Kook

Relax Mama-weekmenu 62

Na wat geëxperimenteer vorige week ga ik deze week iets meer ‘op safe’. Voor mezelf en voor mijn gespuis. Een weekmenu met voor ons gezin redelijk vertrouwde gerechten dus. Vooral de maandag is voor ons een klassieker. Maar omdat ik toch nog íets vernieuwends wil brengen dit weekmenu op woensdag alsnog één experiment.

Maandag: Pasta met broccoli, ansjovis en olijven

We beginnen de week met een bekend gerecht van Jamie Oliver, onder andere uit zijn boek Happy Days pasta-jamiemet The Naked Chef. Bij ons altijd geliefd. Als je hem nog nooit hebt geprobeerd: echt een aanrader! Hij ziet er misschien saai uit, maar de smaken zijn echt lekker bij elkaar. In een vorig weekmenu schreef ik het recept uit. Dat vind je hier.

Dinsdag: Asperges gekookte aardappels ei en ham

Ik las dat het aankomende dinsdag de officiële opening van het asperge-seizoen is, dus dat lijkt mij een mooi moment om ze ook weer voor het eerst te eten! Wij eten ze dinsdag heel klassiek: met gekookte aardappels, een gekookt ei, ham en een sausje. Maar als je het iets spannender wilt, dan vind je hier op de site van het aspergecentrum nog veel meer recepten. Ik koop er trouwens een ouderwets en heel #relaxmama een potje worteltjes en doperwtjes bij, want denk dat Teun en Keet nog niet zo enthousiast worden van asperges. Maar goed, blijven proberen hè. Acht keer proeven zeggen ze toch 😉

shakshukaWoensdag: Shakshuka (eieren in een pannetje)

Ik stuitte de laatste tijd op Twitter steeds op tweets over het gerecht Shakshuka, onder andere de populaire variant erop van Elze Reinders. Ik kende het niet, maar het is een (Arabisch) gerecht van eieren in een pannetje. Het lijkt mij best makkelijk én budget.  Als je Googelt op het recept kom je allerlei varianten tegen. Ik zag dat Pauline er bijvoorbeeld ook witte bonen en kidneybonen doorheen doet. Maar hier het Elze-recept van de Shakshuka.

  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook gesnipperd of geperst
  • 1 rode (punt)paprika in stukjes gesneden
  • halve courgette in schijfjes
  • blik tomatenblokjes 400 g
  • chilivlokken/halve verse rode peper zonder zaad/cayennepeper (wat je in huis hebt en afhankelijk van hoe scherp je je shak wilt)
  • 4 eieren
  • 4 tl ras el hanout
  • feta
  • olijfolie
  • verse koriander of als je dat net als ik zeep vindt, verse of gedroogde peterselie.

Verhit olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de ui en knoflook. Stukjes paprika en courgette meebakken en chili/rode peper/cayennepeper + ras el hanout toevoegen. Paar minuten laten garen op halfhoog vuur, af en toe roeren.

Voeg dan de tomatenblokjes toe en laat de saus even pruttelen. Voeg zout en zwarte peper toe. Als de saus te dik is kun je wat water toevoegen, even proeven voor de smaak voor de eieren erin gaan.

Maak kuiltjes in de saus en doe daar de eieren in. Houd de dooiers heel, das het lekkerst. Verdeel daarna de feta erover.

Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de eieren stollen. Maar pas op dat ze niet te droog worden. Meestal duurt dit een minuut of 10. Daarna bestrooien met koriander of peterselie.

Elze: ‘Ik vind shakskuka te zot lekker met brood. Turks, Libanees platbrood, pita… Kan allemaal! Rijst is ook goed maar brood is beter. Dippen en smullen. Uit de pan. Fakking lekker. Oh en courgette kun je vervangen door aubergine. Ook heerlak!’

imageDonderdag: Luie roti kip

Al eerder vertelde ik jullie dat ik dankzij dit weekmenu soms op nieuwe favorieten kom. Daar is de luie roti er absoluut een van. We hebben hem inmiddels alweer een tijdje niet gegeten, maar Keet vroeg er deze week naar. Op verzoek van Keet dus. Ik heb het recept inmiddels ook voor jullie uitgetypt. Je vindt het hier.

Vrijdag: Hamburgers met ovenfrietjes

We eindigen we week weer met een goed ’thank god it’s Friday’-maaltje. Hamburgers met frietjes. We ‘bouwen’ ze zelf naar keuze. Meestal koop ik voor Henno en mij tartaartje in plaats van hamburgers. We hebben trouwens ook vaak de diepvries-hamburgers van Aldi in huis. Die zijn ook echt goed. We bouwen hem op naar keuze. Mijn voorkeur gaat uit naar een goed belegde hamburger met gesmolten cheddar kaas, gebakken spek, augurk, tomaat en ijsbergsla. En dan nog flink wat saus!

Boodschappenlijstje!

Ook vandaag komt dit weekmenu weer met een boodschappen-lijstjes-service. Alleen per dag dit keer.

Schermafbeelding 2017-04-08 om 09.04.43
Wil je vanaf nu nooit meer een weekmenu missen? Ik mail ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu én alle artikelen die de week ervoor op de Club van Relaxte Moeders zijn verschenen. Als je dat handig vindt, vul dan onderstaande formulier even in!

Ja, ik wil de nieuwsbrief van de Club van Relaxte Moeders graag ontvangen!

* indicates required




Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter