Relax

5 dingen die niet mogen ontbreken in de opvoeding

Je kind dagelijks genoeg eten, drinken en frisse lucht geven is al een prestatie op zich. Hem of haar wat sociale regels bijbrengen is ook wel een ding voor een geslaagde opvoeding. Maar ga je voor de kers op de taart van de opvoeding dan mogen onderstaande dingen niet ontbreken, toch? Dat bedacht ik me toen me gevraagd werd of ik voor Disney hun films op iTunes onder de aandacht wilde brengen. 

Voor Disney? Ja tuurlijk wil ik dat. In een degelijke opvoeding mag Disney tenslotte niet ontbreken. Net als de muziek van The Beatles, de boeken van Annie M.G. Schmidt. En wat heb je voor een jeugd gehad als je nooit met Lego of Monopoly hebt gespeeld? Wat mag volgens jou niet ontbreken?

1. Ieder kind verdient zijn eigen portie Disney films

Disney films bevatten humor en stiekem ook belangrijke levenslessen, ze zijn voor kinderen magisch, hebben vaak een dieper laagje voor volwassenen en ze zijn altijd een lust voor het oog. Mijn eerste Disney film ooit was Bambi en mijn favoriete Disney film allertijden is Binnenstebuiten. Bij Henno is dat Finding Nemo, Keet noemde Up als favoriet en voor Teun is dat zeker Monster University. Op nummer 1 in de top 100 van Disney films staat trouwens de Lion King zag ik en kwam gelijk tot de conclusie dat Keet en Teun die allebei nog nooit gezien hebben. Hier bespeur ik dus een klein hiaat in hun opvoeding.

In onze kast staan aardig wat DVD’s te verstoffen, maar de Disney DVD’s worden er nog wel eens uit gepakt. In het kader van het ‘ontspullen’ komen er geen nieuwe DVD’s meer bij in die kast. Daarom ben ik blij dat Disney me attent maakte op de mogelijkheid om hun films online aan te schaffen via iTunes Dowload en Keep. Ik ga langzaamaan mijn DVD-verzameling vervangen voor een digitale variant. Het handige daaraan is dat we die een stuk makkelijker mee kunnen nemen op vakantie, dat ze direct beschikbaar zijn en dat ze niet kapot gaan als je ze spreekwoordelijk grijs draait. (Tot en met 29 juni heeft Disney trouwens wekelijks verschillende titels zoals The Incredibles, Vaiana, Finding Dory en Beauty and the Beast in de aanbieding. Dat maakt het nog even wat interessanter).

2. De muziek van The Beatles

Bij ons thuis zijn The Beatles nogal sterk vertegenwoordigd. We hebben CD’s, LP’s, boeken en poppetjes van de Britse band en onze kat Ringo is vernoemd naar de drummer. Oké wij zijn misschien een beetje doorgeslagen, maar zeg nou zelf, als jouw kind straks volwassen is, dan moet hij of zij op zijn minst weten wie The Beatles waren en weten dat het liedje All you need is love niet is geschreven door of voor doctor love Robbert ten Brink?

Andere redenen: The Beatles zijn toch wel zo’n beetje de grondleggers van de popmuziek, hun liedjes zijn een inspiratiebron voor veel muzikanten van nu, hun melodieën binnen no time mee te zingen en hun teksten lijken kinderlijk eenvoudig, maar als je er twintig jaar later nog eens naar luistert blijken ze een diepere betekenis te hebben dan je als kind dacht.

3. De boeken van Annie M.G. Schmidt

Otje is absoluut mijn favoriet. Maar Pluk van de Petteflet en Floddertje mogen eigenlijk ook niet ontbreken in een degelijke Nederlandse opvoeding. Om over Jip en Janneke maar te zwijgen. Toen ik in een ver verleden nog Nederlands studeerde volgde ik ook een paar weken colleges Jeugdliteratuur. Daar leerde ik dat Anne M.G. Schmidt degene was die een omslag veroorzaakte in jeugdboekenland. Zij was in de jaren vijftig de eerste die tegendraads en ‘stout’ durfde te zijn in haar boeken. Daarvoor was het allemaal nogal belerend of liefjes. Nu hebben we natuurlijk genoeg tegendraadse kinderboekenschrijvers. Zo is Jozua Douglas tegenwoordig bijvoorbeeld een van mijn helden. Maar Annie, de grondlegster van dit genre, mag wat mij betreft in geen enkel huishouden ontbreken.

4. Uuuuuuuren lang Monopoly spelen

Het spel-der-spellen is toch wel Monopoly? Door dit bordspel heb ik geleerd dat Lange Poten een straat is in Den Haag en dat er in Utrecht een plein is dat Neude heet. Wist je trouwens dat de plaats ‘Ons Dorp’ als enige plek op het spelbord helemaal niet bestaat (dat leerde ik hier)?  Monopoly spelen is een mix van geluk hebben (Verlaat de gevangenis zonder te betalen), strategisch denken, ruzie maken over wie de bank mag zijn, frustratie als iemand anders de Kalverstraat koopt. Het is eigenlijk net het echte leven. En dat uuuuuuuuuren lang 😉

5. Alles maken met Lego

Hoewel bij ons in huis Minecraft op de tablet behoorlijk populair is als het om bouwen gaat, wordt er ook nog regelmatig wat ‘afgelegoot’. En op de een of andere manier ben ik toch gelukkiger als ik Teun irl een Lego-kasteel zie bouwen dan wanneer hij voorover gebogen een fantastische wereld maakt op zijn tablet. Wat is dat? Er zal een flink portie jeugdsentiment bij zitten denk ik. Maar hé hoe leuk is Lego nog steeds? Bovendien leert het je ruimtelijk inzicht en handigheid. Het is goed voor je fijne motoriek, je leert dat je zelf dingen kunt creëren, dat je zelf problemen kunt oplossen en als je een set in elkaar zet dan leer je ook dat je stap voor stap dingen kunt maken door instructies te volgen. Wat je ook al snel leert trouwens, is dat je beter niet op zo’n blokje kunt gaan staan met je blote voeten.

Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Disney.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter