Leer

Kerst Challenge Dag 1 Zet die roze bril op

Wihoe! De kerstvakantie is begonnen: familytime! Deze dagen kunnen natuurlijk zo Anton Piek-achtig verlopen als in de Kerst-commercials van de Lidl en Jumbo. Maar de kans dat de decemberstress een wissel op je kinderen heeft getrokken is ook best aanwezig. Daarom vonden we vandaag een mooie dag om te beginnen met de Broer-en-zus-Kerst-Challenge.

We beginnen met een flinke stoot positiviteit. Dus: gooi je haar los, doe een bloem in je haar en zet een roze bril op. Onder het motto ‘alles wat aandacht krijgt groeit’ is de uitdaging voor vandaag en morgen om alle vrolijke, gezellige, leuke, lieve, oh-kijk-wat-zijn-ze-schattig-samen-momenten flink veel aandacht te geven. Het gemiep, gemopper, geklaag, gepetst, geplaag, gezeur en geneuzel daar let je vandaag en morgen even wat minder op. Verleg je perspectief.

Hoe meer jij je eraan ergert dat je kinderen elkaar de hele dag in de haren vliegen of elkaar op zitten te jutten, hoe meer het je zal opvallen als dit inderdaad gebeurt. Probeer jezelf te trainen in het kijken naar de momenten waarop ze wél leuk met elkaar spelen, wel delen, wel behulpzaam zijn. En denk jij –as we speak- ‘ja, hallo, de mijne maken áltijd ruzie’ dan is dit voor jou dus helemaal een goeie tip om uit te proberen.

Spreek het uit!

Zelf met een roze bril naar je kinderen onderling kijken kan al een behoorlijk positief effect hebben op hun band, maar het is natuurlijk helemaal mooi als ze zelf een positief gevoel hebben over hun band (niet alleen voor het Kerstdiner van dit jaar, maar ook voor die van 2042). En het mooie is: daar heb jij invloed op! Hoe? Door op je eigen woordgebruik te letten. Hoor jij jezelf regelmatig dingen zeggen als ‘Zitten jullie nou alweer ruzie te maken!’ of ‘Kunnen jullie nou nooit eens vijf minuten leuk met elkaar spelen!’ dan is dat ook het beeld dat ze zelf krijgen.

Maar wat dan? Geef ze vaker het gevoel dat ze mazzel hebben met hun broer of zus. Bijvoorbeeld door zinnen te gebruiken als ‘Wat tof dat je grote zus je wil helpen bij het aansteken van de kaarsjes. Dan hoef je niet op mij te wachten’ of ‘Toch wel handig dat je een broer hebt hè, anders zou je maar alleen tussen die grote mensen zitten bij het kerstdiner. Nu kunnen jullie tenminste samen spelletjes doen.’

De broer-en-zussen-kerst-challenge. Doe je mee?
Dit is dag 1 van de broer-en-zus-Kerst-Challenge. Eva en ik willen je in de kerstvakantie uitdagen deze Challenge met ons te doen. We geven je om de twee dagen een broer-en-zussen-tip. En zo krijg je gedurende de vakantie zeven tips in totaal. Zin om mee te doen? Houd deze pagina of de Facebook-club in de gaten. Of schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief, zodat je hem zeker niet mist. Dan krijg je de Challenge gewoon in je mailbox.

Ja, ik wil de nieuwsbrief van de Club van Relaxte Moeders graag ontvangen!

* indicates required
 

Deze maand verscheen het boek ‘Samen spelen, wat nou delen’, dat ik samen met opvoedkundige Eva omslag_samenspelen_hrBronsveld schreef. Dit boek gaat over de band tussen broers en zussen, over vriendschap, over speelgoed delen en sorry zeggen. Maar ook over zelfvertrouwen, veerkracht, inlevingsvermogen en zelf leren ruzies oplossen. Samen Spelen, wat nou delen kost €17,50 en is te krijgen bij de boekwinkels en ook hier online.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Niek & Sharon 24 december 2016 at 08:39

    Ik vind ‘m leuk, wij doen mee! Vrolijke kerstvakantie!

  • Laat je reactie achter