Na een aantal maanden borstvoeding of opvolgmelk mag je je baby laten wennen aan vaste voeding. Vanaf vier maanden kan je beginnen met kleine hapjes zoals gepureerd groente en fruit of babypap geven. In dit artikel delen we alle ins en outs over babypap, zodat je weet hoe je hiermee start.
Soorten babypap
In het supermarktschap met babypap vind je allerlei merken en varianten. Over het algemeen zijn er drie soorten pap: rijstebloempap, volkorenpap en havermoutpap. Deze verschillen vooral in de hoeveelheid vezels: in rijstebloempap zitten de minste vezels en in havermoutpap juist de meeste.
Baby’s eerste pap: rijstebloempap
Als je kindje vier maanden oud is en je gaat experimenteren met vast voedsel, begin je met pap van rijstebloem. Deze bevat nog niet zoveel vezels en zorgt ervoor dat het buikje van je kind hieraan kan wennen.
Met deze pap is het verstandig om het slechts een paar keer per week te geven. Op de andere dagen kan je hapjes geven van bijvoorbeeld gepureerde groenten of fruit, zodat je kleintje ook went aan deze smaken.
Pap klaarmaken en voeren
Voor het klaarmaken van de pap volg je de instructies op de verpakking. Hierop staat vaak de verhouding beschreven tussen pap en melk. Je kan het met zowel warme moedermelk als opvolgmelk mengen, waarbij je met opvolgmelk de beste consistentie krijgt. Met moedermelk blijft de pap wat aan de dunne kant.
Je kan de pap geven via de fles, maar het is beter om met een bord en lepel je baby te voeren. Zo gaat het eten minder snel, wat beter is voor de darmpjes. Ook oefent je kind meteen met de mondmotoriek, wat weer belangrijk is voor de motorische ontwikkeling.
Opbouwen met meer vezels
Is je baby een halfjaar oud, dan kan je verder opbouwen met babypap die meer vezels bevat. De volgende stap is volkorenpap. Vanaf een jaar kan je beginnen met havermoutpap. Deze bevat nog meer vezels. Volkoren- en havermoutpap kan je wel dagelijks aan je kindje geven.
Buikkrampjes?
Blijf wel in de gaten houden hoe de pap valt bij je kleintje. Krijgt hij of zij buikkrampjes, dan was het misschien iets te veel. Probeer het dan later nog eens met kleinere hoeveelheden per keer of geef een variant met wat minder vezels. Als je twijfelt, kan je altijd contact opnemen met het consultatiebureau.
De weg naar vast voedsel
Je kleintje maakt in de eerste maanden een snelle groei en veel ontwikkelingen door. De introductie van vaste voeding speelt hierin ook een belangrijke rol. Met pap en hapjes van groenten en fruit help je je kleintje stap voor stap naar vast voedsel.
Geen reacties