Kook

Klassieke Lasagne Bolognese

Ik weet niet wat het is, maar ik word heel gelukkig van lasagne maken. Waar dat precies door komt, daar ben ik nog niet achter. Misschien is het doordat ik weet dat dit een van mijn toppers is. Misschien is het doordat ik deze alleen maak als ik toch al relaxed ben, en is het een kip-ei verhaal. Het is namelijk geen snelle lasagna. Het is wel even een klusje en de saus wordt lekkerder als je hem echt de tijd geeft. Maar hé, dan heb je ook wat. Daarom maak ik hem altijd op woensdag. Ik heb geprobeerd ‘mijn’ recept online te vinden, maar overal zag ik toch net iets anders staan. Dus ik heb besloten hem toch maar voor jullie uit te typen. Hier komt ie.

Dit heb je nodig:
  • 1 wortel in stukjes
  • 1 ui gesnipperd (overigens koop ik op luie dagen ook wel eens voorgesneden uien en wortels voor hutspot…)
  • 1 stengel bleekselderij in stukjes
  • 50 gram spekreepjes
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 300 gram gehakt
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 300 ml rode wijn met bouillonpoeder, of 300 ml bouillon
  • peper en zout
  • olijfolie
  • pakje bechamelsaus (jaja dat kun je ook zelf maken, zoals hier staat beschreven)
  • 500 ml melk
  • 250 gram mozzarella in stukken gescheurd of in gesneden
  • 100 gram Parmezaanse kaas vers geraspt
  • 250 gram lasagnevellen

Zo maak je hem:

  • Verwarm de boter en de olie in de pan en bak daarin de groente, ui en knoflook en de spekreepjes aan. Voeg het gehakt toe en roer het erdoor tot het kruimelig en gaar is.
  • Voeg dan de tomaten uit blik toe en (de wijn met) bouillon. Voeg wat peper en zout toe en laat alles met de deksel er op een uur op laag vuur pruttelen. Af en toe omroeren.
  • Verwarm halverwege de oven voor op 200 graden
  • Maak de bechamelsaus zoals op de verpakking. Of maak het zelf met melk, boter en bloem (zie hier)
  • Nu kun je de lasagne gaan bouwen! Begin met een klein laagje bechamelsaus in de ovenschaal. Daarover een laag lasagnevellen. Dan: de Bolognesesaus, bechamel, mozzarella, en weer de vellen, etc. Tot de schaal vol is. Eindig met de de bechamelsaus en strooi daar de Parmezaanse kaas over.
  • Hop de oven in voor een minuut of 30 (kijk even op de verpakking van de lasagnevellen).
  • En nu eerst even relaxen!

Die saus is trouwens nóg lekkerder als je hem een dag eerder maakt.

Wil je vaker wat kookinspiratie ontvangen? Ieder weekend mail ik een nieuwsbrief met mijn weekmenu en alle artikelen die de week ervoor op de Club van Relaxte Moeders zijn verschenen. Als je dat handig vindt, vul dan het formulier op deze pagina even in!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

4 Reacties

  • Reageer Relax Mama-weekmenu 59: met boodschappenlijstje! – Club van relaxte moeders 17 maart 2017 at 11:09

    […] Ik begin de week met een van onze favorieten. Keet is de afgelopen week behoorlijk ziek geweest dus die kan wel even iets stevigs gebruiken (wat ze graag eet). En daar voldoet deze lasagne helemaal aan. Ik heb hier al eerder opgeschept over mijn top-lasagne, dus dat zal ik nu niet weer doen ;). Ik denk dat ik de saus zondag alvast maak. Het is namelijk geen snelle lasagne als je hem echt lekker wilt hebben. De saus moet wel een uurtje opstaan en daarna moet de lasagne ook nog een half uur in de oven. Bovendien is de saus lekkerder als je hem een dag van te voren maakt. Je vindt mijn superrecept hier. […]

  • Reageer Shirley 22 maart 2017 at 11:17

    Hmmm…hoe moet ik de wijn met bouillon zien….is t en 300 ml wijn en 300 ml bouillon? Of moet ik bouillonpoeder erbij doen?

    • Reageer Elsbeth Teeling 3 november 2017 at 16:39

      Oh oh, ik zie nu 7 maanden later pas je vraag…. ik zal het wat duidelijker omschrijven. Maar het is 300 ml bouillon, óf 300 ml wijn met bouliionpoeder. Of een combi (dat doe ik vaak).
      Ik hoop dat het goed is gegaan toen je hem maakte 😉

  • Reageer Relax Mama-weekmenu 82: gevarieerd, vers, lekker en gezond – Club van relaxte moeders 2 september 2017 at 09:25

    […] De laatste dag van de week gaan we voor pasta. Keet doet zaterdag 9 september mee aan het Nederlands Kampioenschap Skateboarden voor Junioren in de nieuwe skatehal NOORD in Amsterdam (kom kijken!). Wat krachtvoer is dus wel goed voor haar. En mijn lasagne is een van haar favorieten dus dat lijkt me een goeie voor vrijdag de 8e! Je vindt het recept van mijn knoertgoeie lasagne hier. […]

  • Laat je reactie achter