieverd,’ waar voel je dat dan?

‘In mijn hoofd, enge gedachtes. Ik ben toch bang in het donker?’

Ik aai hem over zijn hoofd, blijf nog even bij hem. Doe zijn bedlampje aan. Dat helpt.

‘Ik moet weg moppie, ik heb met Yvon afgesproken. Zal ik vragen of papa zo naar je toe komt?’

Hij is er oké mee. En een paar minuten te laat kom ik bij mijn afspraak in het café aan de overkant aan.

De twee Belgische biertjes komen harder aan dan de bedoeling. Ik ben blij dat Henno al in bed ligt als ik thuis kom. Ik loop naar boven en hoor het geluid van de televisie uit de slaapkamer komen. In het licht van de televisie zie ik mijn grote liefde liggen. Met de kleine liefde tegen hem aan. In identieke houding. Ik zie geen monsters. We zijn veilig. Ik breng Teun niet terug naar zijn eigen bed, kruip naast ze en zet Umberto uit. Morgen weer een nacht.

 

Glowbots. Het stinkende spookje.

glowbotsGlowbots is een boek van schrijver/illustrator Thomas Overweg. Of het boek echt effect heeft weet ik niet, maar Teun en ik vinden het wel allebei heel leuk om te lezen. En het is nog harstikke mooi vormgegeven ook. Op de Facebook-pagina van Glowbots vind je meer informatie.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

 • Reageer Sac Longchamp France Soldes 29 januari 2016 at 13:42

  [url=http://premisg.costabrava.org/wp-content/uploads/Longchamp-9orNf/1-main-soldes-Fi.html]Sac Longchamp France Soldes[/url] montresBurberry Longchamp watche manuel [url=http://premisg.costabrava.org/wp-content/uploads/Longchamp-Zkz5P/w-en-soldes-Yk.html]Sac Longchamp Femme Soldes[/url] de montre de Burberry

 • Reageer Casey 29 januari 2016 at 14:44

  I have to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog.
  I’m hoping to view the same high-grade blog posts from you in the future
  as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal site now 😉

 • Laat je reactie achter