Kook

Pasta met ballen, courgette en roomsaus

Dit pasta met ballen-recept hebben we te danken aan mijn buurman Jaap, vader van Olivia (7 jaar) en Doris (5 jaar). Hij was te laat met inleveren van het recept voor mijn kookboek, dus hij heeft boek jammer genoeg niet gehaald. Op mijn verzoek heeft hij het recept alsnog uitgeschreven én gemaakt zodat ik deze foto’s ook kon plaatsen.

De balletjes in deze superlekker pasta maak je van varkensworstjes. Varken? Ja varken! Ik weet dat varkensvlees niet echt lekker in het nieuws komt lately, maar ik wil hier graag een lans breken voor biologisch of duurzaam varkensvlees. Ik ben al jaren vaste tekstschrijver voor Keten Duurzaam Varkensvlees en heb heel veel bewondering voor de boeren van deze keten die dag in dag uit bezig zijn om hun sector te verbeteren. Maar goed, genoeg promotie, hier is het recept van Jaap.

Ingrediënten:

– Beste worstjes die je kunt vinden. Neem varkensworstje, want van runderworstjes krijg je droge ballen en dat wil je niet
– Courgettes, één grote of twee kleintjes, in partjes gesneden
– Twee teentjes knoflook, fijn gesneden
– Twee handen cherrytomaatjes (gehalveerd)
– Eén potje crème fraiche
– Stuk Parmezaanse kaas grof geraspt
– Rasp de schil van een citroen
– Peper, zout, olijfolie, Italiaanse kruiden

Hoe maak je balletjes?

– Haal de worstjes uit de verpakking.
– Snij met een scherp mes een dun sneetje over de gehele lengte in het velletje van de worst.
– Haal het worstje voorzichtig en in z’n geheel uit het velletje.
– Snij het worstdeeg in gelijke stukken, bijvoorbeeld zes stukken uit een worst.
– Draai hier de balletjes van.

En zo maak je de rest:

– Zet pan water op en kook de pasta.
– Fruit de knoflook in een koekenpan in wat olijfolie.
– Doe de balletjes (die van de worst) en de gesneden courgettepartjes erbij.
– Schep er Italiaanse kruiden over (bijvoorbeeld Oregano).
– Bak dit alles een minuut of tien, zodat de balletjes een korstje hebben.
– Voeg de tomaatjes toe en de fijn geraspte citroenschil.
– Voeg na een paar minuten de crème fraiche toe.
– Giet de pasta af als het klaar is en voeg die aan de saus toe.
– Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
– Voeg de grof geraspte Parmezaanse kaas toe.
– Nog een beetje roeren en… klaar!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Relax Mama-weekmenu 57: perfecte vriezermaaltijden – Club van relaxte moeders 4 maart 2017 at 09:50

    […] en crème fraiche. Deze is echt zó lekker! Jaap schreef het recept voor ons uit en je vindt het hier. Ik maakte afgelopen dinsdag al een dubbel portie. Dus bij mij staat hij al in de […]

  • Reageer De perfecte zondag met de perfecte stoel – Club van relaxte moeders 25 september 2017 at 14:00

    […] buurman Jaap (ja die van de pasta met ballen en courgette in roomsaus) die zich in zijn hardloopkleren had gehezen, had ook zo zijn ideeën bij de Tripp […]

  • Laat je reactie achter