Kook

AUBeRgineS in KAneel MeT FeTA, OliJVen & BUlgUR

Dit recept komt uit het hele fijne kookboek De snelle bakplaat. Een boek met gerechten waar je geen pan voor nodig hebt! Dit gerecht staat in het boek als lunchgerecht. Maar wij aten hem als zomerse avondmaaltijd. “De gekruide bulgur is heerlijk met de geroosterde aubergine, de scherpe feta en de zoete smaak van de granaat­ appelpitten,” staat er bij het recept. En dat is echt helemaal waar. wat een fijne smaakcombinaties! Het gerecht is heerlijk op kamertemperatuur, maar is ook geschikt om op te warmen.

Wat heb je nodig? (voor 3 personen)

Foto: David Loftus
  • 200 g bulgur, afgespoeld
  • 400 ml groentebouillon
  • 100 g groene olijven zonder pit
  • 1 grote aubergine, in halvemaantjes van 5 mm
  • 1 rode ui, in grove plakken
  • 1 kleine tl kaneel
  • 1⁄2 nootmuskaat, geraspt
  • 1 tl zeezout
  • 2 el olijfolie
  • 25 g bladpeterselie, fijngesneden 100 g rucola, fijngehakt
  • sap van 1 citroen, plus extra naar smaak
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 200 g feta, verkruimeld
  • de pitten van 1 granaatappel

En zo maak je het (in 10 minuten en 25 minuten in de oven):

Verwarm de oven voor tot 200 ̊C. Voor dit gerecht heb je twee braadsledes nodig. Geloof me: ik heb geprobeerd om het in één braadslede te maken en daar was de aubergine niet blij mee. Doe de bulgur, bouillon en olijven alvast in een kleine braadslede terwijl je de aubergine en ui snijdt.

Meng de groenten in de tweede braadslede, samen met de kaneel, de nootmuskaat, het zout en de olijfolie. Zorg voor een braadslede die groot genoeg is om alles in een enkele laag in te leggen. Zet beide braadsledes 25 minuten in de oven, tot de aubergine knapperig en gaar is en de bulgur luchtig is en alle bouillon heeft opgenomen.

Roer de bladpeterselie, rucola, het citroensap en de extra vierge olijfolie door de bulgur, proef en voeg naar smaak zout en extra citroensap toe.

Laat alles afkoelen, doe de bulgur in de lunchtrommels, schep de geroosterde aubergine erbovenop en strooi de feta en de granaat- appelpitten eroverheen. Zet in de koelkast tot je het opeet (of meeneemt).

De snelle bakplaat

Wat een fijn kookboek is dit. Een boek met 75 recepten die je volledig in de oven maakt. Gerechten die je maakt met 10 minuten voorbereiding en maximaal 30 minuten baktijd. Het boek kost €21,99 en is onder andere hier te koop.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Relax Mama - eten in de tuin - menu - Club van relaxte moeders 4 juni 2021 at 17:28

    […] Dit gerecht uit De snelle bakplaat probeerden we afgelopen week uit en was echt superlekker! Je vindt het recept hier. […]

  • Reageer Relax mama avondvierdaagse weekmenu - Club van relaxte moeders 19 mei 2023 at 09:53

    […] Volgens mij wordt het volgend weekend ook prachtig weer, dus tijd om weer in de tuin te gaan eten. Daarvoor spiekte ik in dit eten-in-de-tuin-weekmenu, waar ik dit lekkere gerecht uit De snelle bakplaat vond: superlekker! Je vindt het recept hier. […]

  • Laat je reactie achter