Lees, relatie

Weet je het heel zeker?

Marieke is moeder van dochter Keet (7) en zoon Faas (4). Haar leven nam een totaal andere wending toen ze verliefd werd op Lara. Inmiddels woont ze samen met Lara en vormen ze met haar ex Reinier een gezellige modern family. Haar eerste twee blogs, met hoe het allemaal begon kun je hier lezen.

‘Weet je het heel zeker?’ We zitten op de bank bij mij thuis en mijn vriendin kijkt me onderzoekend aan. Bezorgd eigenlijk. ‘Absoluut!’ zeg ik. Misschien net iets te snel en te hard. ‘Ik heb nog nooit zoiets gevoeld. Ik ben thuisgekomen, bij Lara, in mezelf.’

Ik heb de vraag de afgelopen dagen vaker gehad. Elke keer dat ik mijn beslissing, mijn verhaal aan iemand vertelde. Aan mijn best vriendin, mijn ouders, mijn lieve buurvrouw. Bijna allemaal vroegen ze het: ‘Weet je het heel zeker?’

Ik had er al ervaring mee, een beetje. Toen ik mijn baan opzegde om voor mezelf te beginnen. Terwijl mijn man werkeloos thuis zat. En we net een nieuwbouwhuis hadden gekocht. Rationeel een totaal onverstandige keuze. Maar ik voelde dat ik me niet langer wilde laten tegenhouden. Ik had dingen te doen, ik had dingen te brengen. En dat lukte me in mijn baan als marketing director niet. Ik vond het doodeng. Maar ik leverde mijn riante salaris en leaseauto in, schreef me in bij de KvK en ging ervoor. ‘Weet je het heel zeker?’ vroegen de mensen om me heen. ‘Absoluut!’ riep ik ook toen overmoedig. Maar ik wist het helemáál niet zeker. 

Ze was de zevende aan wie ik het vertelde. Hoe we verliefd werden, hoe we het niet meer konden stoppen. Dat hierdoor naar boven kwam dat het met Reinier eigenlijk al lang niet meer klopte. Dat we heel veel hebben gepraat en dat het voor hem ook steeds duidelijker werd. Dat we nog steeds van elkaar houden, maar dan in een andere vorm. Dat we altijd een gezin zullen blijven, dat we dit kunnen, hoe moeilijk het ook is.

Ik merk dat het een verhaal is geworden

Het waren zinnen die ik steeds weer had uitgesproken. En terwijl de woorden uit mijn mond rollen merk ik dat het een verhaal is geworden. Een functioneel verhaal, om tegengas te bieden aan de stortvloed van angst die over me werd uitgestort, vanuit diezelfde buitenwereld. Want als je daadwerkelijk besluit je hart te volgen. Wanneer je hart blijkbaar hele andere plannen voor je in petto heeft, dan dat de meeste mensen (en jij zelf) zouden verwachten. Dan gaan er heel wat wenkbrauwen omhoog. Zodra je afwijkt van het pad dat we met z’n allen als ‘normaal’ hebben bestempeld, krijg je al snel de vraag: weet je het heel zeker?

‘Wil je nog koffie?’ vraag ik haar. Om een pauze in te lassen van mijn eigen verhaal. Ik loop naar het aanrecht. Haal diep adem. Trillend druk ik de knop in van het espressoapparaat. Het geluid van malende koffiebonen overstijgt mijn gedachten. Nee. Ik weet het niet zeker.

Opeens staat ze achter me, slaat een arm om me heen. Ik voel mijn schild zakken en er komt een rare snik uit me. ‘Tuurlijk weet ik het niet zeker,’ zeg ik zacht. ‘Misschien maakt deze liefde wel blind en zie ik het niet allemaal helder. Straks doe ik de kinderen van alles aan en is dit het niet waard.’ Ik struikel weer over mijn woorden, maar nu op een andere manier.

Met de koffie in mijn hand draai ik me om. ’Misschien moet ik ook wel genoegen nemen met wat er was. Zo ongelukkig was ik nou ook weer niet.’ De tranen lopen over mijn wangen.

‘Natuurlijk ben je bang,’ zegt ze liefdevol. Ze veegt mijn tranen weg. ‘En dat geeft niet. Maar je mag voor je eigen geluk kiezen. Je was al lang niet meer gelukkig, dat weten we allebei.’

Ik voel hoe er weer ruimte ontstaat. Ik voel dat het oké is om het niet zeker te weten. Maar ik voel ook dat ik met niet langer kan verstoppen achter schijnzekerheden. Nee, ik weet het niet zeker. Maar ik weet wél dat ik nog nooit zoiets gevoeld heb. En nu ik dit weet, kan ik niet meer terug. Kan ik niet meer genoegen nemen met minder. Nooit meer. Nee, ik weet het niet zeker. Maar ik kies ervoor om mijn hart te volgen.

Wie is Marieke?

Marieke (36) is moeder van dochter Keet (7) en zoon Faas (4). Als doodgewone bakfietsmoeder in een stadje onder de rook van Amsterdam, nam haar leven een totaal andere wending toen ze verliefd werd op Lara. Inmiddels woont ze samen met Lara en vormen ze met haar ex Reinier een gezellige modern family. ‘Zo kan het dus ook,’ hoort ze regelmatig. Het inspireerde haar om de belangrijkste lessen, moeilijke momenten, grote inzichten en kleine kwetsbaarheden op papier te zetten voor de Club.

Met haar eigen bedrijf The Female Trail zet Marieke zich in voor een wereld waarin meer vrouwen hun plek innemen. Ze organiseert Fearless Female Retreats, doet PR voor vrouwelijke ondernemers én klimt regelmatig in haar pen. Zo schreef ze het kinderboek Mama is minister-president en werkt ze momenteel aan een vervolgreeks.

Haar levensmotto is ‘en-en’. Nuchter én spiritueel, bier én wijn, wintersport én zonvakantie, kracht én kwetsbaarheid, voorgerecht én toetje. Waarom kiezen?

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Renske 8 juli 2021 at 14:52

  Mooie columns! En de overeenkomsten van het verhaal van Marieke met dat van Glennon Doyle zijn ongelofelijk.

  • Reageer Elsbeth Teeling 9 juli 2021 at 09:43

   Ja die vergelijking maakten wij in onze app-groep met de andere bloggers ook al!

 • Reageer De Vraag - Club van relaxte moeders 10 november 2022 at 13:37

  […] schreef er al eens eerder over, deze vraag. Weet je het zeker? Het kostte me heel wat nachtelijke overpeinzingen om me te realiseren dat ik de […]

 • Laat je reactie achter