Geen categorie

Pissaladière uit Food en Route

Van Uitgeverij Snor kreeg ik het boek Food en Route. Met daarin meer dan 40 meeneem-recepten. Ik viel als een blok voor dit recept van de Vietnamese Rijstrolletjes (die vind je hier) en de kippenboutjes. En deze pissaladière bracht me gelijk in Zuid-Franse sferen.

Deze Zuid-Franse uientaart is het perfecte hartige hapje. Dit is zeker geen snelle hap, maar het kneden van het deeg en het langzaam konfijten van de uien is zó zen. Daar kan geen yogasessie tegenop.

Dit heb je nodig voor het deeg

250 g bloem, 1 tl zout, 3 el olijfolie en 100-200 ml lauwwarm water

Dit heb je nodig voor de topping

– 4 el olijfolie
– 3 flinke uien, in dunne ringen
– 1⁄2 tl tijmblaadjes, gedroogd of vers
– 3 el sherryazijn zwarte lijfjes
– ansjovisfiletjes

Zo maak je hem

Kneed bloem, zout, olijfolie en water tot een soepel deeg. Als het te plakkerig wordt, voeg je nog wat bloem toe; als het te droog wordt wat water. Laat het deeg op kamertemperatuur onder een schone theedoek minstens 30 minuten rijzen.

Verwarm de olie in een braadpan of grote koekenpan. Fruit hierin de uienringen met de tijmblaadjes al omscheppend tot ze mooi bruin kleuren. Schenk dan de sherryazijn erbij en laat op zacht vuur verder garen. Schep af en toe om.

Als je uien droogkoken voeg je 1/2 kopje water toe en laat je dit ook weer zachtjes inkoken. De uien moeten zacht en glazig zijn. Dat duurt zeker 30-40 minuten. Breng je uienmengsel pittig op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout.

Verwarm de oven voor op 220°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad.

Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel de gekonfijte uien er- over. Beleg dan met olijven en ansjovisjes naar smaak.

Bak in het midden van de oven in 20-30 minuten bruin & gaar.

Als je hem wilt meenemen:

Laat de pissaladière afkoelen en snijd met een scherp mes of pizzames in stukken en neem mee in vetvrij papier.

Charlotte: ‘Ik vind de ansjovisjes er heel lekker bij, maar die kun je gerust weglaten. Je kunt ook geraspte Gruyère of een ander pittig kaasje er overheen strooien.’

Food en Route

Dit recept komt uit het boek Food en Route van Charlotte Fielmich, aka Madame Charlotte. Het is een boek voor lekker eten op een kleedje. Ze verdeelde het boek onder in verschillende thema’s: picknick op het strand, in het bos of op het water. Recepten voor het beste meeneemeten zoals Ricotta-courgettekoekjes met een frisse yoghurt-muntdip, viskoekjes en de lekkerste gehaktballetje wisselen elkaar af met handige meeneemtips. Toen ik het boek doorbladerde kreeg ik in ieder geval direct verschrikkelijke trek! Het boek kost €18,99 en is onder andere hier te koop.

Vorige bericht Volgende bericht

1 Reactie

  • Reageer Relax Mama Weekmenu 126: perfect warm weer-eten! - Club van relaxte moeders 14 juli 2018 at 07:27

    […] Ik sluit dit weekmenu af met een derde recept van Charlotte. Het is een recept dat ik van heel lang geleden ken en waar ik bij kennismaking heel blij van werd. Charlotte waarschuwt erbij dat het geen snelle hap is, onder andere door het kneden van het deeg. Maar, alhoewel dit vast vloeken in de kerk is (sorry Charlotte), denk ik dat deze vast ook lekker is met bladerdeeg. Voor het smoren van de uien heb je nog wel even de tijd nodig. Maar geloof me, het is het waard! Je vindt het recept hierhttp://clubvanrelaxtemoeders.nl/pissaladiere-food-en-route/. […]

  • Laat je reactie achter