Lees

Ignorance is bliss

Ik ben opgegroeid met liters chocomelk. Dat kan ik me nu niet meer indenken. Er komen gelukkig steeds betere alternatieven voor zoete dranken in het schap, ook voor kinderen. Zo introduceerde Wicky onlangs Wicky Water met Fruit. Naar aanleiding van die introductie schreef ik een blog over alle kennis die we inmiddels hebben over drinken met suiker. En hoe je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik was vroeger geen lastig of koppig kind, geen terrorpeuter of puber from hell. Ik lag niet krijsend op de supermarktvloer als ik mijn zin niet kreeg, was geen wegloper of heethoofd. Maar er was één ding waar ik als mini-Elsbeth nogal vasthoudend in was, en dat was mijn drinkgedrag. Ik lustte niets. Ik dronk geen thee, kon melk niet naar binnen krijgen. Water stond al helemaal niet op mijn menu. Ik kreeg wel iedere avond van mijn moeder een glas vers geperste jus d’orange bij het eten, maar verder was het enige dat ik accepteerde: Chocomel. Er moeten gedurende mijn kindertijd wel honderden liters chocomel in mijn systeem terecht zijn gekomen. Overigens zat ik ook zonder kinderstoeltje en zonder riemen in de auto en vertoefde ik in huiskamers waar volop werd gerookt. Je ziet, ik heb mijn jeugd ternauwernood overleefd.

Dertig jaar verder sta ik twijfelend voor onze koelkast als Teun wat drinken vraagt. Ik probeer te kiezen tussen de minst slechte optie. In mijn hoofd speelt zich een wiskundige berekening af van wat hij al gehad heeft en hoeveel suiker hij dus al naar binnen heeft gekregen. Had ik voor een paar maanden geleden nog geen flauw idee van wat waar in zat, inmiddels ben ik redelijk op de hoogte van in welke frisdrank hoeveel suikerklontjes zitten, heb ik geleerd dat een glas verse sinaasappelsap net zo veel suiker bevat als frisdrank en sinds vorige week realiseer ik me pas dat in melk meer suiker zit dan in sommige yoghurtdranken. Ik besluit een waterige limonade voor Teun te maken.

Toen ik mijn boek Relax Mama in de Keuken aan het schrijven was kwam ook de nieuwe voedingsrichtlijn van het Voedingscentrum uit. ‘Neem water als standaard’ staat er groots op hun site bij. Eet liever een sinaasappel dan ze uit te persen en oh ja dat ene glaasje wijn per dag is er ook uitgedonderd vanwege verhoogde risico’s op enge ziektes.

Waar ik het eerst makkelijk afdeed voor mezelf met ‘nou dat zal allemaal we meevallen’ of ‘ik ben toch ook groot geworden op Chocomel,’ zie ik nu ook wel in dat een beetje matigen met sommige dingen geen kwaad kan. Ik word me steeds bewuster van wat ik zelf eet en wat mijn kinderen binnen krijgen. Wat het leven er niet bepaald gemakkelijker op maakt. Ignorance is bliss. Want zo lang je maar kan roepen ‘wat een gezeur allemaal’ hoef je er ook niets mee. Maar die tijd is voorbij. We weten meer. We willen het beste voor onze kinderen en voor onszelf. We worden collectief bewuster. Wat soms gepaard gaat met discussies die mij wat te fel zijn, omdat ik nogal van het harmoniemodel ben. Maar ach, misschien is het goed dat sommige fanatiekelingen er zo hard ingaan. Misschien zijn dat de voorlopers die er voor zorgen dat we ons nu allemaal bewuster zijn. Waren dat degenen die er voor zorgden dat we het nu heel normaal vinden dat er binnen nauwelijks meer gerookt wordt en dat we onze riem vastdoen in de auto.

wickyMisschien zijn dat ook degenen die er voor hebben gezorgd dat ook de industrie en de commercie verandert. Dat het schap in de supermarkt met verschillende soorten water langzaam groter wordt dan het schap met sapjes. Dat een kindermerk zoals Wicky al sinds 2008 het suikergehalte aan terugschroeven is (ook toen er nog niet zo veel aandacht voor was als nu trouwens) en nu zelfs met een watervariant op de markt komt. Water in een pakje waar een beetje fruitsap aan is toegevoegd. Waardoor er wel wat fruitsuiker in zit, maar dat is maar 0,8 tot 1 gram per 100 ml (in ‘normale’ frisdrank is dat al snel vijf of zes keer zo veel). Water maar dan net wat verrassender en afwisselender.

Ik geef mijn kinderen geen liters chocomel. Maar ik ben nog steeds niet de gezondheidsfreak die snoep en zoete drankjes vermijd. Ik spring niet op de barricade als er iemand ontbijtkoekjes trakteert in de klas (oh wacht dat was mijn eigen kind). Maar ik ben wel bewuster geworden. Ik doe het echt niet allemaal goed. Maar ik doe wel mijn stinkende best. En ik weet zeker dat mijn ouders dat destijds op hun manier ook deden.

Wicky heeft nu drie lijnen drankjes: Wicky Original, Wicky Zero en Water met Fruit. Zo willen ze je een keuze bieden, zodat je kunt kiezen wat op welk moment bij jou en je kinderen past.

 Dit blog heb ik geschreven in samenwerking met Wicky.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

6 Reacties

 • Reageer greetje 15 december 2016 at 09:24

  Ter aanvulling. Er is ook dubbel fris free…Ook geen toegevoegde suikers of andere suikervervangers.

 • Reageer fraukje 15 december 2016 at 10:21

  Het enige dat ik me dan nog afvraag is… Wat wordt er bedoeld met ‘natuurlijke aroma’s’?

 • Reageer Anneleen 15 december 2016 at 10:32

  Zit er dan suiker in melk? En dan nog meer dan in die yoghurtdrankjes?
  Of gaat het dan over van die groeimelken. …

  • Reageer Gemma Vogels 15 december 2016 at 11:11

   Dit zijn de melksuikers. Dit is een natuurlijk bestandsdeel van zuivel. Zelf trek ik de lijn bij ’toegevoegde suikers’ . Die staan in de ingrediëntenlijst op een product. Hierin staan de bestanddelen op volgorde van hoeveelheid. Dus staat suiker bij de eerste drie dan kan er behoorlijk wat toegevoegde suikers inzitten.

 • Reageer Marielle 20 december 2016 at 10:53

  Water met een smaakje huh
  Dat kan toch ook gewoon water uit de kraan met een beetje diksap of wat je wil of vers fruit erin

  Een wereld vol water tekort en mensen hebben helaad geen idee dat je bv voor een fles water uit de winkel van 1 liter 10 liter van ons prachtige mooie drinkwater verspild omdat dat nodig is tijdens de productie van die ene fles met 1 liter erin
  Voor ons geen (uitzonderingen maken we echt wel eens) geen pakjes ed vanwege de comercie, afval, waterverspilling, suiker

 • Reageer Yvette 27 december 2016 at 09:30

  Eigelijk zou je ook alert moeten zijn op ingrediënten als acesulfaam K als het gaat om de voeding van je kindje. Het is een chemisch geproduceerde suikervervanger wat zo onnatuurlijk is, dat zijn lichaampje niet goed weet wat het ermee moet (en dus vaak maar even wegzet als vetreserve). Gewoon water en een stukje fruit is een beter alternatief.

 • Laat je reactie achter