Is de één streng op schermtijd terwijl het de ander eigenlijk niet zoveel uitmaakt hoe lang de kinderen achter hun tablet zitten? Maak jij je drukker om het huiswerk van je kinderen dan je partner of andersom? Borden leeg eten, op tijd gaan slapen, kamers opruimen, meehelpen in huis. Er zijn wel 101 onderwerpen binnen het ouderschap waar je het over oneens kunt zijn. Samen opvoeden: het is best een ding. Sterker nog: ik heb het altijd één van de lastigste dingen van gevonden.
En dan wordt er ook nog verwacht dat je een gezellig romantisch stel bent 😉 Morgen is het Valentijnsdag. Mooi moment om mijn ‘oude’ boek Love Mama erbij weer eens te pakken, dacht ik. Love Mama is Een Relax mama-achtig boek met 101 tips om een fijne relatie te hebben, krijgen of houden. Ik schreef het toen ik merkte dat het verdomd lastig is om romantisch te blijven als er één, twee of meerdere kinderen aan je been hangen.
Eén van de dingen die ik dus lastig vond (en vind) is hoe je dat opvoeden nou samen doet. Hoe je een team blijft ook al ben je allebei anders en sta je dus soms ook anders tegenover bepaalde opvoedzaken. Daarom interviewde ik voor dit boek meerdere (relatie)specialisten, waaronder ook ‘onze’ kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve. Ze gaf me tips voor als je het niet met elkaar eens bent, maar het samen wel goed wilt doen. Ik heb er de afgelopen jaren al veel aan gehad en deel ze bij deze graag met jullie!
Tip 1: Help elkaar
De een is misschien geduldiger dan de ander, of creatiever. Of is beter in ‘nee is nee.’ En daar kun je dus mooi gebruik van maken! Realiseer je waar jullie beider individuele kracht ligt in de opvoeding. Zodat je op het juiste moment kan vragen: ‘Pak jij het even over?’
Tip 2: Stel jezelf kwetsbaar op
Geef aan als ‘het er even niet inzit.’ Soms is het gewoon jouw dag niet. Of die van je partner. Dat is helemaal niet erg, én menselijk. Let dus ook een beetje op elkaar en geef elkaar een seintje. Je bent niet voor niets met z’n tweeën.
Tip 3: Vergeet de waarheid
In opvoeden is er geen ‘goed’ of ‘fout’. De kunst is om te ontdekken wat werkt bij jullie kind. Dus ga niet (alleen) uit van je eigen voorkeur, of wat jij het beste vindt, maar denk vanuit het kind. Wat werkt bij ons kind?
Tip 4: Accepteer verschillen
Je hoeft niet voor alles op één lijn te zitten. Nogal logisch ook dat jullie niet over alles hetzelfde denken. Je bent een ander persoon, hebt een ander karakter en allebei een andere opvoeding genoten. Verschil mag er zijn, probeer niet te veranderen in de ander, want daar word je alleen maar minder relaxed van.
Verschil moet er misschien ook zijn, daar leert je kind alleen maar van. In de buitenwereld is tenslotte ook niet iedereen het met elkaar eens. En wat is er leuker voor een kind dan ontdekken dat hij sommige dingen beter aan jou kan vragen en dat het voor andere dingen handiger is om naar papa te gaan.
Tip 5: Bespreek de basis
Verschillend zijn is dus niet erg, maar als jullie basisideeën niet helder zijn dan kan dat tussen jullie in gaan staan en kan het onduidelijk worden voor kinderen. Bespreek in een rustige setting jullie ideeën over belonen en straffen, bedtijden, over consequent zijn of bijvoorbeeld over slapen in jullie bed.
Samen iets leerzaams doen op Valentijnsdag? Doe samen mee aan ons webinar: Hoe houden we het gezellig? (over broertjes en zusjes)
Supergezellig meerdere kinderen, maar soms ook een hele uitdaging en veel onderling gedoe. Hoe houd je de sfeer tussen broers en zussen goed en hoe ga je met gedoe tussen broers en zussen? In dit webinar bespreken we hoe je onderlinge ‘fitties’ oplost, of nog beter: hoe voorkom je ze zoveel mogelijk? We kijken of je altijd moet ingrijpen of dat je het kunt laten gaan en ook niet geheel onbelangrijk: we bespreken hoe je ervoor zorgt dat je zelf je hoofd koel houdt in het heetst van de strijd, hoe blijf je zelf relaxed onder dat voortdurende gekibbel? Wil je meedoen met dit webinar? Kijk hier voor meer informatie.
Voor ouders van kinderen tot en met de basisschool
Geen reacties