Relax

Jamie Oliver over kinderen leren eten en chaos aan tafel

Het is jullie vast niet ontgaan. Ik mocht vorige week Jamie Oliver interviewen naar aanleiding van zijn nieuwe boek. We spraken over chaos aan tafel, over je kinderen gezond leren eten, over zijn weekmenu én natuurlijk over zijn nieuwe boek.

Twintig jaar geleden kwam zijn eerste boek uit. Twintig jaar staat hij al in mijn keuken, of stond hij te koken op mijn televisiescherm. Niet heel gek dus dat het enorm vertrouwd voelt als hij de persruimte in komt lopen en iedereen een hand schudt. Daar komt nog bij dat hij, ondanks die twintig jaar, twintig boeken en vijf kinderen, nog steeds die ‘boy next door’ is. Hij praat op zijn Jamies over zijn nieuwe boek: 5 ingrediënten – Snel & simpel koken. ‘Had ik nou echt twintig jaar nodig om dit boek te schrijven?’ vraag hij zichzelf hardop af. Maar blijkbaar waren al die andere kookboeken nodig om uiteindelijk zo’n eenvoudig boek als dit te schrijven. Ik denk dat ik ondertussen hevig knikkend naar hem zit te luisteren. Ik heb het boek al doorgebladerd en ben instant enthousiast. Het ís een stuk simpeler en toegankelijker dan zijn vorige boeken. Waar zijn recepten voorheen nog vaak uit lange lijsten met ingrediënten bestonden en hele lappen tekst, bestaat dit boek uit recepten met slechts vijf ingrediënten en is de receptuur kort en krachtig beschreven. Veel wit op de pagina, geen poespas. Oftewel: ‘No bullshit, just cook!’ zoals hij zelf roept. ‘Eigenlijk haat ik woorden,’ zegt hij. Jamie Oliver is dyslectisch dus het voelde voor hem als bevrijding om op deze manier te schrijven. En eerlijk is eerlijk, hij bewijst er ons ook een dienst mee. Want als je staat te koken met je kinderen om je heen is het wel fijn als de bullshit uit de tekst is weggelaten en er gewoon staat wat je moet doen. Dank dus Jamie!

Chaos aan tafel

Hij draagt het boek op aan zijn belangrijkste ingrediënten, oftewel zijn vijf kinderen Poppy, Daisy, Petal, Buddy en River. Vijf stuks! Hoe zou de gemiddelde avondmaaltijd er uitzien met deze kinderschare? ‘Gekkenhuis!’ roept Jamie lachend uit als ik er naar vraag. Maar hij nuanceert het daarna wat: ‘Drie van de tien maaltijden zijn chaos, drie van de tien gaan prima en die andere vier hebben een beetje van beide.’ Nee, zijn kinderen eten ook niet altijd alles. Zijn jongsten houden hun mond ook wel eens stijf dicht als ze iets moeten proeven. ‘Het makkelijkst, én het minst effectieve, is om dan te zeggen dat ze niet van tafel mogen tot ze het op hebben, zo deed mijn vader het vroeger.’ Eens in de zoveel tijd probeert hij die strategie weer eens uit. ‘Maar,’ voegt hij eerlijk toe, ‘eigenlijk werkt dat nooit. Wat ik wel vaak probeer is om de kinderen te laten kiezen wat ze willen eten; tussen een verstandige en een verstandige keuze. En ik probeer ze te betrekken bij het koken. Dat lijkt te helpen.’

Als ouder ben je eigenlijk altijd dertig seconden verwijderd van anarchie.

Hoe je er voor kunt zorgen dat je een goede ouder bent aan tafel wordt hem vaker gevraagd. ‘Je bent denk ik een goede ouder als je voorbereid bent op chaos. Als ouder ben je eigenlijk altijd dertig seconden verwijderd van anarchie.’ En voegt hij toe: ‘Kinderen zijn op de wereld gemaakt om jou uit te dagen, om het je moeilijk te maken.’ Om vervolgens te concluderen dat zijn kinderen eigenlijk ‘pretty damn well’ eten en open staan voor een heleboel eten. ‘Is het ook chaos?’ Vraagt hij dan retorisch: ‘Ja! Hebben we het toch nog vaak bij het verkeerde eind? Ja!’ Oftewel bij Jamie en Jools zou mijn ‘die-andere-moeders-doen-ook-maar-wat’-poster ook geheel niet misstaan.

iPad aan tafel

Het moge duidelijk zijn dat eten belangrijk is in de familie Oliver. ‘Samen aan tafel zitten is belangrijk voor ons,’ vertelt Jamie. Ik hecht ook waarde aan met mes en vork eten en aan tafel blijven zitten als je klaar bent,’ voegt hij toe. ‘Mijn kinderen vinden mij in heel veel dingen maar saai en ouderwets. Ik wil ze leren dat ze dankbaar zijn voor wat ze eten (Je eet tenslotte wel een dier!) en dat ze weten waar hun eten vandaan komt en ik vind het belangrijk dat de kinderen helpen.’ Hij kiest zijn woorden vervolgens voorzichtig, is bang om andere ouders voor het hoofd te stoten die misschien minder tijd heb om samen met het gezin aan tafel te zitten: ‘Ik wil niemand veroordelen, maar eigenlijk zou ik tegen iedereen willen zeggen: zorg dat je voldoende samen eet. Op zijn minst een keer in de week. Het is zo waardevol om samen een goede lunch of diner te hebben. Dat is wat je altijd zult onthouden.’ Waar hij en zijn vrouw Jools nog wel eens van mening over verschillen is het gebruik van technologie aan tafel. ‘Ik wil geen tablets of telefoons aan tafel. Maar voor Jools is de iPad soms een uitkomst, een handige afleider. Zij zegt dan: “als jij niet thuis bent en een van de jongens zit met eten te klieren, dan geef ik de iPad en dan eet hij wel. Dan zit er in ieder geval eten in, dus waar maak je je druk om?’

Bevroren erwten

Jamie Oliver heeft in de afgelopen twintig jaar niet alleen mij en vele van ons leren koken. Wat ik me de afgelopen dagen steeds meer realiseerde is hoeveel invloed hij heeft gehad in de keukens van mensen en in winkels over de hele wereld. Twintig jaar geleden was koken echt nog een vrouwending en er waren bijvoorbeeld nog geen verse kruiden te krijgen bij de supermarkt om de hoek. Nu kun je je geen groenteafdeling zonder verse basilicum voorstellen en kokende mannen zijn – in ieder geval in mijn omgeving – normaler dan ooit. Niet alleen in de particuliere keukens heeft hij voor verandering gezorgd, ook met zijn project Fifteen voor kansarme jongeren en het ‘schooldinner’-project heeft hij in Engeland echt dingen veranderd. En hij staat niet stil. Voor zijn vorige boek Jamie’s Super foods is hij op reis gegaan over de hele wereld om te leren van voedingsexperts wat gezond is. Daarna is hij de schoolbanken opnieuw ingegaan om over voeding te leren, waar hij nog steeds bezig is met zijn studie Voedingsleer. Kennis die nu niet meer weg te denken is in zijn boeken.

‘Jools heeft de kinderen ooit laten geloven dat bevroren erwtjes snoepjes zijn.’

Wat zijn tips zijn voor ons om kinderen gezonde eetgewoontes aan te leren? Zijn antwoord is resoluut: “Een van de krachtigste dingen die je kunt doen, is om je kind twee keer per maand mee te nemen naar een plaatselijke boerenmarkt. Het is een kleine moeite, het is leuk om te doen en voor iedereen mogelijk. Je hoeft er nog niet eens iets kopen. Loop over de boerenmarkt, kijk wat er allemaal staat en praat erover met je kind. Als ze weten waar hun eten vandaan komt, wat eten echt is, dan los dat zoveel problemen op.”

Screenshot van Jamie Olivers Instastory. Zoon Buddy snoept bevroren erwtjes.

Verder vertelt hij tussen neus en lippen hoe zij er thuis voor zorgen dat er vooral gezond wordt gegeten en niet te veel gesnoept: ‘Jools heeft de kinderen ooit laten geloven dat bevroren erwtjes snoepjes zijn. Ik kan het haast niet geloven maar het werkt bij alle vijf. Gevolg was dat ze stiekem bevroren erwtjes pikten uit de vriezer.’ En daarmee kwamen we op het onderwerp snacken. ‘Snacken kan heel slecht zijn. Maar het is maar net hoe je het aanpakt. Als je ze op het moment dat ze in de ‘snack-stand’ staan juist iets gezonds voorschotelt dan krijgen ze zonder dat ze het door hebben al bergen vitamines binnen voordat ze echt hebben gegeten,’ licht hij toe. ‘Wij zetten ook altijd een salade op tafel voordat de maaltijd er staat. Dat kan iets eenvoudigs als geraspte wortel zijn. Omdat iedereen dan op zijn hongerigst is, beginnen ze er als vanzelf van te prikken en eten.’

Online shoppen

Met een weekmenu werken ze niet in huize Oliver. “Ik hou er van om op het moment zelf te bepalen wat we eten. Om iets te koken dat past bij hoe ik me op dat moment voel.” Maar ook hier kiest hij zijn woorden voorzichtig. Om de planners onder ons niet voor het hoofd te stoten: ‘Het is harstikke goed om een plan te hebben. Het heeft veel voordelen. Je kunt de anderen uit je gezin beter betrekken en het zorgt er vooral ook voor dat je geen shit koopt die je niet nodig hebt.’ Geen weekmenu, maar weekboodschappen doen ze wél. “Jools doet een keer in de week de algemene weekboodschappen. Dat doet ze tegenwoordig meestal online. Dat is nogal zielloos, maar ook efficiënt. Verder ga ik op zaterdag meestal naar de lokale winkels in ons dorp. Dan neem ik een of twee kinderen mee en gaan we naar de slager, bakker en de Spanjaard die van alles importeert. En we verbouwen zelf dingen. That’s how we roll.

Jamie is groot voorstander van een goed gevulde voorraadkast met kruiden en pasta’s die je maanden of jaren kunt bewaren. ‘We kopen wekelijks vaak dezelfde soort verse dingen: een hele kip, wat goede vis. Dan bepaal ik per dag wat ik ervan maak: Aziatisch, Brits, comfort food.’ Net hoe zijn pet staat dus en wat er in die voorraadkast staat.

Het is Jamie die kookt als hij thuis is. Op de vraag welk succesrecept Jools zou insturen als ze een bijdrage zou leveren aan Relax Mama in de Keuken, blijft het dan ook lang stil. ‘I don’t know!’ zegt hij uiteindelijk een tikje beschaamd. Wat hij wel weet is dat Jools, in tegenstelling tot hem, veel meer van de losse dingen is. Aardappels, vlees, groente zouden wij zeggen en minder van het complete gerecht. ‘Het is wat kinderen lekker vinden,’ zegt hij, ‘maar wat ik eigenlijk best irritant vind.’

Oké een laatste vraag dan voor mijn twintig minuten voorbij zijn. Wat is je tip voor alle Nederlandse moeders om relaxt te blijven in de keuken? We hebben nog één minuut en het antwoord lijkt voor de hand te liggen: ‘Nou eerlijk gezegd staan er in mijn nieuwe boek een heleboel recepten die je in 15 of 20 minuten kunt maken en die dus heel geschikt zijn.’ Hij pakt het boek dat voor hem ligt. We krijgen een seintje dat we het gesprek moeten afronden. Ik heb het sterke vermoeden dat hij met dit boek wel eens heel erg gelijk kan hebben. 

Het boek: 5 ingrediënten – Snel & simpel koken is in Nederland vanaf 5 september verkrijgbaar. Ik heb bij de presentatie de Engelse versie gekregen en ben al heel erg enthousiast en mega geïnspireerd. In mijn volgende weekmenu meer aandacht voor het boek en de recepten. Snel & simpel koken kost €29,99 en je kunt het hier al bestellen.

Let op! 5 september is er op de Facebook pagina van de Club van Relaxte Moeders een winactie. Ik mag drie boeken weggeven!

Edit: de winactie is inmiddels gesloten en de drie winnaars hebben een bericht van mij gekregen. Dank voor alle reacties die ik heb ontvangen op de winactie!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

10 Reacties

  • Reageer Relax Mama-weekmenu 82: gevarieerd, vers, lekker en gezond – Club van relaxte moeders 5 september 2017 at 16:18

    […] Volgende week dus  een weekmenu van mister Jamie Oliver. Met wie ik vorige een gesprek had over chaos aan tafel en hoe je kinderen gezond leert eten. Dat interview ik lees je hier. […]

  • Reageer Relax Mama-weekmenu 83 – ft Jamie Oliver! – Club van relaxte moeders 8 september 2017 at 09:57

    […] bij mijn oude vertrouwde Jamie-recepten hangen. Nu, met de komst van zijn nieuwe boek en door mijn bezoek aan hem ben ik weer helemaal om en geïnspireerd. En als groter fan dan ooit, ben ik dan ook […]

  • Reageer Relax Mama-weekmenu 92: snel en makkelijk! – Club van relaxte moeders 10 november 2017 at 16:40

    […] helemaal makkelijk wilt maken kun je deze natuurlijk ook al gesneden kopen. Maar sinds ik bij Jamie Oliver op bezoek ben geweest snijd ik  de champignons niet meer maar scheur ik ze. Echt veel makkelijker! Ik denk […]

  • Reageer 11 slimme tips om je kind groente te laten eten – Club van relaxte moeders 20 november 2017 at 11:21

    […] je weten hoe Jamie Oliver het doet? Lees hier hoe hij zijn vijf kinderen gezond leert eten en wat ze in huize Oliver doen bij chaos aan […]

  • Reageer Relax Mama weekmenu 98: de beste nieuwkomers van 2017 – Club van relaxte moeders 23 december 2017 at 18:56

    […] zijn nieuwe kookboek  5 ingrediënten – Snel & simpel koken mocht ik hem éé-op-één interviewen en een aantal recepten uit zijn boek delen. Deze viskoekjes maakte hij tijdens de perspresentatie […]

  • Reageer Relax Mama budgetmenu mét twee nieuwe Jamie Oliver-gerechten - Club van relaxte moeders 31 augustus 2018 at 22:03

    […] jaar geleden vloog ik naar Londen om Jamie Oliver te interviewen vanwege zijn boek 5 ingrediënten – Snel & simpel koken (hoe tof was dat!) Dit jaar trof […]

  • Reageer Relax Mama weekmenu met de 5 P's (maar dan best gezond) - Club van relaxte moeders 22 november 2018 at 10:47

    […] van Jamie Oliver bij, die hij ooit live voor mijn ogen maakte, toen ik hem mocht interviewen (kijk hier!) voor zijn boek 5 ingrediënten – Snel & simpel koken. Het recept van deze viskoekjes […]

  • Reageer Relax Mama weekmenu ft Jamie Oliver! - Club van relaxte moeders 27 september 2019 at 11:46

    […] ook zo leuk, aardig, inspirerend en enthousiast als op televisie. En nee, hij herkende me niet van drie jaar geleden […]

  • Reageer Slimme Fish & Chips - Club van relaxte moeders 28 augustus 2020 at 13:41

    […] weer met een nieuw kookboek. Alweer? Ja alweer. Maar hé, zoals je misschien wel weet ben ik een groot Jamie-fan, dus ik word hier wel blij van. Dit boek heet Jamie 7 x anders en draait om een aantal producten […]

  • Reageer Relax mama weekmenu ft Jamie Oliver - Club van relaxte moeders 4 september 2020 at 11:35

    […] jaar geleden kreeg ik tijdens mijn vakantie een mailtje of ik Jamie Oliver wilde interviewen in Londen en vorig jaar mocht ik bij zijn boeklancering zijn in zijn restaurant in Den Haag. Toen […]

  • Laat je reactie achter