Relax

Wat lezen wij deze zomer?

Daar is ie weer: het jaarlijkse wat-lezen-wij-deze-zomer-blog! Dit jaar met boekentips van onze bloggers Sanne, Krissie, Michelle, Natanja, Ingelise en mijzelf. Ik hoop dat het jullie kan inspireren. Ik wens jullie een fijne zomer en hopelijk de rust om minstens één goed boek te lezen!

Elsbeth leest: In het oog, en Beter dan fictie

Elsbeth: ‘Ik hoorde over het boek In het oog in het programma Eus’ Boekenclub waar auteur Marijke Schermer te gast was. Het boek gaat over Nicola, een microbioloog die wordt verlaten door haar geliefde, én het bericht krijgt dat haar onderzoek niet langer gefinancierd wordt. Vanaf dan is ze alleen, maar ook vrij om te doen wat ze wil. Ze raakt vervolgens in de ban van een man die ze in restaurant ontmoet. In het televisieprogramma van Eus zaten ook actrice Maloe Groter en cabaretier Jan Beuving die het boek beiden hadden gelezen. Ze spraken met de schrijfster over het hoofdpersonage van het boek, en hoe ver zij haar laat gaan (en of je dat als lezer nog accepteert). Zij waren in ieder geval zo enthousiast over dit boek, dat ik hem meteen op mijn lijstje zette.

Beter dan fictie is de tweede feelgood roman van mijn oud kantoorgenoot Mireille Versteeg. Vorige jaar debuteerde zij succesvol met het boek Binnen de lijntjes, en nu is gewoon haar tweede liefdesverhaal al weer uit. Zo knap! Haar vorige boek was een luizenmoederachtig verhaal dat grotendeels op het schoolplein afspeelde. In dit boek een heel ander scenario. Dit gaat over Eva en Max. Max is een nukkige schrijver die door een onhandige actie van Eva zijn hand breekt. Met als gevolg dat Eva hem moet gaan helpen met zijn schrijfdeadline. En tja, je raadt al welke kant dat opgaat….

Ik heb trouwens de afgelopen maanden ter ontspanning van het zelf schrijven, heel veel mooie boeken geluisterd. Op mijn instagram-profiel kun je al mijn luister- (of lees)tips terugvinden in het hoogtepunt met boekentips.’

Sanne leest: All fours

Sanne: ‘Ik heb enorm veel zin om liggend op mijn campingbedje aan het boek All Fours van Miranda July te beginnen. Het werd aangeraden door Aaf Brandt Corstius en Nynke de Jong en hun tips neem ik graag ter harte. Het boek gaat over een vrouw (getrouwd met gezin) die ineens letterlijk een afslag in het leven neemt en onderweg naar een zakenreis in een motel overnacht. Niet voor één nacht, zoals eerst de bedoeling is, maar voor langere tijd. Ze verbouwt haar motelkamer en begint een affaire. Het schijnt een echte pageturner te zijn en het klinkt als een verhaal waar ik lekker in kan verdwijnen in de vakantie. Zonder dat ik zelf die afslag hoef te nemen. Lekker.’

Michelle las: Ga je erover schrijven? en Yellowface

Michelle: ‘Ga je erover schrijven: Huilen en lachen tegelijk, dat deed ik bij veel zinnen in dit zeer persoonlijke boek dat Herman Koch schreef over zijn diagnose. Een zwaar, voor velen helaas herkenbaar thema. Desondanks vond ik het nergens pathetisch of vol zelfmedelijden en heb ik juist vaak moeten lachen om de vele anekdotes die het boek rijk is. Erg knap om dit voor elkaar te krijgen en dat alleen al maakte het voor mij indrukwekkend. En dan die titel: wauw.

Yellowface is een boek dat meteen met de deur in huis valt. Over een schrijver die door een web van leugens van het ene in het andere probleem valt, en dit voor zichzelf goed praat omdat ze eindelijk gezien wordt voor wie ze in haar ogen is: een bestsellerauteur. Eigenlijk is de hoofdpersoon een vervelend, afgunstig en onaardig type, en tóch begrijp je haar en haar domme acties soms. Plaatsvervangende schaamte en ongemak alom.

Michelle gaat lezen: Eigen onderzoek eerst

‘Wetenschap is geen mening, vind ik,’ zegt wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack a.k.a Sjamadriaan in zijn bio op Instagram. Ik volg hem al een tijd in zijn dappere en noodzakelijke strijd tegen gevaarlijke en stompzinnige gezondheidsclaims van onder andere bn-ers en influencers. Adriaan spaart daarbij niemand en weet zijn strijd ook nog eens op bijzonder creatieve wijze te duiden. Ik verwacht daarom veel van zijn nieuwe boek Eigen onderzoek eerst, dat zeker in mijn koffer mee op vakantie gaat.’

Krissie leest: Mama huilt harder

Krissie: ‘Oké, ik zal het maar bekennen: mijn nieuwsgierigheid naar het boek Mama huilt harder komt voort uit één van mijn favoriete guilty pleasures: het tv programma ‘Echte Gooische Moeders,’ waarin wekelijks te zien is hoe auteur Leslie Keijzer en haar vriendinnen zich met elkaar en hun gezinnen vermaken in en om het Gooi. Naast al hun grappen en grollen kreeg ik echter ook te zien dat Leslie een boek schreef over haar worstelingen als jonge moeder. Na de geboorte van haar zoontjes (4 en 2) kreeg zij namelijk last van intens neerslachtige en angstige gevoelens: een postnatale depressie. Ze hoopt dat dit boek een steun is voor alle vrouwen en hun naasten die ditzelfde doormaken of hebben doorgemaakt. En juist omdat ze zich daarmee super kwetsbaar toont en taboedoorbrekend bezig is, heeft ze mijn aandacht getrokken. Haar boek gaat mee in mijn koffer!’

Natanja leest: In mijn voetsporen

Natanja: ‘Op Instagram zag ik het boek In mijn voetsporen voorbij komen waar Eveline Helmink het aanraadde met de tekst: ‘Dit boek moét mee in je vakantiekoffer, het is een prachtig en heel gelaagd verhaal. Ik heb een paar traantjes weggepinkt…’ Toen ik het boek deze week ook op Elsbeth’s story voorbij zag komen, was ik helemaal overtuigd. Het boek is het verhaal van schrijfster Sarah zelf. Die jaren geleden als jonge vrouw zonder enige wandelervaring de Coast to Coast-route liep (van de Ierse Zee naar de Noordzee). Nu, meer dan twintig jaar later, besluit ze in een impuls de tocht opnieuw te lopen. Al wandelend herontdekt ze niet alleen het landschap, maar ook zichzelf.’

Ingelise leest: Geef je over

Ingelise: ‘Bovenop de stapel op mijn nachtkastje ligt al tijden het boekje Geef je over van Sarah Sluimer. Het is een bundel met allemaal kleine verhaaltjes over het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Perfect om straks de vakantie mee te beginnen. En me overgeven is precies wat ik ga doen als ik straks de computer kan dichtklappen en even een paar weken geen tien ballen tegelijk in de lucht hoef te houden.

Waar ik me ook op verheug deze zomer is om mijn nieuwe e-reader te gebruiken. We gaan als gezin voor het eerst een lange vliegreis maken en ik fantaseer nu al over alle boeken die ik kan lezen in hopelijk een paar uur ongestoorde leestijd. Ik zou dan graag Het Achtste leven willen lezen, een dik boek  over zes generaties van een Georgische familie vanaf 1900. Geschiedenis beschreven vanuit persoonlijke levens, daar wordt ik altijd heel bij van. En in augustus komt het nieuwe boek uit van mijn favoriete Amerikaanse schrijfster Elizabeth Strout, Vertel me Alles.  Zij heeft de gave om een boek te schrijven waarin je wilt gaan wonen. Echt een aanrader. Zo, dat waren maar liefst drie boekentips. Veel leesplezier!’

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Linda 13 juli 2024 at 18:33

    Wat leuk! Veel boeken die ik nog niet ken, bedankt voor de tips!

  • Laat je reactie achter