Kook

Relax Mama-weekmenu 48

Afgelopen dagen waren voor ons niet al te gezond, dus wij kunnen wel even wat vitaminen gebruiken. Nadat ik een weekje vrij had genomen van het weekmenu, ben ik deze week er weer met goede moed tegenaan gegaan. Ik hoop dat het jullie kan inspireren.

Maandag: Courgette-omelet met spinazie en tomaat

Ik begin dit jaar met een blik op de Eetkalender van Fransesca kookt, die Fransesca mij opstuurde. Een kalender met 52 weekmenu’s. Genoeg inspiratie dus. Zij heeft op maandag 2 januari de courgette-omelet met spinazie en tomaat staan. Lijkt mij ook een prima begin van een gezonde week. Het recept staat ook hier op haar site.Wij eten er denk ik Turks brood bij.

img_7241

Dinsdag: Rode kool. aardappels, rundervinken

Hollandse pot vandaag. Rode kool, afhankelijk van hoe de dag loopt vers, uit pot of misschien een keer uit de diepvries. We eten er rundervinken bij en sowieso appelmoes. Misschien als extra groente wat komkommer er bij.

schermafbeelding-2016-12-31-om-14-54-00Woensdag: Marrokaanse kip uit Relax Mama in de keuken

Het is wel weer eens tijd voor een recept uit mijn eigen kookboek. Vandaag de Marokkaanse kip. In het boek staat het met brood, ik denk dat wij er rijst of couscous bij eten.

Wat  heb je nodig? (voor 4 personen)

  • 4 kippendijen zonder bot
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 2-3 tl ras-el-hanout
  • 1 blik kikkererwten (400 g), afgespoeld en uitgelekt
  • een paar handenvol verse spinazie, grof gesneden
  • pitjes van 1⁄2 kleine granaatappel (ca. 4-5 el)
  • Griekse yoghurt, voor erbij
  • lekker brood, voor erbij

Hoe maak je het?

Bestrooi de kippendijen met zout en peper en snijd elke kippendij eventueel in 2 of 3 grote stukken. Verhit de olie in een ruime pan en bak de stukken kip rondom bruin aan. Neem ze uit de pan; ze hoeven niet gaar te zijn, want ze garen straks verder in de saus. Leg ze even op een bord.

Bak in het bakvet de knoflook en ui 2-3 minuten. Voeg de tomatenblokjes en ras-el-hanout toe en laat 3-4 minuten sudderen. Leg de stukken kip in de tomatensaus en voeg de kikkererwten toe. Laat met een deksel op de pan ca. 10 minuten sudderen of tot de kip gaar is. Breng op smaak met zout en peper.

Neem het deksel van de pan: als de saus wat dun lijkt, laat het dan nog kort zachtjes sudderen tot de saus wat dikker is. Meng er in porties wat spinazie door en neem de pan van het vuur zodra de spinazie bijna is geslonken. Strooi er de granaatappelpitjes over. Serveer met Griekse yoghurt en lekker brood. Als je de yoghurt door de saus mengt, wordt de saus meteen wat dikker.

Donderdag: Rode linzensoep

Ik riep afgelopen week 2016 uit tot jaar van de zelfgemaakte soep. Ik ben zo fan geworden van zelf soepen maken: dé manier om veel groente te verwerken en eigenlijk bijna altijd snel te maken. Ik snap niet dat ik voorheen nog best vaak naar een blik greep. Voor deze dag zet ik een rode linzensoep op het menu. Op Ohmyfoodness.nl vond ik een recept dat lijkt op hoe ik hem meestal maak. Wij eten er ‘lekker bordje’ bij. Oftewel een plankje met dingen als brie, worst, komkommer en olijven.

Vrijdag: Zalm, gebakken aardappels, broccoli en sperzieboontjes

We eindigen de week met fish en chips. Nou ja… zoiets dan. We bakken een stukjes zalm, maken aardappeltjes in de oven en ik kook er wat sperziebonen en broccoli bij. Er komt bij deze maaltijd waarschijnlijk ook ketchup en appelmoes kijken 😉

Fijne eerste week van het jaar lieve mensen!

  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formuliertje op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige 47 weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

In 2016 verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes, inclusief de kanskaarten van dit blog. Het boek is nu verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter