Lees

Knuffel

Miloe en haar zoon Otis zitten niet altijd op één lijn. En dat leidt nog wel eens tot aanvaringen of huilbuien. Bij hem… of bij haar. Tot haar eigen frustratie.

‘Hoe voelt het dat hij in de auto zit en jij hier?’ De therapeute kijkt me aan. Boem. De spanning van die dag komt er al na een vraag uit. ‘Niet fijn,’ snik ik. Ik had mijn zoon verteld waarom we naar de therapeute gingen. Dat het niks met hem te maken had, dat ze iets met zijn lijf ging doen, dat het schrijven daarna misschien makkelijker zou gaan, en het voetballen. Hij werd afwisselend boos, stelde 366 keer de waarom-vraag en huilde dikke tranen. Ik troostte hem, vroeg mezelf ernstig af of ik het goede deed, of dit het waard was, maar zette door. Hij ging mokkend de auto in maar kwam er ter plekke pas na twintig minuten uit.

Het bleef die middag niet bij die ene huilbui. Toen hij uiteindelijk binnenkwam, direct de confrontatie zocht met zijn zusje en daarna hardhandig op mijn schouders timmerde omdat hij wat wilde zeggen, vroeg ze hoe dat voelde. ‘Hij vraagt nogal nadrukkelijk je aandacht.’ Het waren vragen die ik niet wilde beantwoorden, want ik wilde helemaal niet voelen. En ik wilde ook niet dat het over mij ging. ‘Misschien kun je eens onderzoeken waar je eigen grenzen liggen. Als je die kent, kun je ze duidelijker communiceren naar je zoon. Hij schreeuwt erom.’

Een week later kwam ik alleen. Ze zette een uilenknuffel op mijn schouder. ‘Wees lief voor jezelf. Je doet het hartstikke goed. Je ontwikkelt jezelf. Dat is het mooiste cadeau dat je je kinderen kunt geven.’ Ik knik. We doen ademhalingsoefeningen, ze leert me voelen wanneer iemand te dichtbij komt. ‘We willen allemaal zo’n harmonieus Libelle gezin zijn,’ zegt ze als ik wegga. ‘Terwijl dat niet kan. Overal gaan dingen mis. En dat is niet erg.’

In de dagen erna realiseer ik me twee dingen: ik heb vaak geen idee wanneer mijn grens is bereikt en ik schiet vaak uit mijn slof omdat hij ver overschreden is. Ik reageer vaak primair op wat er gebeurt en verlies mezelf in de strijd. En dus sta ik vaker stil en adem als mijn zoon in opstand komt. In door mijn neus, uit via mijn buik. Ik hoor hoe mijn stem een paar octaven zakt als ik rustig en duidelijk de boodschap herhaal. Het werkt. De storm verdwijnt niet, maar gaat vanzelf liggen. En ik sta nog overeind.

Tot het op een ochtend toch mis gaat. We zijn beiden stikchagrijnig, hij schreeuwt, en vertrekt tot twee keer toe stampvoetend naar boven, ik schreeuw terug ‘dat het nu echt afgelopen moet zijn met dat idiote gedrag.’ Ik lever hem boos op school af en als ik even later in stilte naar de Ikea rijd, is het er weer. Dat verdomde schuldgevoel. Waarom liet ik het zo hoog oplopen, denk ik gefrustreerd terwijl ik de pandaknuffel die ik mijn dochter heb beloofd voor haar zwemdiploma, in de winkelwagen gooi. Waarom stond ik niet even stil? Ademde ik voor ik terug schreeuwde? En dan zie ik hem. De uilenknuffel. Ik leg hem naast de panda in de wagen.

‘Is die voor mij mama?’ vraagt mijn zoon die avond, en wijst naar de uilenknuffel. ‘Nee.’ Ik schrik van mijn stelligheid. ‘Maar ik wil ‘m!’ Ik schud mijn hoofd. ‘Jij hebt je eigen knuffels. Uil is van mij. Voor als ik een knuffel nodig heb.’

miloeOver Miloe

Miloe van Beek is journalist, eindredacteur, columnist en moeder van Otis (9) en Nina (5).  Je kunt Miloe ook volgen op Facebook.

 Meer columns van Miloe vind je ook in ons ontploeterboek

foto staand boekMiloe schreef net als Eva Bronsveld, Roos Schlikker en ikzelf mee aan het boek Van achter het behang tot over je oren. Het boek gaat over relaxed opvoeden en moederschap, en bevat naast columns ook opvoedtips en tips om relaxed te blijven. We sluiten ieder hoofdstuk af met een bingo of uitspraak zoals je gewend bent op de Club van Relaxte Moeders. Je kunt het boek hier bestellen en ook een stukje inkijken. De prijs is €17,50.

 
Wil je vanaf nu nooit meer een bericht van de club missen? Sinds een paar weken mail ik ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu én alle artikelen die de week ervoor op de Club van Relaxte Moeders zijn verschenen. Als je dat handig vindt, vul dan onderstaande formulier even in!

Ja, ik wil de nieuwsbrief van de Club van Relaxte Moeders graag ontvangen!

* indicates required
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter