Kook

Verse tomaten-en-verstopte-groentensaus

Deze verse tomatensaus maak ik met geroosterde tomaten en allerlei andere groenten. Ik ben dol op geroosterde tomaten. Omdat het nauwelijks werk is om ze te maken, omdat je huis er zo lekker van gaat ruiken en omdat ze een soep of saus echt net even lekkerder maken. Mocht dit recept je een beetje bekend voorkomen, dan kan het zijn dat je mijn geroosterde tomatensoep al eens hebt gemaakt. Daar lijkt hij nogal op. Ik maak deze pasta saus graag als ik wat vitaminetekorten moet aanvullen bij mijn kinderen.

Op de foto zie je trouwens ons buurjongetje Boet de pasta met deze saus eten. Voor degenen die mij al langer volgen, dat is het jongetje van de ‘hoogzwangere buurvrouw’ van twee jaar geleden ;).

Wat heb je nodig voor 4 personen?
  • 1 kg tomaten, gehalveerd
  • olijfolie, om te besprenkelen
  • 5 ongepelde tenen knoflook
  • 1 zak gesneden Italiaanse groenten uit het versvak (of restjes groente die je nog in de koelkast hebt liggen)
  • 1 winterwortel, geschrapt en in blokjes
  • eventueel: geroosterde paprika
  • 1 blik tomaten (400 g)
  • 1 blokje tuinkruiden- of groentebouillon

Deze saus is ideaal om op voorraad te hebben in je vriezer. Als je een groter portie wilt maken, kun je natuurlijk gewoon de hoeveelheden verdubbelen.

Verder nog nodig: pasta naar keuze en geraspte kaas. Een staafmixer en een ovenschaal.

Geen zin in vegetarisch eten? Wij eten er dan bijvoorbeeld runderworstjes bij.

tomatenEn zo maak je het

Verwarm de oven voor op 150°C. Leg de tomaten met de bolle kant naar beneden in een ovenschaal. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met olijfolie. Stop de knoflooktenen tussen de tomaten en zet de schaal ca. 1 uur en 30 minuten uur in de oven (en ga ondertussen iets anders doen, of juist even lekker niets).

Verwarm intussen de olijfolie in een soeppan en fruit de wortel en de gesneden Italiaanse groenten ca. 10 minuten tot ze lekker zacht zijn.

Haal de schaal uit de oven. Druk de zachte knoflookpuree uit de teentjes boven de pan met het wortel- groente-mengsel. Voeg ook de geroosterde tomaten en het blik tomaten toe.

Verkruimel het bouillonblokje boven het groentemengsel en breng het aan de kook. Doe er eventueel wat water bij. Zet het vuur wat lager en laat de saus op laag vuur 20 minuten zachtjes koken. Pureer de saus met de staafmixer, breng op smaak met zout en peper .

En ondertussen heb je natuurlijk een pasta naar keuze gekookt hè. Bijvoorbeeld pipe rigate, die vind ik hier wel bij passen.

Pasta op een bordje, saus erover en wat geraspte kaas. Klaar is Kees!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax Mama-weekmenu 57: perfecte vriezermaaltijden – Club van relaxte moeders 4 maart 2017 at 09:49

    […] Boet. Die er allebei zo goed van aten dat ik mijn buurvrouw het recept heb beloofd. Je vindt hem hier Yvon! Deze saus is perfect als je het gevoel hebt dat je kinderen een vitaminen-inhaalslag moeten […]

  • Laat je reactie achter