Lees

Hoe de ‘Elf on the shelf’ ons huis overnam

Onze achtjarige drong ons een nieuwe traditie op. Ik weet niet wie er de meeste lol in heeft….

Het begon allemaal met Teun die, terwijl ik een ui sneed, Keet Franse woordjes overhoorde én een WhatsApp bericht checkte, een of ander enthousiast verhaal afstak over een Elf op een Shelf. Iets wat hij op een YouTube-filmpje had gezien en wat wij ook moesten doen. Ik zal toen zoiets gezegd hebben als ‘huhuh’ en ‘oké’.

De volgende ochtend kwam het onderwerp weer op. Die avond moesten wij, als hij sliep, een Kerst-elf verstoppen. Omdat wij niet zo’n echte elf hadden, bedacht hij dat het ook de Efteling-knuffel Jokie kon zijn. Henno, die iets beter geluisterd had, bedacht ondertussen dat het beter zijn knuffel Orry kon zijn. Die van Center Parcs. Die leek meer op een Elf.

En zo gingen we van start. Elke avond voordat we naar bed gaan bedenken we een avontuur voor de Elf. Die inmiddels de naam Buddy heeft (want ook dat zag Teun op YouTube). En ondertussen hebben Henno, Keet en ik minstens zoveel lol in het Elfen-avontuur als Teun dat heeft.

Wat is de Elf on the Shelf?

Het verhaal van de Elf on the Shelf stamt uit 2004. Het is bedacht door de Amerikaanse Carol Aebersold, die er samen met haar dochter Chanda Bell een boek over maakte. De Elf on the Shelf is een elf die zich in de periode vóór Kerst in je huis verstopt en daar van alles uithaalt én je in de gaten houdt. Zodra iedereen naar bed is vliegt de elf naar de Noordpool om verslag uit te brengen aan Santa van wat hij allemaal heeft gezien. Voordat je wakker bent, is de elf alweer terug en heeft hij zich op een andere plek verstopt.

Toen Chanda klein was groeide ze op met dit verhaal. “Toen we kinderen waren, kwam onze Elf, Fisbee elk jaar bij ons thuis en hield onze familie in de gaten,” vertelt Chanda in een interview in HuffPost. “Ik heb zulke prachtige jeugdherinneringen met Fisbee.” Omdat geen uitgever het boek aanvankelijk wilde uitgeven, brachten ze het in 2005 uit in eigen beheer. Samen met een Elf-pop, zodat ouders het boek konden voorlezen en zelf aan de slag konden gaan. Aanvankelijk verkochten ze de boeken vooral aan familie en vrienden, maar toen in 2007 de Amerikaanse actrice Jennifer Garner met de Elf gespot werd, wilde iedereen er meer van weten en kwam de Elf on the Shelf in de grote winkels terecht. En inmiddels is het een hit. Zo ook bij ons thuis dus.

Zo ziet de echte Elf on the Shelf er uit

Hoe werkt het en wat zijn de spelregels van de Elf on the Shelf?
  • Het is de bedoeling dat je in de weken voor Kerst, als de kinderen in bed liggen, de elf op verschillende locaties in huis plaatst, zodat hij een nieuwe plek heeft wanneer ze ’s ochtends wakker worden.
  • Het leukste is natuurlijk om de meest hilarische dingen te bedenken. Je hoeft maar even te zoeken op #ElfontheShelf op Instagram, Pinterest of Google en je ziet de origineelste ideeën voorbij komen! Of volg onze ideeën op mijn Instagram Story.
  • In Amerika neemt de elf afscheid op Kerstavond en is hij verdwenen op eerste Kerstdag, als de kinderen wakker worden met cadeautjes van de Kerstman.

Wat ook belangrijk is:

  • De kinderen kunnen wél met de elf kletsen (en dus ook hun wensen doorgeven), maar mogen hem niet aanraken. Want dan zal hij volgens het boek ‘voor altijd verdwijnen’. En volgens Teun zal hij dan drie dagen op dezelfde plek moeten liggen…
  • Je moet de Elf een naam geven. Alleen zo krijgt hij zijn magie.
  • Je moet ’s avonds niet vergeten de Elf te verplaatsen… maar mocht je het toch vergeten, dan is dit blog met 25 excuses van de elf misschien handig…

Ook een Elf on the Shelf?

De Elven zijn nog niet makkelijk te vinden in Nederland. Je kunt hem via de officiële webshop hier kopen. Dan moet hij dus uit Amerika komen. Online vond ik hem in Nederland alleen hier bij AliExpress. Ik moet er eerlijk bij zeggen dat ik niet weet of dat er een is van goede kwaliteit. Je kunt natuurlijk ook kijken of je, net als wij, een alternatief kunt gebruiken….

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Buis 20 december 2018 at 06:47

    Je kan de boeken ook via de Duitse amazon kopen. Zelf heb ik namelijk de Sint Bernard versie.

  • Laat je reactie achter