Leer

Tips & tricks voor skateboardmoeders

Af en toe krijg ik vragen (of eigenlijk: krijgt Keet vragen) over skateboarden. Met wat voor skateboard kan mijn kind het beste beginnen? Hoe begin je aan skateboarden? Waar moeten we op letten als ons kind gaat skateboarden? Tijd om er eens een blog over te schrijven. Helemaal omdat het vandaag (zoals ieder jaar op 21 juni) Go Skateboarding Day is. Ik zette een paar tips van kenners (waaronder Keet) voor je op een rij.

Vallen en opstaan

‘Ook al val je veel, je moet gewoon doorgaan,’ is het eerste wat Keet zegt als ik haar om tips vraag. ‘En blijf de lol ervan inzien.’ Ja, skateboarden is doen, doen, doen en vallen en opstaan. Dat hoort er bij en je bent niet de enige die valt. Deze eerste tip van Keet sluit gelijk aan bij de eerste tip die skateboardleraren Koen en Max van SkateDays geven aan ouders: ‘Laat ze vallen, schrammen krijgen, laat ze plezier krijgen,’ zegt Koen. ‘Skateboarden is een ontdekkingsreis,’ voegt Max toe. ‘En voor die reis moet je soms een lange adem hebben. Het kan een rocky road zijn.’

… en loslaten

Voor de kinderen is het een ontdekkingsreis, zoals Max zegt. En voor de ouders een lesje in loslaten, denk ik daar achteraan. Dat is eigenlijk ook wat Koen en Max zeggen: ‘Laat je kind lekker zelf ontdekken. Blijf aan de zijkant en ga niet regisseren. Het mooie van skateboarden is dat je de vrijheid hebt om zelf te bepalen wat je wilt doen.’ En kijk vooral of je kind het wel echt wil. Koen: ‘We zien ook nog wel eens hele gemotiveerde ouders met ongemotiveerde kinderen.’ Voor die kinderen is een andere hobby misschien geschikter.

Gewoon durven, iedereen vindt het vet

‘Je moet gewoon durven!’ is Keets credo. Ook al voel je je in het begin misschien een klungel tussen de ervaren skateboarders. ‘Iedereen vindt het vet als je veel probeert,’ zegt ze. En zo zit de skateboardcultuur inderdaad in elkaar. Als ervaren skateboarders zien dat je een nieuwe trick landt -hoe makkelijk die voor henzelf ook is- dan is iedereen enthousiast en wordt er met boards op de grond getikt als applaus. Max: ‘Veel kinderen die op les komen vinden het in het begin spannend en zijn verlegen, maar zodra ze de eerste tricks onder de knie hebben is het leuk en voel je je goed.’

Neem les of kijk filmpjes

Toen Keet begon met skateboarden was de indoor skatebaan in Utrecht net geopend en werden er lessen verzorgd. Haar derde tip is dan ook kort maar krachtig : ‘neem les.’ Dat kunnen Keets leraren van weleer natuurlijk alleen maar beamen.
‘Maar wat als er in de buurt waar dat kind woont nou geen lessen worden gegeven?’ vraag ik zowel Keet als de leraren. ‘Dan kun je skateboard-filmpjes kijken,’ zeggen ze alle drie. Google op skateboarding tips tricks starters en je komt van alles tegen.

Welke board begin je mee?

Hier zijn alle skateboarders het unaniem over eens: begin niet met een goedkoop skateboard van de speelgoedwinkel. Tenzij je wilt dat je kind direct gedemotiveerd is. Of zoals Koen zegt: ‘Je kind op een goedkoop board laten beginnen is hetzelfde als je kind leren fietsen op een fiets met lekke banden.’ Ga voor een skateboard naar een skateshop bij jou in de buurt en laat je adviseren over welk board goed is voor jouw kind. Keet zegt: ‘Koop in ieder geval een compleet board (dus geen losse onderdelen). Dan heb je de basis en kun je daarna altijd nog onderdelen zoals wieltjes of lagers vervangen.’ Je kunt ook googelen op ‘skateboard kopen beginner’ en kijken bij de betere online skateshops.

Zo’n goed board is wel wat duurder dan een speelgoedboard van twee tientjes. Als je dat niet direct wilt uitgeven, dan kun je ook eerst een paar keer naar een skatepark om te oefenen en daar een skateboard huren. En bij de lessen mogen kinderen gebruik maken van de boards die bij de lessen horen.

Hoe zit het met bescherming?

De eerste paar jaar van Keets skateboardcarrière droeg Keet altijd kniebeschermers en een helm. De kinderen die lessen moeten die bescherming sowieso dragen. Over polsbeschermers zijn Keet, Max en Koen niet enthousiast, die blijken juist gevaarlijker te zijn bij skateboarden en juist te zorgen voor breuken. Max: ‘Je kunt je kind wel willen beschermen door hem helemaal in te pakken, maar hij kan beter goed leren vallen.’ En dat is dan ook een onderdeel van de skateboardles: valtechniek.

Wat moet je doen als kind hard valt?

Ik heb Keet natuurlijk wel een paar keer hard zien knallen. Dat kan er best pittig uitzien. Maar ik houd me wel in om er direct als een malle heen te sprinten. Vaak ziet de val er namelijk erger uit dan hij is en valt de pijn best mee. Hoe kan je het beste reageren als je ziet dat het wel pijnlijk is, vraag ik de jongens van Skatedays. Hun antwoord is duidelijk: ‘loop er rustig op af en benader je kind positief. Geef aan dat het goed is dat hij dingen probeert, moedig aan om snel weer op het board te staan en geef vooral complimenten.’

Skateboarden kan overal!

Het mooie van skateboarden is dat het overal kan. Voor de deur op straat of in een park. Voor een skateboarder is de hele wereld een speeltuin. Voor Keet is een stedentrip met ons geen saai uitje, maar een mogelijkheid om weer eens ergens anders ‘spots’ te ontdekken. En verder zijn er in heel Nederland skateparken. Op deze pagina van Flatspot staan alle (indoor) skateparken van Nederland op een rijtje. Bij de meeste parken worden ook lessen verzorgd. Keet vind je op maandag, donderdag en zaterdag in World Skate Center (het indoor park in Den Bosch waar ze traint) en natuurlijk vaak in Skatepark Utrecht in onze hometown.

Feestjes, kampen of skaten met school

Vind je kind het spannend om in zijn eentje op les te gaan? Je zou er ook aan kunnen denken om als kinderfeestje een skateworkshop te doen. Ik zie ze steeds vaker bij ons in het skatepark. Op de school van Teun is skateboarden ook in het na-schoolse programma opgenomen. Je kunt ook vragen of de school niet een keer skateboardlessen met de hele klas zou willen volgen. Of een derde optie, wat Keet in het verleden ook vaak gedaan heeft: skateboardkampen. In de zomer organiseren de jongens van SkateDays in Utrecht bijvoorbeeld de Skateweek, ook voor beginnende skaters.

Wat een sport kan brengen

Skateboarden heeft mijn dochter heel veel gebracht: zelfvertrouwen, creativiteit, doorzettingsvermogen en vriendschap. Het heeft haar leven veranderd (ook al voordat ze internationale wedstrijden ging rijden). Wat een sport kan brengen, daar schreef ik twee haar geleden al een keer dit blog over.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Tien offline alternatieven voor beeldschermende tieners - Club van relaxte moeders 9 februari 2020 at 00:41

    […] erg leuk om met zijn onhandige moeder te stoepranden, of misschien is er in de buurt een trimbaan? Skateboarden, steppen en hutten bouwen werden ook vaak genoemd. Dat laatste vindt mijn zoon overigens een rare […]

  • Laat je reactie achter