Leer

broer-en-zussen-survival tips week twee

Het is een nieuw jaar, een nieuwe week! 2017 zit er op en de eerste week van de kerstvakantie en alle feestdagen zitten er op. Nog een week te gaan met die koters van je voordat ze weer in de schoolbanken terugkeren. Vorige week schreef ik deel 1 van dit blog met tips om de kerstvakantie met broertjes en zusjes te overleven. Misschien kun je deel 2 van de tips ook wel gebruiken. Je kan er in ieder geval lekker fris het nieuwe jaar mee beginnen!

Kerstvakantie survivaltip 1: vergeet hun namen niet

Dit is een van mijn lievelingstips uit boek Samen spelen, wat nou delen, dat ik samen met opvoedkundige Eva Bronsveld schreef. Het is een hele makkelijke tip, namelijk: noem je kinderen ‘broer’ en ‘zus’. Iedere keer als je normaal gesproken de naam van je ene kind tegen je andere kind zegt, zeg je nu broer(tje) of zus(je). Bijvoorbeeld:

– ‘Wil jij je broer de hagelslag aangeven?’

– ‘Kom, we gaan je zus van het skatepark ophalen.’

– ‘Ik breng je broertje even naar bed.’

Of….. ‘Ga onmiddellijk van je broertje af!’

Doe dit gewoon zo vaak mogelijk. Als je het niet gewend bent het zo te doen, kan het in het begin misschien wat geforceerd overkomen, maar je zult merken dat het went en nog leuk wordt ook. Ik heb er in ieder geval heel veel lol in. Je benadrukt op deze manier iedere keer de relatie die je kinderen met elkaar hebben. Een broer of zus zijn, daar hoef je niks speciaal voor te doen, maar je bént het wel maar mooi.

Vaak broer of zus zeggen kan er ook voor zorgen dat je kind zich eerder trots voelt over iets dat een broertje of zusje doet, dan dat hij er jaloers van wordt. ‘Mijn zus kan heel goed skateboarden’, of ‘mijn broertje spreekt supergoed Engels’ klinkt (en voelt) heel anders dan als je kind hier de naam van zijn of haar broertje of zusje gebruikt. En kinderen doen wat jij doet, dus als jij vaak broer of zus zegt, doen zij dat zelf automatisch ook.

Kerstvakantie survivaltip 2: Zet ze onder één hoedje

Zo’n vakantie met grauw weer is natuurlijk ideaal om lekker te lummelen. Pyjamadagen, geen tijdschema: het klinkt ideaal en relaxt, maar het kan er ook juist voor zorgen dat het monster van verveling toeslaat en dat jouw schatjes elkaar juist in de weg zitten. Dat ze strijden om die ene Little Pony terwijl er nog zes liggen of uit hun dak gaan omdat zus eerder bij de voordeur was.

En dan bedenk je dé oplossing. We gaan gezellig een spel doen! Met zijn allen onder de kerstboom en dat nieuwe bordspel erbij. Een Monopolie-marathon, Halligalli-galore! Alleen… als je kinderen elkaar al een beetje in de weg zaten, dan kan het tegen elkaar ‘strijden’ juist ook olie op het vuur zijn.

Laat ze samenwerken in plaats van strijden

Voor deze survivaltip is het daarom de uitdaging om een activiteit te bedenken waarmee ze niet tégen elkaar ten strijde te gaan, maar mét elkaar. Laat ze samenwerken, zet ze bij een spel samen in een team en daag ze uit om van jou te winnen. Of bedenk een andere activiteit waarin ze het samen tegen jou moeten opnemen. ‘Eens kijken of jullie sneller de Playmobil kunnen opruimen dan dat ik de vaatwasser uitruim.’ Dan kan het zomaar gebeuren dat ze elkaar juist gaan helpen om jou te verslaan. En straks heb je nog een opgeruimd huis ook 😉

Samenwerkingsspelletjes

Er bestaan trouwens ook bordspelletjes in samenwerkingsvarianten. Max de kat is daar een voorbeeld van. Of een spel waarbij je samen een zandkasteel moet bouwen voordat de vloed opkomt, of samen de prinses moet redden. Als je gewend bent dat er altijd iemand moet winnen bij een spelletje is het in het begin wel gek, maar de meeste kinderen vinden het juist heel leuk. Het hele ‘zij speelt vals’ of ‘hij houdt zich niet aan de regels’ ben je dan gelijk kwijt. Kinderen die dit gewend zijn, zijn vervolgens veel meer bezig met het spel om het spelen, in plaats van om te winnen of verliezen. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken dat ze zo nooit leren om tegen hun verlies te kunnen, want de ervaring is juist het tegenovergestelde. Doordat het spelen van een spelletje minder om winnen gaat, vinden ze het uiteindelijk bij andere spelletjes minder erg om te verliezen. 

Kerstvakantie survivaltip 3: Zorg voor vers bloed

Misschien ben je blij dat de drukke dagen voorbij zijn en dat alle sociale dingen voorbij zijn, of beginnen jullie – na een week vakantie – inmiddels wel een beetje op elkaar uitgekeken te raken.

Voor degenen die in de laatste categorie vallen of later deze week komen te vallen: Zorg dan voor vers bloed! Oftewel: maak een gezamenlijke date met een ander gezin, of met een vriendin met kinderen: breng nieuwe energie binnen. Of buiten natuurlijk. Want er op uittrekken is bijna altijd een wondermiddel voor hernieuwde energie.

Daten met een andere moeder of ander gezin is dubbele winst: voor jou de kans om op eigen niveau een gesprek te voeren over belangrijke kwesties in de wereld de rechten van de vrouw, de uitverkoop of je goede voornemens. En voor je kinderen is het ook wel fijn om wat verse input te krijgen. Dus: pak nu je telefoon, scroll door je contacten en app die ene vriendin nu voor een dubbeldate. Samen een bos- of strandwandeling maken en na afloop pannenkoeken eten, een uitgebreide lunch klaarmaken en daarna spelletjesmiddag of gewoon lekker bij elkaar hangen en de kinderen met elkaar laten spelen

Gaat zo’n dubbeldate niet lukken of heb je daar nu even juist geen behoefte aan? Kijk of je een speelafspraakje voor je kinderen kunt maken. Als je het een beetje handig aanpakt spelen ze de ene middag bij jou thuis, en een andere dag daar. Heb je dan meteen een middagje vrij om zelf weer even helemaal bij te tanken.

Kerstvakantie survivaltip 4: wees een summoworstelaar

Begin dit nieuwe jaar eens met een flinke boost aan gelukshormonen. Door lichaamscontact maakt je lichaam gelukshormonen aan. Dus de komende dagen staan in het teken van stoeien, worstelen én… knuffelen! Een goede stoeipartij zorgt voor veel lichaamscontact en veel lol. En laten lachen en knuffelen nou net twee van de belangrijkste dingen zijn die je kunt doen om de sfeer thuis te verbeteren.

Door te knuffelen maak je oxytocine aan en dit stofje speelt een belangrijke rol bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Als je lacht komen er endorfines vrij en deze zijn medeverantwoordelijk voor het ontstaan van een gevoel van geluk of euforie.

Je kunt het ook wat rustiger aanpakken natuurlijk: doe een spelletje waarbij ze iets tekenen op elkaars rug en het moeten raden, of laat ze bijvoorbeeld ‘net alsof’ schminken en raden hoe ze door de ander geschminkt zijn. Ook dat is aanraking en contact. Simpel gezegd, je kinderen worden er blij van en gaan elkaar aardiger vinden als ze ook regelmatig lichaamscontact hebben. En zeker als je kinderen van de beweeglijk soort zijn, krijgen ze op die manier ook al een flinke portie beweging.

Had je de eerste vier tips vorige week gemist en ben je wel benieuwd? Je vindt ze hier!

omslag_samenspelen_hrSamen spelen, wat nou delen

Deze tips komen uit het boek ‘Samen spelen, wat nou delen’, dat ik samen met opvoedkundige Eva Bronsveld schreef. Dit boek gaat over de band tussen broers en zussen, over vriendschap, over speelgoed delen en sorry zeggen. Maar ook over zelfvertrouwen, veerkracht, inlevingsvermogen en zelf leren ruzies oplossen. Samen Spelen, wat nou delen kost €17,50 en is te krijgen bij de boekwinkels en ook hier online.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter