Lach, Lees

11 x wat betekent het woord ‘mama’

Ingelise is moeder van drie kinderen (van 9, 7 en 4). Voor dit blog boog ze zich over het woord dat ze het meeste hoort de afgelopen jaren.

Kinderen zeggen gemiddeld per dag een keer of 400 “mama”, zo blijkt uit een niet wetenschappelijk onderbouwd onderzoekje dat ik deed op internet. Uit persoonlijke ervaring kan ik dit bevestigen (met drie kinderen wordt dat trouwens al gauw 1200 keer, laat die maar even bezinken). Maar niet iedere “mama” is hetzelfde. Wat betekent wat? Voor wie door de mama’s het bos niet meer ziet, hierbij een verklarende woordenlijst:.

“Mama?”: neutraal. Kan eigenlijk altijd, bij voorkeur wel als moeders in de buurt is.

 “Mámá”: hoor je me niet ofzo?

“ Maar, mama”: deze kan gebruikt op ieder moment om een nieuw onderwerp aan te snijden of van onderwerp te veranderen, bv. over wat ik voor mijn verjaardag wil hebben of te checken wat we vanavond gaan eten.  Het woord ‘maar’ is ontdaan van zijn taalkundige betekenis.   

“Mááma”: je hebt iets niet goed gedaan, bijvoorbeeld ‘mijn favoriete shirt niet gewassen/de verkeerde lepel naast mijn bord gelegd/de verkeerde kleur limonade ingeschonken.”

“Mááámáááá!!”: “ik sta helemaal boven en heb geen zin om naar beneden te komen, maar ik heb je wel nú nodig om mijn billen af te vegen / te helpen zoeken naar mijn lievelingsshirt / te vragen waarom bananen geel zijn.”

“Mama, mama, mama”: “ik wil iets vertellen, en het kan geen seconde langer wachten, ook al is er iemand anders aan het woord of moeders met haar hoofd boven een hete pan staat.”

“Mammá-a-a-a-a!” (dramatisch uitgesproken, eventueel in combinatie met het vallen op de grond): “er is iets verschrikkelijks gebeurd!” Dat kan zijn: “mijn broer of zus is net aan het spelen met het speelgoed waar ik toevallig nou net ook mee wilde spelen / ik heb mijn teen gestoten / de glijbaan van de paw-patrol-toren zit los.”

“Mamáááááá!”: eindelijk, daar ben je weer!! “Ik heb je zo gemist na dat nachtje logeren / die lange schooldag / die 10 minuten dat je naar de supermarkt was.”

Mammie? (zoet stemmetje): “ik wil iets van je.” Dat kan zijn: een snoepje / op de Ipad/ een eigen paard.

“Mammaaaaaaaaaa”: “ik verveel me te pletter. Al mijn speelgoed is stom, ik heb alle boeken al uit en ik heb helemaal niemand om mee te spelen. Wat kan ik in vredesnaam doen?”

“Mama?” “ja?” “mama?” Ja???”mama?” “jahaaa” “mama?” “ja, wat is er nou?”.. stilte..  “oh, niets”  “Ik wil gewoon even checken of je er nog bent.”

Handig toch? Graag gedaan! En vul gerust aan als ik iets ben vergeten.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Renske 1 maart 2022 at 16:56

    Mijn zoon laat me weten dat er een mist: ‘ehhhh mama….’: ik heb iets verkeerd gedaan of kapot laten vallen

  • Reageer Jelka 1 maart 2022 at 20:45

    Ik mis nog de ‘màmaaaah’ in combinatie met een ogenrol. Speciaal gereserveerd voor (pre)pubers wanneer ze vinden dat je iets belachelijks doet (zoals een nieuw jurkje aantrekken, vragen hoe hun dag was of voorstellen iets te doen)

  • Laat je reactie achter