Kook

Kip ketjap met sinaasappel

Dit is mijn befaamde ‘hete sinaasappelkip’. Een van de eerste gerechten die ik ooit voor mijn man Henno maakte. Deze versie is iets minder pittig, anders krijg ik klachten aan tafel. Als we er geen kroepoek bij hebben trouwens ook.

Mijn goede vriend Bram maakte hem onlangs ook voor zijn dochters Puck en Koosje. Hij maakte er dit filmpje van. Hoe cool is dat?

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 250 g (zilvervlies)rijst
  • 2 el zonnebloemolie
  • 500 g kippendijen zonder bot, in blokjes of reepjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2-3 cm verse gemberwortel,geschild en heel fijngehakt
  • 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in blokjes
  • 1 tl sambal
  • sap van 1 sinaasappel + geraspte schil van 1⁄2 sinaasappel
  • 100 ml ketjap manis
  • 350 g haricots verts

Hoe maak je het?

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

Verhit intussen de olie in een middelgrote koekenpan en bak de blokjes of reepjes kip in enkele minuten op matig tot hoog vuur rondom lichtbruin aan. Voeg ui, knoflook, gember, paprika en sambal toe en bak al omscheppend ca. 3 minuten mee. Meng sinaasappelsap en –rasp erdoor en voeg de ketjap toe. Zet het vuur laag en laat de kip zonder deksel ca. 10 minuten sudderen; de saus zal wat stroperiger worden.

Kook intussen de haricots verts in water met wat zout in 4-5 minuten beetgaar. Giet ze af. Serveer de kip ketjap met de haricots verts, rijst en lekkere extra’s zoals taugé, kroepoek, gebakken uitjes, in ringetjes gesneden bosuitjes, seroendeng en sambal.

RelaxMama_3D

Dit recept komt uit mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes, inclusief de kanskaarten van dit blog. Het boek is nu verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter