Kook

Relax Mama weekmenu 103: budget!

Vorige week liep ik tegen het boekje Armeluiseten van Sylvia Witteman aan. Met als ondertitel ‘Goed en goedkoop eten voor nestverladers, krenten en baliekluivers.’ Het is even geleden dat ik een budgetmenu maakte en dit boekje leek me een goeie inspiratiebron om dat weer eens op te pakken. Dus: deze week een budget weekmenu met een hulp van Sylvia Witteman. Ik was voor dit weekmenu €32,72 kwijt. Mijn boodschappenlijst met prijzen zie je onderaan de pagina!

Eerst nog even over het boekje: het is echt hartstikke leuk om te lezen. In tegenstelling tot andere kookboeken, bevat dit boek geen foto’s van gerechten waar je van gaat watertanden. En guess what? Die mis ik ook helemaal niet. In het voorwoord schrijft Sylvia Witteman dat dit boek is ontstaan nadat ze haar vingers blauw typte aan recepten-appjes voor haar dochter die het huis uit is en die opeens appjes ging sturen als ‘Hoe maak je ook alweer gebakken rijst?’ en ‘Mama hoeveel jalapenopepers moeten er in de groene saus?’ Na het zoveelste meterslange recept-papje dacht ze: ik kan er net zo goed een boekje van maken. En dat is gelukt. Het is een heerlijk boekje geworden. Het kost slechts €9,99 en is bijvoorbeeld hier te koop.

Maandag: champignonrisotto (en risottoballetjes!)

Over risotto schrijft Sylvia Witteman: ‘Nog zo’n gerecht waarmee je zeker indruk kunt maken zonder al te veel geld uit te geven.’ In mijn boodschappenlijst onderaan het weekmenu kun je zien welke ingrediënten zij ervoor gebruikt. Wat ik vooral een toptip vond bij dit gerecht is dat je van restjes risotto heel goed risottoballetjes kunt maken. Daar heb je dit voor nodig: koude risotto, bloem, 1 ei, paneermeel en zonnebloemolie.

Je doet een paar eetlepels bloem in een kommetje, het ei (losgeklopt met wat water) in een volgend kommetje en een flinke scheut paneermeel in een derde kommetje. Van de restjes risotto vorm je balletjes, die je eerst door de bloem rolt, daarna door het ei en dan door de paneermeel. Laat de balletjes 20 minuten opstijven in de ijskast en frituur ze daarna in een steelpannetje met de olie (180 graden).

Dinsdag: Melanzane alla Parmigiana

‘Als de aubergines in de aanbieding zijn maak je natuurlijk melanzane alle parmigiana,’ schrijft Sylvia Witteman. Oké de aubergines zijn nu niet in de aanbieding, maar ik wilde dit gerecht toch graag opnemen.  Ik heb online naar een goed recept gespeurd, en deze van Jamie Oliver lijkt me wel wat. Met de toevoeging van Sylvia Witteman dat voor dit gerecht de goedkoopste Mozzarella goed genoeg is. Ik eet hier Turks brood bij en een simpele groene salade.

Woensdag: Salade Niçoise

Zoals Sylvia Witteman ook zegt is de meeste vis duur. Daarom geeft zij in haar boekje wat alternatieven zoals recepten met sardientjes of tonijn uit blik. Bijvoorbeeld voor de salade Niçoise. En laat ik daar nou zelf net een recept van hebben opgenomen op de site. Ons recept vind je hier. Inclusief kindervariant.

Donderdag: Pasta met venkel-worstsaus

Een pasta die volgens Sylvia Witteman smaakt als bij de betere Italiaan: ‘Je kunt er dure venkel-peperoncinoworstjes voor gebruiken, maar je zou wel gek zijn, want je kunt net zo goed ordinaire volksbraadworsten nemen en zelf wat venkelzaadjes en rode pepertjes toevoegen.’ Dat doe ik dus. Dit zijn de ingrediënten uit het boekje:

  • 400 gram varkensbraadworst
  • venkelzaadjes (2 theelepels of meer)
  • rodepepervlokjes (idem)
  • 1 blik tomaatblokjes op sap
  • scheutje witte wijn
  • paar stengels bleekselderij in reepjes van halve centimes
  • 1 ui, gesnipperd
  • paar teentjes knoflook, gehakt
  • penne rigata (400 gram)
  • olijfolie
  • eventueel: geraspte citroenschil en peterselie

De saus maak je zo: Snij de worstjes overlangs open met een scherp mes en trek hun condoom eraf. Vijzel het venkelzaad en de rodepepervlokken fijn.

Fruit de ui, knoflook  en de selderij een paar minuten in een scheutje olijfolie en praat daarna de worstjes erdoor. Het hoeft niet helemaal fijn. Laat dit even meebruinen en doe dan de rode peper en venkel en een scheutje witte zijn erbij.

Giet de tomatenblokjes met sap erbij en laat 5 minuten sudderen. Proef of het nog zout nodig heeft en doe eventueel wat citroenrasp en peterselie erover.

Vrijdag: Aardappel-preisoep met tosti’s

‘Van alle goedkope gerechten is soep wel de allergoedkoopste. Soep kost bijna niets,’ aldus Sylvia Witteman. Voor haar aardappel-preisoep gebruikt ze anderhalf pond geschilde aardappels en anderhalf pond goed schoongemaakte prei. Fruit de prei flink aan in een paar eetlepels olie, gooi er anderhalve liter water bij en 3 bouillonblokjes en laat alles in een minuut of twintig gaarkoken. Doe er een kwart pakje boter bij (zo hé) en zet de staafmixer erop tot het een gladde soep is. Maal er flink wat zwarte peper over en proef of het nog zout nodig heeft. Onder deze beschrijving geeft ze nog allerlei tips voor variaties, denk aan extra knoflook, een scheut wijn erbij, roomkaas erdoor of iets van spekjes of croutons. Kortom: op een soep als deze kun je allerlei varianten bedenken.

Het boodschappenlijstje!

Hieronder het boodschappenlijstje met de prijzen erbij. Ik deed mijn boodschappen bij de Aldi en Nettorama. Sommige dingen zijn oorspronkelijk in grotere verpakking, maar heb ik gedeeld (zoals de aardappels). Ik heb dingen als peper, zout en olijfolie niet opgenomen en sommige kruiden wel vermeld, maar niet gekocht omdat ik ze nog op voorraad had. Benieuwd naar mijn andere budgetmenu’s? Die vind je hier.

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax Mama weekmenu 104: – Club van relaxte moeders 2 februari 2018 at 10:11

    […] (aan de hand van het nieuwe boekje van Sylvia Witteman). Als je die gemist heb, kijk echt even hier (ik was nogal enthousiast). Deze week heb ik geen tijd om het van te voren uit te rekenen, maar […]

  • Laat je reactie achter