Kook

Makreel met ketjap en tomaat

Dit gerecht is onze favoriete rijst/vis-combi’s: rijst met makreel, tomaat en ketjap, oftewel toemis ikan ketjap tomat. Ik heb het ooit tijdens mijn studententijd gekregen van de moeder van een studievriend en maak het nog steeds heel graag. Het is natuurlijk lekker met verse makreel. Maar ik loop altijd wat te stoeien met de graatjes. Om hem meer Relax Mama te maken gebruik ik tegenwoordig meestal gerookte makreelfilets (uit het koelvak in de supermarkt). Sneller en fijner voor de kinderen….

Wat heb je nodig voor 4 personen?img_7341
  • 400 – 500 gram gerookte makreelfilets
  • 1 el. keuken tamarinde (asam)
  • 4 tomaten in plakken gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 150 ml ketjap manis
Hoe maak je het klaar?

Haal het vel van de makreel, wrijf de vis in met tamarinde en leg hem in een ovenschaal. Het beste doe je dat een uur of een dag van te voren, want dan kan het lekker intrekken (maar dat vergeet ik zelf meestal).

Verwarm de oven voor op 200 graden C.

Meng in een kom de de ui en ketjap door elkaar en pers de knoflook erboven uit.

Leg de plakjes tomaat over de vis en schenk daarna het ketjapmengsel erover. Verwarm de vis in het midden van de oven. Omdat de gerookte makree filets al gaar zijn, is een minuut of 15 wel voldoende.

Dit makreelgerecht is lekker met rijst en kroepoek!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Relax Mama-weekmenu 49 – Club van relaxte moeders 8 januari 2017 at 19:18

    […] huis. De rijst met makreel. Volgers van het weekmenu hebben hem al vaker voorbij zien komen. Ik heb het recept nu uitgeschreven, precies zoals ik het altijd maak. Je vindt het hier. Ik geef er denk ik […]

  • Reageer Relax Mama-weekmenu 80: we zijn weer thuis! – Club van relaxte moeders 18 augustus 2017 at 17:41

    […] Donderdag ga ik weer eens iets met rijst maken. We doen één van onze favo visrecepten, en hij is ook nog eens heel makkelijk te maken. Je vindt het recept van de makreel met ketjap en tomaat hier. […]

  • Laat je reactie achter