Kook

Soep met rucola en spek

Wij aten deze soep voor het eerst bij mijn vriendin Sylvia, met de mededeling dat dit de lievelingssoep was van haar dochter Luna. Inmiddels is het ook de lievelingssoep van mijn kleuter. Hij is zo geliefd, dat ik hem zelfs misbruik. Preisoep, courgettesoep en spinaziesoep noem ik tegenwoordig ook gewoon rucolasoep. Succes verzekerd.

Wat heb je nodig voor 4 personen?
  • 1 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 150 g aardappel, geschild en in blokjes
  • 1 liter groentebouillon
  • 150 g ontbijtspek
  • 150 g rucola
  • 125 ml slagroom
Hoe maak je hem klaar?

Verwarm de olie in een soeppan. Voeg de ui en knoflook toe en fruit tot de ui goudgeel is. Voeg de aardappelblokjes toe, roer even om en schenk de bouillon in de pan. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep ca. 10 minuten koken tot de aardappel gaar is.

Bak intussen in een koekenpan zonder vet het ontbijtspek uit; laat uitlekken op keukenpapier.

Voeg de rucola toe aan de soep (houd een paar blaadjes achter voor de garnering) en kook 1-2 minuten mee. Schenk de room erbij en warm nog even door. Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over 4 kommen en garneer met blaadjes rucola. Geef het ontbijtspek er aan tafel bij. Lekker met dikke sneeën brood.

Ik varieer er bij deze soep inmiddels trouwens lustig op los. Meestal doe ik er ook een courgette bij. Soms spinazie als we dat nog in huis hebben, of bijvoorbeeld doperwtjes uit de vriezer.

RelaxMama_3D

Dit recept komt uit mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes, inclusief de kanskaarten van dit blog. Het boek is nu verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

5 Reacties

  • Reageer Relax Mama weekmenu 52: vriendinnen favo’s – Club van relaxte moeders 28 januari 2017 at 16:03

    […] Vrijdag is het tijd voor Teuns lievelingssoep. Die zijn jullie vast al vaker tegengekomen op mijn weekmenu. Ik heb het recept (uit mijn boek) nu voor jullie orde site uitgewerkt. Je vindt het hier. […]

  • Reageer Relax Mama-weekmenu 58: handig voor de weekboodschappen! – Club van relaxte moeders 10 maart 2017 at 16:20

    […] Na twee bekenden gerechten op maandag en dinsdag ga ik woensdag weer eens wat nieuws proberen. Ik stuitte op dit recept van Jamie Oliver en die lijkt me dus super lekker: zoete-aardappel-broccolisoep. Jamie doet er op het laatst harissa bij, een hete Tunesische saus. Die is wel wat heftig voor mijn kinderen, dus in hun portie laat ik dat achterwege. En dan maar hopen dat zij deze soep net zo lekker gaan vinden als de rucolasoep! […]

  • Reageer Relax Mama-weekmenu 61 Snelle gerechten – Club van relaxte moeders 31 maart 2017 at 09:14

    […] ben). Het wordt een van onze toppers die de meesten van jullie inmiddels wel zullen kennen: de soep met rucola en spek. (En voor degenen die hem nog niet kennen: dé lievelingssoep van Teun) Ik geef er stokbrood, […]

  • Reageer Relax Mama-weekmenu 83 – ft Jamie Oliver! – Club van relaxte moeders 9 september 2017 at 07:29

    […] uit mijn kookboek Relax Mama in de Keuken: rcolasoep. Het recept heb ik ook online gezet en vind je hier. En voor de verandering ga ik me eens uitsloven voor een toetje: de chocolademousse uit Jamies […]

  • Reageer Relax Mama-weekmenu 86: vega en visgerechten – Club van relaxte moeders 29 september 2017 at 08:19

    […] recept kreek ik van mijn vriendin Sylvia, van wie ik ooit ook onze favoriete soep leerde maken. Deze ovenschotel was vooral favoriet bij haar puberdochter Luna. Ik maak hem met […]

  • Laat je reactie achter