Kook

Relax Mama ‘regenboog’ menu: gezonde start!

“Eat the rainbow,” is één van de adviezen die me is bijgebleven van mijn gesprek met voedingsdeskundige Brenda. Vanwege mijn samenwerking met John West kwam Brenda een paar maanden geleden bij mij langs en mocht ik haar het hemd van het lijf vragen. (Ik schreef daar toen dit blog over). Deze week wil ik weer eens bewust gezond aanvliegen. Niet alleen omdat dat wel nodig is na onze lange vakantie in Spanje en Frankrijk met heel veel ijs, patat, pizza en worst, maar ook omdat Teun en ik komend weekend samen de Strong Viking Run gaan lopen.

Ik laat me in dit weekmenu daarom vooral leiden door het regenboogadvies. Dat bleek een prima leidraad voor een gevarieerd menu, dat ook nog eens in de smaak zal vallen bij Teun. En dat komt goed uit want we hebben komende week het rijk weer eens alleen omdat Keet en Henno dit keer naar China (!) zijn voor een wedstrijd.

Maandag is paars: bietjesstamppot

In dit artikel op de site Mens en Gezondheid las ik dat verschillende kleuren van voeding ook verschillende effecten hebben op je gezondheid. Zo lees ik op die site dat paars voedsel aanzet tot creativiteit. Hoe wetenschappelijk dat bewezen is weet ik niet, maar het kan in ieder geval vast geen kwaad om deze eerste werkweek te beginnen met iets paarsigs. Nou kon ik niet heel veel voedsel verzinnen dat blauw of paars is, bietjes lijkt er nog het meeste op. Daarom beginnen we de week met een bietjesstamppot uit mijn boek Relax Mama in de keuken. Je vindt het hele recept in dit weekmenu.

Dinsdag is geel/oranje: curry met bloemkool en kikkererwten

Op de gele dag maak ik een gele curry met Garam Massala (kerriepoeder), kikkererwten en bloemkool. Het komt, net als het vorige recept, uit mijn eigen kookboek. Je vindt het recept ook hier online. Omdat dit de geel/oranje dag is vervang ik het handje spinazie voor wat pompoenblokjes (uit de vriezer, lekker makkelijk).

Zoals ik al schreef toen ik dit recept online zette, was dit gerecht destijds wat te spannend voor Teun. We zijn nu zo’n twee jaar verder en guess what? Teun eet nog steeds het liefst witte rijst en de bloemkool er los bij….

Woensdag is rood (en een beetje oranje): geroosterde tomatensoep

Woensdag nóg een recept uit Relax Mama in de Keuken (dit is toeval). Die dag ga ik voor mijn aller favorietste soep, ‘mijn’ geroosterde tomatensoep. Hartstikke rood, want naast tomaat bevat hij ook paprika (en wortel voor de oranje ’touch’). Tip voor deze soep: gooi de tomaten en knoflook alvast de avond ervoor een uurtje in de oven! Je vindt het recept hier.

Donderdag is groen: Broccolitaart en komkommer

Omdat ik in bovengenoemde artikel las dat groen voedsel kalmerend en rustgevend is, leek me dat een mooie voor de donderdag. Dan heb ik er bijna mijn eerste werkweek opzitten en kan ik wellicht wat kalmerends gebruiken. Ik koos voor een gerecht dat Teun op zeker goed eet (wat ook al rustgevend is): dat is deze broccolitaart. Overigens zou deze spinazietaart ook kunnen. Beide geliefd bij Teun en beide groen. Om deze dag nog iets groener te maken, eten we er komkommer(salade) bij.

Vrijdag: pasta met ballen, courgette, tomaat en roomsaus (aka pasta met ballen van Jaap)

Op vrijdag laat ik de regenboog los en gaan we voor de pasta van mijn buurman Jaap. Deze pasta is al behoorlijk bekend (en geliefd) hier op de club. Mocht je hem nog niet kennen, check dan zeker hier het recept. Pasta op vrijdag lijkt me een goed idee omdat Teun en ik de dag erna de Viking Run gaan doen. Samen met buurman Jaap en buurmeisje Olivia trouwens, die voor deze keer Henno en Keet vervangen ;).

Zaterdag: een herstelpasta met tonijn

Voor deze ene keer een extra recept in het weekmenu. Ik kreeg van John West namelijk dit recept van een pastasalade met tonijn. Ik heb inmiddels geleerd dat tonijn bomvol eiwitten zit (1o0 gram tonijn bevat zelfs meer eiwit dan 100 gram ei), en eiwitten zijn goed voor herstel. Handig dus voor zaterdagavond of zondag als lunch.

Dat was hem voor onze schoolweek. Ik hoop dat het je op ideeën heeft kunnen brengen. Fijne week allemaal lieve mensen!

 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
 • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Ken je mijn boek Relax Mama in de keuken al? Het is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Jantine 30 augustus 2019 at 21:57

  Nooit een restje rodekoolstamppot gezien? Gekookte rodekool wordt blauw als het afkoelt.

  • Reageer Elsbeth Teeling 31 augustus 2019 at 15:26

   Haha, ja ik dacht wel aan rodekool. Maar ik vond het nog iets te ‘winters’.

 • Reageer Easy peasy back to school menu - Club van relaxte moeders 27 augustus 2021 at 13:15

  […] niet echt origineel, maar in het kader van ‘eat the rainbow‘ wilde ik nog een rood gerecht op dit weekmenu. En een veilige keuze is dan toch tomatensoep. […]

 • Laat je reactie achter