Kook

Relax Mama-weekmenu 23

Wij hebben een wat rommelige week voor de boeg. Henno is alleen op maandag thuis met eten. Daarna is hij twee avonden aan het werk, en op donderdag vertrekken Henno en Keet al weer naar het buitenland voor een skateboardwedstrijd. Praag dit keer. We trappen de week daarom af met een gerecht dat Henno graag maakt.

 Maandag: Gado gado van Henno

IMG_4073

Maandag gaat Henno aan de bak. Hij is die dag de huisman, dus heeft de tijd. Ik heb voor deze dag speciaal gado gado bij hem aangevraagd, want: lekker en gezond! Het is geen rete-ingewikkeld recept, maar het is ook geen gerecht dat je even snel maakt als je uit je werk komt rennen. Dus maak het vooral als je wat rust en ruimte in je kop hebt!

Ingrediënten
– Chinese of witte kool of spitskool in repen gesneden
– ¼ blok santen
– 100 gram boontjes
– één winterwortel in stukjes
– taugé
– komkommer
– 4 vastkokende aardappelen in blokjes
– 4 eieren
– eventueel sla als je dat in huis hebt
– rijst (voor de kinderen)
– satesaus
– djahépoeder

Voor erbij:
– gebakken uitjes en seroendeng
– kroepoek

Zo maak je het:
– Wok de kool met santen.
– Kook de blokjes aardappelen, doe na een paar minuten de stukjes wortel erbij en kook de laatste minuten ook de boontjes mee. Doe er wat djahépoeder door als je de groente heb afgegoten.
– Eieren koken en in plakjes snijden.
– Komkommer uithollen, door eerst in de lengte te halveren en met een lepeltje de zaadjes eruit te schrapen. Dan in plakjes zodat je halve maantjes krijgt.
– Satésaus maken, zoals je zelf lekker vindt. Henno gebruik pindakaas, wat santen en sambal erbij.

De kindervariant van onze gado gado.

De kindervariant van onze gado gado.

Je kunt de gado gado lauwwarm of koud eten. Henno maakt onze borden op door alles mooi te stapelen, dan de satésaus erover te gieten en het bord te bestrooien met taugé, gebakken uitjes en seroendeng (zie de foto bovenin). Voor Teun pikken we eruit wat hij lekker vindt en geven we wat rijst erbij. En kroepoek natuurlijk.

Tip van Henno: hij heeft ontdekt dat Teun enorm van witte rijst houdt, vooral als hij er een snufje komijnpoeder en citroengraspoeder doorheen doet. Dat heet dus nu Teuns rijst.

Dinsdag: Penne met rode pesto en serranoham van Els

Op dinsdag gaan we voor een makkelijke pasta. Ik kreeg dit recept via Twitter van Els, als dank voor de recepten die ze uit mijn weekmenu haalt. Dit is een pasta waar ik mijn kinderen denk ik heel blij mee maak.

– pasta (penne)
– serranoham (ongeveer 80 gram per persoon)
– zwarte olijven (ik vind het zelf lekker als ze (voor)gesneden zijn)
– rode pesto (ik neem die van de Albert Heijn)
– pijnboompitten
– rucola

phontopestoKook de pasta en rooster de pijnboompitjes. Snijd de serranoham in stukjes bak dit een beetje aan (zodat het wat knapperig wordt). En dan: Pasta erbij doen, rode pesto erbij (redelijk veel, maar net wat je lekker vindt natuurlijk) en dan de olijven erdoorheen. Alles goed mengen. De pasta op een ‘bedje’ van rucola op je bord leggen en de pijnboompitjes erover strooien! Als bijgerecht eten we een tomatensalade met verse basilicum, wat balsamicoazijn een snufje zeezout en een gesneden uitje.

Woensdag: visfrietjes, spinazie, aardappels

Wie mijn weekmenu’s langer volgt, weet dat aardappels en spinazie er regelmatig opstaan. Favo van Keet en omdat ze morgen belachelijk vroeg afreist naar Praag (5 uur op Schiphol zijn), lijkt het me een goed idee om er de avond ervoor wat ijzer in te gooien bij haar. Spinazie dus. Ik ga maar eens voor verse dit keer. In plaats van vissticks uit een pakje, maak ik er visfrietjes bij. Daarvoor kreeg ik het recept over de mail van Nienke. Haar man is visboer en vond deze wel geschikt voor het Relax Mama menu.

– Stevige witvis (koolvis, schelvis, victoriabaars) in repen snijden.
– Door een opgeklopt ei heen halen.
– Rollen door paneermeel of broodkruimels of beschuitkruimels.
– Om en om goudbruin bakken in vloeibare bakboter op niet te hoog vuur en paar minuutjes nagaren op laag vuur.

Donderdag: Vriezer!

Als Keet en Henno zijn gevlogen vind ik het een mooi moment om eens even de vriezer in te duiken. Volgens mij heb ik er nog soep en pasta in staan, dus ik maak het mezelf makkelijk.

Vrijdag: Nachoschotel

Vrijdag doe ik ook een best wel makkelijke hap. Een nachoschotel. Daarvoor bak ik wat gehakt met een uitje, stukjes paprika en mexicaanse kruiden (zo’n zakje seasoning mix voor taco’s). Dan vul ik een ovenschaal om en om met chips, het gehakt, stukjes tomaat en geraspte kaas (twee laagjes). Even in de oven tot de kaas gesmolten is en de chips en de tomaten warm zijn. Ik neem er nog los sour cream, en tacosaus bij. Heerlijke guilty pleasure.

En dan is het weekend. Ik ga zaterdag met Teuntje naar het familiefestival Japies Hof. Daar schijn je ook heerlijk te kunnen eten. Zie ik nog iemand van jullie daar?

  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formuliertje op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige 22 weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Dit voorjaar verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes, inclusief de kanskaarten van dit blog. Het boek is nu verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

  • Reageer Hesther 28 juni 2016 at 16:36

    Oei dat lijkt een lekker recept, maar waar haal ik een blok santen? En wat is het?

    • Reageer Elsbeth Teeling 30 juni 2016 at 12:03

      Santen is een blok geperste kokos. Je kunt het tegenwoordige volgens mij bij iedere supermarkt krijgen. In het schap waar je ok de sambal en zo vindt!

  • Reageer c 30 juni 2016 at 21:34

    Ik mis wel erg vaak vlees??

  • Laat een reactie achter op Elsbeth Teeling Verwijder reactie