Lees

ZO KAN HET DUS OOK

Acteur en schrijver Lykele Muus (33) is een van de miljoen alleenstaande ouders in Nederland. De helft van de week woont hij met zijn dochter Nine (7), de andere helft is hij alleen en woont Nine bij haar moeder, actrice Melissa Drost. Hij schreef een boek over de voordelen van co-ouderschap. Met humor en optimisme beschrijft hij in zijn boek Zo kan het dus ook zijn ervaringen als alleenstaande vader. Lees hieronder waarom dat nodig was.

‘Met natte wangen en een droge keel zei ik: ‘Dan moeten we er maar mee stoppen,’ tegen de moeder van mijn dochter. Een paar honderd meter verderop zat Nine in de kleuterklas. We hadden er alles aan gedaan om ons kaartenhuis weer op te bouwen, maar onze relatie was niet meer te redden.
Mijn eigen ouders, zelf gescheiden, vonden het nieuws dat we uit elkaar gingen verschrikkelijk. Ze hadden zo gehoopt dat deze ellende ons bespaard zou blijven. Mijn vrienden vonden het zielig dat onze relatie was ‘mislukt’ en hadden medelijden met N. En iedereen wilde weten hoe we dit aan gingen pakken, wat we tegen haar zouden vertellen, hoe ons leven er uit zou gaan zien. Maar wij hadden zelf nog geen idee. We wisten alleen dat we eerst een huis voor mij zouden vinden en dat het tot die tijd thuis zou blijven zoals het was.

Ik snakte naar verlichtend advies en positieve voorbeelden.

Als alleenstaande een huis in Amsterdam vinden bleek moeilijker dan op blote voeten de Mount Everest beklimmen. Ik had nog nooit op mezelf gewoond en vond het idee eerder angstaanjagend dan bevrijdend. Op de dagen dat ik met Nine was voelde ik me bekeken, alsof alles en iedereen ineens medelijden met me had. En ondertussen zag ik de donkere wolken van de dreigende eenzaamheid steeds dichterbij komen. Ik snakte naar verlichtend advies en positieve voorbeelden. Toen ik me in dat onheilspellende alleenstaande ouderschap begon te verdiepen, verbaasde het me dat er zo weinig over geschreven is, terwijl deze levensvorm toch steeds vaker voorkomt. We worden steeds individueler en relaties duren minder lang, maar in veel hoofden, aanvankelijk ook in het mijne, is de ideale relatie nog steeds mannetje-vrouwtje-tot-de-dood-hen-scheidt. Terwijl er ook uit andere gezinsvormen veel, of misschien wel méér, geluk valt te halen.

Nadat ik eindelijk een nieuwe woning voor mezelf en Nine had gevonden, en daar in de beginjaren met vallen en opstaan een nieuwe koers begon te vinden, besloot ik een boek te schrijven dat ik zelf had kunnen gebruiken toen ik alleenstaand ouder werd. Het boek dat de scheiding mijn ouders soepeler had kunnen maken, en de nasleep minder pijnlijk. Een boek dat op een positieve manier gehakt maakt van het idee dat uit elkaar gaan gelijk staat aan mislukken, een boek dat laat zien hoe en waarom het co-ouderschap ook een verademing kan zijn.

De alleenstaande ouder kent vele gedaantes

Ik besloot te schrijven over alles waar ik tegenaan liep en over de ontdekkingen die ik deed als alleenstaande ouder. Over de wederopbouw, de agenda, de vakanties, over opvoeding en liefde. Het werd het verhaal van een single vader met één kind, die de zorg deelt met zijn ex. Maar de alleenstaande ouder kent vele gedaantes. Daarom interviewde ik ook andere alleenstaande ouders. Ik vroeg ze hoe zij hun leven vormgeven. Openhartig vertelden ze me hun ideeën over alle facetten van het alleenstaand ouderschap. En hoe verschillend hun antwoorden ook waren, uiteindelijk delen we dezelfde positieve conclusie: Zo kan het dus ook.’

Alvast een hoofdstuk lezen? Dat kan!

En weet je wat nou zo leuk is? Speciaal voor de Club stelde Lykele een hoofdstuk uit het boek beschikbaar. Een fijne stuk over een vakantie met zijn dochter op Ibiza. Die zorgeloos en heerlijk begon, maar ook wat stof deed opwaaien…. Je leest dit hoofdstuk hier.

Het boek: Zo kan het dus ook

Het boek van Lykele is nu overal (online) verkrijgbaar. Het kost €19,99. Koop hem via de site van je lokale boekhandel, zoals bijvoorbeeld die van Libris. Of hier bij bol.com

En oja…. ik mag ook 3 exemplaren van het boek weggeven. Wil jij kans maken? Laat hieronder weten waarom of voor wie je dit boek wel wilt winnen.

Foto credits: Frank Ruiter

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

23 Reacties

 • Reageer nancy 31 januari 2021 at 08:25

  Ook wij hebben besloten om uit elkaar te gaan. Tot allebei ons grote verdriet.
  Maar hoe moet het nu verder?
  Geen idee.
  We doen ook maar wat.
  Daarom zou ik graag dit boek willen winnen.
  Misschien helpt mij dit weer iets verder in dit moeilijke proces.

 • Reageer Helena 31 januari 2021 at 08:34

  Ook wij gaan uit elkaar, en inderdaad, hoe nu verder? Wij hebben samen 4 kinderen en geen idee hoe nu verder qua woonsituatie…..
  Ik ben heel benieuwd naar het boek!

 • Reageer Sarah Hannes 31 januari 2021 at 08:52

  Over twee dagen krijg ik de sleutel van het huis waar ik ga wonen, met de helft van de tijd mijn twee jongens erbij. Poeh, wat is het afgelopen half jaar zwaar geweest! Dit huis zorgt al voor meer positiviteit in mijn leven, maar wat zou ik het heerlijk vinden om een boek te lezen (op mijn nieuwe bank) wat me nog wat meer mooie kanten van co ouderschap laat zien. Daar ben ik zo aan toe….

 • Reageer Marije 31 januari 2021 at 09:42

  Ik ben met veel liefde opgevoed door mijn vader nadat mijn moeder 25 jaar geleden was overleden. Mijn deed daarvoor nooit wat in het huishouden maar met hulp van familie heeft hij het maar wel mooi geregeld en mij en mijn zusje gebracht waar we nu staan allebei als moeders van 2 prachtige kinderen. Ik zou het boek graag willen lezen om te lezen hoe andere ouders dit doen.

  • Reageer Heleen 31 januari 2021 at 21:51

   Een boek om zelf eerst te lezen, maar het heel goed doet als doorgeefcadeau. Ken genoeg mensen die dit boek moeten lezen. Dus met zn allen 1 boek

 • Reageer Kirsten 31 januari 2021 at 10:13

  4 jaar geleden ben ik gescheiden toen de vader van mijn kinderen uit de kast kwam. De grond zakte onder mijn voeten weg.. Na 17 jaar relatie vond ik het zo moeilijk te genieten samen met mijn twee jonge jongens. Sinds een half jaar heb ik een nieuwe vriend en alles voelt alsof het zo moest lopen. Erg benieuwd naar het boek en ik hoorde dat het ook heel leuk is voor bonuspapa’s om te lezen dus ben erg benieuwd!

 • Reageer Ilse Mara Peach 31 januari 2021 at 10:49

  Oh, ik wil het boek heel graag winnen voor een lieve, alleenstaande buurvrouw die het heel moeilijk heeft. Haar ex wil alleen maar haar leven verpesten en doet dit door de kinderen unfair te behandelen. Mijn hart breekt als ik nog maar haar verhalen hoor. Ze verdient iets positiefs in haar leven. 💜

 • Reageer Xaviera 31 januari 2021 at 11:16

  Ik zou hem graag voor mijn broertje willen. Woont sinds een paar maanden op zichzelf en merkt dat er toch veel bij komt kijken. Hij mist zijn zoon ontzettend als hij bij z’n moeder is en dan komt hij de gezelligheid bij ons zoeken. Wellicht is het boek herkenbaar voor hem en haalt hij hier veel uit.

  • Reageer Nicoline 31 januari 2021 at 15:38

   Over 5 maanden krijg ik de sleutel van mijn nieuwe woning. Voor het eerst in mn leven ga ik ook op mijzelf wonen met om de week samen met 2 zoons. Het lijkt mij leuk om door het boek wat ervaring op te doen.

 • Reageer Cindy Beckers 31 januari 2021 at 11:29

  Wij gaan helaas ook uit elkaar. Op dit moment voelt het helemaal niet positief, 3 jonge kinderen van 3, 5 en 7, al een tijdje een nieuwe partner aan ex zijn kant. Maar ook vooral de eens het goed te regelen en goed te doen voor de kinderen. We blijven hun ouders.

 • Reageer Michelle 31 januari 2021 at 11:41

  Ik zou hem graag winnen, zit ook in dezelfde positie

  • Reageer Nicoline 1 februari 2021 at 20:46

   Over 5 maanden krijg ik de sleutel van mijn nieuwe woning. Voor het eerst in mn leven ga ik ook op mijzelf wonen met om de week samen met 2 zoons. Het lijkt mij leuk om door het boek wat ervaring op te doen.

 • Reageer Kelly 31 januari 2021 at 11:42

  Ik zou dit boek graag zelf willen winnen. Ik ben al 5,5 jaar gescheiden maar ondanks dat ik ons leven al jaren op de rit heb, loop ik nog steeds tegen de bekende clichés aan. En vaak vragen vriendinnen of bekende in scheidingen naar advies, tips of juist donts. Dus ik zou dit boek graag willen geven (lenen) aan die vriendinnen die net in de fase van scheiden zitten zodat we allemaal zo goed mogelijk uit de scheiding kunnen komen.

 • Reageer Audrey Meyers 31 januari 2021 at 13:32

  Wij gaan niet uit elkaar maar het huwelijk blijft iets dat je doet met vallen en opstaan.
  Soms lijk je enkel harder te vallen waardoor het soms moeilijk is om terug op te staan.
  Erg moedig om hierover te schrijven! En fijn het eens te bekijken vanuit het andere geslacht hun visie 😉 Wij van Mars en zij van de Maan zeker 😅

 • Reageer Willemijn 31 januari 2021 at 13:45

  Het lijkt mij een heerlijk boek om te lezen. Vooral ook fijn om dit thema vanuit het perspectief van een man te lezen.
  Vriendinnen willen ook vaak mijn boeken lenen dus ik zal niet de enige zijn die er plezier aan beleeft!

 • Reageer Sascha 31 januari 2021 at 13:59

  Wij doen er alles aan om niet uit elkaar te gaan, houden ontzettend veel van elkaar en het lukt aardig maar het is en blijft inderdaad een uitdaging!
  Zeker met een kind die net wat meer aandacht vraagt door het één en ander. En soms ervaren wij daardoor dat benadering naar hem toe beter verloopt om vanuit één ouder… benieuwd om de de ervaring van een ander in dit boek te lezen

 • Reageer Eline 31 januari 2021 at 18:04

  Ik ben alleenstaand en wil het alleenstaand moederschap aangaan. Een boek als dit kan me heel erg helpen om die stap te nemen! Als alleenstaande hoef je tegenwoordig niet meer alleen te blijven en het betekent niet dat je nooit moeder kan worden. Er zal een droom in vervulling gaan als dat me overkomt. Ik zou dit boek wel een beetje als gids willen gebruiken 🙂

 • Reageer Marloes 31 januari 2021 at 19:10

  Ah wat fijn! Ik zou dit boek graag willen winnen voor mijn ex, we zijn super goed uit elkaar gegaan maar ik zie aan hem dat hij soms nog worstelt met de nieuwe situatie en de meningen van anderen. Ik gun hem hetzelfde gevoel als hoe ik het zelf ervaar. Want inderdaad, zo kan het dus ook!

 • Reageer Cathelijne Elijzen 31 januari 2021 at 21:20

  Ik sta er zelf ook al een aantal jaar alleen voor met een kindje van 10 jaar. We doen het goed samen, hebben het goed saampjes, maar natuurlijk zijn er ook moeilijke momenten. Heel erg benieuwd naar de ervaring van andere, doe ik het wel goed, zijn de dingen waar ik tegenaan loop herkenbaar? Wellicht ga ik met dit boek anders kijken op bepaalde zaken. Heel benieuwd naar dit boek 😉😁

 • Reageer Merel 31 januari 2021 at 21:32

  Ik gun dit boek aan mijn sterke, stoere vriendin die in scheiding ligt. En ik zou het zelf natuurlijk ook graag willen lezen omdat ik nieuwsgierig ben. En een fan van Lykele 💖

 • Reageer Irena Nannes 5 februari 2021 at 22:32

  Wat een tof idee voor een boek. Ik voed mn dochter alleen op en ik mis inderdaad een boek waarin ik mezelf herken.
  <3

 • Reageer Marion 5 februari 2021 at 22:57

  Ik zou dit boek heel graag willen lezen. Sinds een jaar ben ik alleenstaande ouder. Het was een pittig jaar, heel veel geregel en het ging en gaat met vallen en opstaan. Momenten van eenzaamheid en verdriet (ook omdat in hetzelfde jaar mijn moeder is overleden en oja, dan waren er ook nog de coronabeperkingen), maar er waren ook momenten van o zo trots zijn op mezelf, want ja, ik kan dit! Mijn focus ligt op het welzijn van mijn 3 dochters, maar ik ben ook doende mezelf opnieuw uit te vinden.
  Gelukkig heb ik vorig jaar ook nog de tijd gehad om het vorige mooie boek van Lykele Muus te lezen (We doen wat we kunnen).
  Lieve groetjes!

 • Reageer Christel 6 februari 2021 at 15:11

  Ik zou dit boek graag winnen voor mijn collega en vriendin, die sinds kort helaas ook alleenstaande moeder is met één zoontje van 4, die nu hard bezig is een nieuw bestaan op te bouwen en een modus te vinden in werk, huis en moederschap. Hoop zelf niet in zo’n situatie terecht te komen, maar het leven kent geen zekerheden.

 • Laat je reactie achter