Leer

broer-en-zussen-survival tips week één

Gefelicteerd! Je hebt de kerstdagen overleefd. Nu nog twaalf dagen vakantie erachteraan. Het kan natuurlijk zo zijn dat dat walhalla voor jou is. Even geen wekker en ochtendstress en niets moeten. Maar hé, de kans dat de decemberstress een wissel op je kinderen heeft getrokken en ze elkaar iets te vaak met houten zwaarden te lijf gaan, is ook aanwezig. Daarom ben ik weer eens in het boek ‘Samen spelen, wat nou delen’ van Eva en mij gedoken en volgen hier vier tips om het eerste deel van de kerstvakantie met broertjes en zusjes te overleven.

Kerstvakantie survivaltip 1: Zet je roze bril op

Begin deze week met een schone lei. Control-alt-delete. Haal adem en concentreer je vandaag op de leuke dingen van je kinderen. Onder het motto ‘alles wat aandacht krijgt groeit’ is de uitdaging voor vandaag en morgen om alle vrolijke, gezellige, leuke, lieve, oh-kijk-wat-zijn-ze-schattig-samen-momenten flink veel aandacht te geven. Het gemiep, gemopper, geklaag, gepetst, geplaag, gezeur en geneuzel daar let je vandaag en morgen even wat minder op. Verleg je perspectief.

Hoe meer jij je eraan ergert dat je kinderen elkaar de hele dag in de haren vliegen of elkaar op zitten te jutten, hoe meer het je zal opvallen als dit inderdaad gebeurt. Probeer jezelf te trainen in het kijken naar de momenten waarop ze wél leuk met elkaar spelen, wel delen, wel behulpzaam zijn. En denk jij –as we speak- ‘ja, hallo, de mijne maken áltijd ruzie’ dan is dit voor jou dus helemaal een goeie tip om uit te proberen.

Kerstvakantie survivaltip 2: Zeg het hardop

Zelf met een roze bril naar je kinderen onderling kijken kan al een behoorlijk positief effect hebben op hun band, maar het is natuurlijk helemaal mooi als ze zelf een positief gevoel hebben over hun band (niet alleen voor het Kerstdiner van dit jaar, maar ook voor die van 2042). En het mooie is: daar heb jij invloed op! Hoe? Door op je eigen woordgebruik te letten. Hoor jij jezelf regelmatig dingen zeggen als ‘Zitten jullie nou alweer ruzie te maken!’ of ‘Kunnen jullie nou nooit eens vijf minuten leuk met elkaar spelen!’ dan is dat ook het beeld dat ze zelf krijgen.

Maar wat dan? Geef ze vaker het gevoel dat ze mazzel hebben met hun broer of zus. Bijvoorbeeld door zinnen te gebruiken als ‘Wat tof dat je grote zus je wil helpen bij het aansteken van de kaarsjes. Dan hoef je niet op mij te wachten’ of ‘Toch wel handig dat je een broer hebt hè, anders zou je maar alleen tussen die grote mensen zitten bij het kerstdiner. Nu kunnen jullie tenminste samen spelletjes doen.’

Kerstvakantie survivaltip 3: Denk aan Hans en Grietje

Niks verbroedert zo goed als samen iets spannends ondernemen. Dat is de basis voor survivaltip 3 van deze week. Denk aan de wereldberoemde broer en zus Hans en Grietje. Die deden samen (noodgedwongen) spannende dingen en hadden tenslotte ook geen ruzie (althans… niet dat wij weten).

Probeer daarom iets te bedenken waar je kinderen eigenlijk nog net een beetje jong voor zijn en wat je normaal gesproken niet goed vindt, maar wat ze nu wel mogen. Laat hele kleintjes bijvoorbeeld een keer alleen boven spelen (ja, je mag gewoon via de babyfoon meeluisteren), of iets grotere aan het einde van de straat een brief posten. Als ze nog iets ouder zijn, kun je ze misschien met zijn tweeën zelf wat boodschappen laten halen, of samen een cadeautje laten uitzoeken voor oma (of beter nog: voor jou) in de stad. Nou goed… laat je fantasie gaan. Je kunt zelf waarschijnlijk beter iets verzinnen wat bij jouw kinderen past. Bij mijn kinderen werkte het altijd behoorlijk verbroederend dat grote zus haar kleine broertje meenam voorop haar skateboard.

Maak er een zo bijzonder mogelijk moment van door te benadrukken dat jij het eigenlijk best spannend vindt en dat je het nooit zou durven als een van hen het alleen zou doen, maar dat je het wel ziet zitten omdat ze sámen gaan.

Kinderen hebben vaak een enorme behoefte aan autonomie (volwassenen trouwens ook, maar die krijgen dat gemiddeld genomen ook iets meer dan kinderen) en daar kom je nu aan tegemoet. Ze zijn nu volledig op elkaar aangewezen en vaak zie je dan dat ze superlief en zorgzaam worden voor elkaar!

Kerstvakantie survivaltip 4: start een nieuwe traditie

Elk jaar in de vakantie met zijn allen naar de bioscoop, de dag na kerst altijd pannenkoeken eten, of in de vakantie minstens één nacht kamperen in de huiskamer. Veel gezinnen hebben (bewust of onbewust) wel zo hun eigen rituelen. Jullie ook?

Een gezinsritueel, iets speciaals, wat echt van jullie is, kan echt bijdragen aan een goede relatie tussen je kinderen. Het is iets wat alleen jullie delen, iets wat jullie bindt. Zo’n laatste week van het jaar is daar natuurlijk bij uitstek geschikt voor.

Survivaltip nummer 4 is dan ook: verzin (samen) jullie eigen nieuwe ritueel. Iets wat jullie allemaal leuk vinden:de dag na kerst allemaal volledig in pyjama lopen, koekjes bakken en die uitdelen in de buurt, iedereen bij iemand anders in huis ‘logeren’, een wandeltocht in het donker om overal naar kerstbomen te gluren, een wens opschrijven voor het nieuwe jaar en die ritueel verbranden. Nou ja, wat dan ook. Als jullie er maar lol in hebben.

Dit waren de tips voor deze week. Voor week 2 volgen er over een week weer nieuwe tips!

omslag_samenspelen_hr

Samen spelen, wat nou delen

Deze tips komen uit het boek ‘Samen spelen, wat nou delen’, dat ik samen met opvoedkundige Eva Bronsveld schreef. Dit boek gaat over de band tussen broers en zussen, over vriendschap, over speelgoed delen en sorry zeggen. Maar ook over zelfvertrouwen, veerkracht, inlevingsvermogen en zelf leren ruzies oplossen. Samen Spelen, wat nou delen kost €17,50 en is te krijgen bij de boekwinkels en ook hier online.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer broer-en-zussen-survival tips week twee – Club van relaxte moeders 31 december 2017 at 13:44

    […] te gaan met die koters van je voordat ze weer in de schoolbanken terugkeren. Vorige week schreef ik deel 1 van dit blog met tips om de kerstvakantie met broertjes en zusjes te overleven. Misschien kun je deel 2 van de […]

  • Laat je reactie achter