Lees, Zwanger

Stappenplan

Linda de Mol is veertig en die heeft nog niet zo lang geleden een kind gekregen. En J. Ook veertig en net een bijzonder gezond kind gebaard. S. is 37, C. 36. Doe mij meer verhalen van moeders die niet meer in de twintig zijn. P. is zwanger. Shit, een stuk jonger dan ik. A: zwanger. Ook jonger. Nou ja, die is toch zeker ook al 31.

Wanneer komen die moedergevoelens van mij? Toen ik 32 werd wist ik het: nu moet ik er echt eens over beginnen tegen Henno Uuuh, als we op reis zijn, dan heb ik daar genoeg tijd voor. Zo gezegd, zo gedaan. In de straten van Chiang Mai (tweede stad van Thailand) terwijl we het over onze volgende grote reis hebben, durf ik er eindelijk over te beginnen. “Uuh …(stilte), die reis hè, over twee jaar…. misschien moeten we ook nog ergens anders rekening mee houden, gezien mijn leeftijd en zo…” Toen dat er uit was, viel het daarna allemaal wel mee. Henno leek het te begrijpen, gooide zijn antikinderwens dan toch maar overboord en tijdens de busreis naar de grens van Laos vermaakten we ons met kindernamen verzinnen. Ik bedoel: jongensnamen. Zo, stap één was gezet. Het grote woord was er uit. Grote meid. Dan mag stap twee wel weer even wachten. Maar, als ik 33 wordt dan moet ik het er echt weer eens over hebben. En zo geschiedde. Plotseling is het 24 oktober. Morgen ben ik jarig. In mijn hoofd flikkert het getal 33 als een groot neonreclameboord aan en uit. Ik wil geen drieëndertig worden. Drieëndertig worden betekent grote-mensen-dingen zeggen. En grote-mensen-beslissingen nemen. Drieëndertig is geen tweeëndertig meer. En voor je het weet is er weer een jaar voorbij: vierendertig.

Ondertussen stromen de geboortekaartjes binnen. Nog steeds geen moedergevoelens. Niks. Geen biologische klok. Wel een leeftijdsklok die verder tikt. En een vriend. En een goede baan. En een groot huis. En geen excuses.

Het is één dag voor mijn verjaardag en ik neem Henno mee uit eten. We zitten bij Luce en eten als voorgerecht tempura. Henno zegt: “P. en W. zijn zwanger”. In mijn ooghoek knippert die grote drieëndertig. Nu kan ik er makkelijk over beginnen. Mijn risotto valt tegen. Henno snapt dat ik niet te lang wil wachten. “Maar dat betekent niet nú… toch?” Ok, stap drie kan nog wel even wachten. Boet, Wiep, Amalia en Jiri worden geboren en inmiddels is 2004 al lang en breed aangebroken. Het blijkt dat er vorig jaar in Nederland de laagste bevolkingsgroei was sinds 1984. En ik maar denken dat we midden in een soort babyboom zaten. Tja, een kwestie van perceptie.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

6 Reacties

 • Reageer Sac Longchamp Soldes 29 januari 2016 at 07:32

  [url=http://premisg.costabrava.org/wp-content/uploads/l-solde-pliage-Hd.html]Sac Longchamp Soldes[/url] tiffany Longchamp picasso lampe [url=http://premisg.costabrava.org/wp-content/uploads/Longchamp-N55yk/v-portefeuille-femme-soldes-Ag.html]Sac Longchamp Pliage Soldes[/url] de paon tiffany

 • Reageer Flossie 29 januari 2016 at 08:23

  What’s up everyone, it’s my first visit at this web page, and paragraph is in fact fruitful designed for me, keep up posting such content.

 • Reageer number 29 januari 2016 at 09:32

  Day 3You can eat like an Asian form of training or strength improvement
  are still eating that aren’t as healthy as well. Come on, give your body.

  A life-style change, we diet plans can give the best diet programs on the floor.

 • Reageer www.acnebianchibikes.xyz 29 januari 2016 at 09:38

  So I’m gonna keep it off fruit it. I use for dietary supplements.

  An article by an overload of conflicting and frequently
  bad dieting advice. People’s best weight loss can be a great start to feel
  so tired that you eat.

 • Reageer use 29 januari 2016 at 09:58

  Have you ever seen someone who is in being
  part of your Weight loss list of plants of atlantic forest vegetation of brazil plan. Kopko states, There
  is nothing wrong with a glassful of water, your body gets a big balloon.

 • Reageer google.biz 29 januari 2016 at 12:55

  By mortgage refinancing you can essentially write yourself a check to cover home vehicle repairs or other desires and get your money easier in a better rate subsequently taking out a second mortgage Therefore,
  you ought to search for the lending company over the web
  who’s charging the smallest rate of interest

 • Laat je reactie achter