Relax

As you like it

Sanne is moeder van Lieve en Pepijn. Met Lieve van tien ging ze dit weekend naar het theater.

We hebben onze jassen ingeleverd bij de garderobe. We zijn in de Stadschouwburg van Utrecht en mijn dochter Lieve, haar vriendinnetje Hanna, haar moeder en ik maken ons klaar voor de familievoorstelling As You Like It van Circus Treurdier en De Toneelmakerij. Ik houd mijn hoofd schuin om een blik te kunnen werpen op het horloge van Lieve. ‘Nog tien minuten,’ zeg ik hardop. ‘Redden we een drankje nog?’ Tien minuten blijken te kort. Ik sommeer de meisjes om hun Fristi snel op te slurpen, neem nog een paar slokken net iets te hete koffie en zet het halfvolle glas op de bar richting de theaterzaal.

Ik maak nog een foto van ons gezelschap, van het dichte, rode theaterdoek en zet dan m’n telefoon op vliegtuigstand. Bij Lieve en Hanna op schoot liggen twee grote vellen met daarop alle personages afgebeeld. Er staat bij wie ze zijn en wat hun relatie tot elkaar is. Nog voordat het licht uitgaat, komt er een man het podium op. Hij draagt een geruite blouse, sokken in zijn sandalen en hij maakt mooie taalgrappen. ‘Als Hans ‘dorst!’ roept, krijgt Hans melk. En als Hans ‘vlees!’ roept, krijgt Hans worst.’ We zijn begonnen.

Iedere keer ben ik weer onder de indruk van de magie van theater. Dat iemand een pruik op kan doen en dan ineens een andere persoon is. Zelfs als hij dat doet terwijl hij op het toneel staat. Dat je niet weg kunt. Je de boel niet op pauze kunt zetten omdat je even chips wilt pakken of naar de wc moet. Dat je niet terug kunt spoelen omdat je iets opnieuw wilt horen. Het is er nú. Als we de zaal weer uitlopen is het weg. Die magie.

In een paar minuten gaan we houden van de personages. Van groep 8 leraar Toetssteen met z’n grapjes. Van Celia en Rosalinde die het hebben over zoenen. Van Orlando die niet kan lezen en schrijven, maar toch een dichter wordt. Van leermeester Jacques met z’n mooie zang. Van vreemde huismuzikant Armand met z’n bijzondere instrumenten. Van het echtpaar Marcel en Claudia die in identieke jassen door het bos klossen, want ‘te oud om te scheiden, dus dan maar wandelen!’

Circus Treurdier en de Toneelmakerij hebben het stuk As You Like It van Shakespeare mooi vertaald naar deze tijd. Het gaat over verliefdheid, over jezelf zijn en het verhaal is goed te volgen voor de twee tienjarige meiden en biedt ook een extra laag voor de ouders. De meisjes vonden het een groot succes. Ze vonden Rosalinde stoer, de pony grappig en we praatten nog even door over verliefdheid. Ik geniet van het stuk en van de meiden naast me die zitten te giechelen. In anderhalf uur tijd hebben we iets moois meegemaakt. Na afloop drinken we iets in het café om het nog even langer vast te houden.

Ook naar de romcom As You Like It van Circus Treurdier en de Toneelmakerij? Ze spelen binnenkort onder andere in Amsterdam, Den Haag, Wageningen, Rotterdam, Kerkrade en Leeuwarden. Kijk hier voor de volledige speellijst.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter