Leer

Een goede schoonmaak van de babykamer, zo pak je dat aan

Een pasgeboren baby is kwetsbaarder en gevoeliger dan een ouder kind of een volwassene. Het immuunsysteem, de huid en de longen van een baby zijn nog volop in ontwikkeling. Schadelijke stoffen kan het kindje nog niet zo goed verwerken, en de kans dat het er last van krijgt is groter dan bij een volwassene. Het goed en veilig schoonmaken van de babykamer vraagt dus wat extra aandacht. Hoe je dat aanpakt? Dat lees je hier!

Gebruik veilige schoonmaakmiddelen

Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen in een babykamer, en laat ook desinfecterende en geparfumeerde middelen links liggen. Babylongen kunnen de stoffen die vrijkomen bij het gebruik hiervan nog niet goed verwerken. Bovendien kan een baby een allergische reactie krijgen als hij het onverhoopt op de huid krijgt, bijvoorbeeld na het afnemen van de randen van de wieg. Bovendien stoppen baby’s als ze ouder worden vaak van alles in hun mond, en je wilt natuurlijk niet dat je kindje schadelijke stoffen binnenkrijgt.

Kies voor het afnemen daar waar mogelijk voor een vochtige doek. Gaat het om hardnekkiger vuil, kies dan voor een schoonmaakmiddel met natuurlijke bestanddelen.

Ook al gebruik je milde reinigingsmiddelen en lucht je de kamer goed tijdens het schoonmaken, doe dat niet als je baby in de kamer is. Opwaaiend stof, een luidruchtige stofzuiger; het zijn geen fijne dingen voor een baby. Lucht ook altijd als je klaar bent met schoonmaken. Niet alleen is frisse lucht fijn, het zorgt er ook voor dat schoongemaakte oppervlakken sneller drogen.

Frisse lucht

Frisse lucht voorkomt dat een ruimte bedompt wordt, en helpt bij het reguleren van de luchtvochtigheid in de kamer. Lucht dus regelmatig de babykamer, of laat voortdurend het ventilatierooster open staan. Zorg er wel voor dat je kindje niet op de tocht ligt, en dat het niet te warm of koud wordt in de kamer. Een baby kan zijn lichaamstemperatuur nog niet goed zelf regelen. Een temperatuur tussen de zestien en achttien graden in de babykamer is ideaal.

Goed stoffen

Stof zit in een klein hoekje. Ga dus regelmatig met de stofdoek door de kamer, en vergeet ook het speelgoed en de mobile boven de wieg niet. Ga pas na het stoffen met de stofzuiger door de kamer; door stoffen kan er stof vrijkomen waar je met de stofzuiger korte metten mee maakt.

Schone raambekleding

Raambekleding trekt, afhankelijk van het materiaal waarvan het gemaakt is, stof aan en kan nare geurtjes opnemen. Eén of twee keer per jaar de raambekleding reinigen is geen overbodige luxe. Er zijn veel raambekleding soorten, en elke soort heeft zijn eigen manier van reinigen. Kijk op het wasvoorschrift hoe je dit doet. Gordijnen kunnen vaak in de wasmachine of breng je naar de stomerij. Shutters en jaloezieën neem je af met een stofdoek of een vochtig doekje. Draaikiepraam gordijn en raambekleding voor een lichtkoepel zoals plisségordijnen en rolgordijnen kun je vaak ook afnemen met een lichtvochtige doek.

Frisse knuffels

Knuffels zijn een grote stofmagneet. Bovendien gaan knuffels vaak overal mee naar toe, en kunnen ze onderweg allerlei vuil oppikken. Op het label van de knuffel staat hoe je deze het beste wast. Sommige knuffels kunnen in de wasmachine, bij voorkeur op zestig graden. Andere mogen alleen in een mild sopje. Gebruik nooit een agressief reinigingsmiddel als er een hardnekkige vlek op de knuffel zit. Niet alleen is dat schadelijk voor de baby, het kan ook de knuffel beschadigen.

Ook als een knuffel alleen in de babykamer blijft is het verstandig hem af en toe goed schoon te maken of in ieder geval buiten te luchten. Niet alleen zorgt dit ervoor dat de knuffel lekker fris ruikt, het helpt ook huisstofmijt tegen te gaan.

Let op: leg geen knuffels in de wieg als je baby slaapt. Zeker in de eerste maanden na de geboorte vergroot dit het risico op verstikking: jonge baby’s worden nog niet (goed) wakker en draaien zich niet automatisch om als ze met de neus en mond tegen een knuffel (of een kussentje of onder een dekbed) komen, zoals een volwassene dat wel doet.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter