Kook

Relax Mama – tijd voor de lente – weekmenu

Ieder laatste week van de maand maakt Willemijn een weekmenu voor ons (en voor haar eigen ‘mannengezin’).

Het is me inmiddels meer dan duidelijk: die lente komt niet vanzelf, die moeten we met zijn allen afdwingen. En dus heb ik mijn haar kort geknipt, blijven mijn thermobroek en -shirt sinds vorige week in de kast (best koud), fotografeer ik elke narcis, krokus en magnolia op mijn pad en is het gedaan met de typische winterkost. Ik ben er klaar voor, kom maar door met die zon!


Maandag: Traybake krieltjes, wortel, radijs, spruitjes en geitenkaas

Traybakes zijn echt de ideale manier om je groentela leeg te maken. Ik had een zak lekkere krielaardappeltjes meegenomen uit Frankrijk en vond nog wat wortels, radijs en een zak spruitjes bij terugkomst in de koelkast. Verhoudingen zijn aanpasbaar maar ik hield voor de variant op de foto (voor vier personen) het volgende aan:

500 gr krieltjes
300 gr worteltjes
1 bosje radijsjes
500 gr spruitjes
2-3 eetlepels honing
1 eetl gedroogde tijm
olijfolie
zout & peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aardappeltjes, droog en halveer. Was de overige groenten en maak schoon. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de aardappels en groente over de bakplaat. Drizzle royaal met olijfolie, bestrooi met de tijm en breng op smaak met wat peper en zout. Bak het geheel circa 30 minuten goudbruin en gaar. Halverwege even husselen zodat ze mooi rondom kleuren, laatste 10 minuten de honing er overheen.

Dinsdag: Pasta met dragon en paprikatapenade

Deze pasta met dragon en paprikatapenade maken we de laatste tijd weer vaak hier thuis. De hoeveelheid saus is aan de royale kant dus je kunt óf wat extra invriezen (wel de kappertjes apart houden) óf een extra portie pasta maken. Ook lekker met een hand rucola door de pasta en wat groenvoer (tomaat, komkommer) on the side. O, en een grote pot gegrilde paprika gebruiken kan stiekem ook 😉 Je vindt het recept hier.

Woensdag: Knolselderijsoep

Sportclubs, logopedisten en muziekscholen: iedereen claimt de woensdagmiddag. Ook ik taxi me een slag in de rondte van vriendjes naar voetbalveld naar zwembad naar park (hond uitlaten) en weer terug. Daarom eten we op woensdag altijd makkelijk maar liefst ook lekker. Deze knolselderijsoep van Monique van Loon staat komende week bij ons op het menu.

Donderdag: Surinaams Javaanse bami

Fun fact: deze bami wordt niet met baminestjes maar met spaghetti gemaakt. En lékker dat dat is! Recept: https://culinessa.com/surinaamse-javaanse-bami/

Vrijdag: Pakora’s van linzen, knolselderij, maïs en ui

Ik ben dol op de recepten van Joke Boon, en ik ben niet de enige. Trouw-lezers worden elke week getrakteerd op een nieuwe column, mijn moeder is groot fan en knip regelmatig stukken uit om in haar receptenmap te stoppen. Deze pakora’s lijken me heerlijk en zitten ook nog eens bomvol groente. Voor wie nog nooit iets met kikkererwtenmeel heeft gemaakt: echt een keer proberen.

Zaterdag: Mosselen

Sommigen kijken er vreemd van op, maar mijn kinderen vinden mosselen het ultieme feesteten. Lekker peuteren met schelpjes en sausjes en nog friet of stokbrood erbij ook. Extra leuk was dat we in de voorjaarsvakantie in Normandië onze eigen mosselen konden rapen. Er zijn allerlei recepten in omloop maar wij blijven toch trouw aan de klassiekere bereiding zoals deze van Koken met Karin.

Zondag: Palestijnse dadelbroodjes

De ramadan is weer begonnen, mooi om te zien dat daar zoveel aandacht voor is. Mijn achtjarige had het er ook over gehad en het leek hem wel wat, een dagje meedoen. Dat vond ik in eerste instantie heel ontroerend (‘wat lief dat je wil vasten en daardoor probeert mee te leven met mensen die het minder hebben’) maar al snel kwam de aap uit de mouw: zo’n iftar-maaltijd met prachtige  broodjes, baksels en andere lekkernijen, dat leek hem wel wat. Bij Ellouisa Cooking zag ik deze broodjes voorbijkomen, die ga ik binnenkort eens voor hem maken. Heerlijk bij een kommetje linzensoep, lijkt me zo.

  • Benieuwd naar andere budgetmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost €12,50.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders voor deze leuke combi van schort en boek!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter