Relax, Tiener

9 boeken die mijn tiener heeft verslonden

Mijn 13-jarige brengt het grootste deel van haar tijd door op haar skateboard. Maar een andere grote liefde van haar is lezen. Om eerlijk te zijn heeft ze de afgelopen paar jaar meer boeken verslonden dan ik. Het leek me leuk om samen met haar, haar favorieten op een rijtje te zetten. Hieronder haar top 9. Sommigen daarvan zijn misschien vooral leuk voor meiden, maar een aantal zijn zeker leuk voor zowel jongens als meisjes.

1. Skatespotting – Inez van Loon

Auteur Inez van Loon heeft een hele serie boeken over een skateboardende vriendengroep geschreven. De eerste in de reeks is het boek Skatespotting, waarin Levi en zijn vrienden een skatepark gaan bouwen in een oude houtzagerij (waar vervolgens allemaal spannende dingen gebeuren). Keet heeft de hele reeks van deze boeken van voor tot achteren gelezen én opnieuw. Eigenlijk hoopt ze heimelijk dat Inez er nog meer gaat schrijven, maar ik geloof niet dat dat er in zit. Inez heeft de boeken gebaseerd op haar zoon en zijn vrienden die zelf skateboarders waren. Keet las deze boeken toen ze een jaar of 9 à 10 was.

2. Schuld – Mel Wallis de Vries

Mel Wallis de Vries is een van de nieuwste ontdekkingen van Keet. Schuld is haar favoriet, maar ze heeft er meer van haar gelezen en allemaal in een paar dagen uit. Het zijn jeugdthrillers, dus echte pageturners en behoorlijk spannend (niet voor al te tere zieltjes..).

In Schuld plegen op een school kort na elkaar enkele leerlingen zelfmoord. Er lijkt geen verband tussen de jongeren te zijn. De politie bestempelt het dan ook als een trieste samenloop van omstandigheden. Maar dan krijgt de 16-jarige Tess een brief die alles verandert: JIJ BENT DE VOLGENDE… Wanneer Tess alles probeert te ontrafelen, doet ze een schokkende ontdekking. Nu moet ze vrezen voor haar eigen leven. Maar niemand gelooft haar.

Er is nu trouwens ook een musical van een van de boeken van Mel Wallis de Vries. Lijkt me ook superleuk om met Keet nog heen te gaan. Daarover hier meer info.

3. #Laatste Vlog – Carry Slee

Carry Slee gaat al heel lang met ons mee. Want van haar lazen we al boeken toen Keet nog een kleuter was. Wat een oeuvre heef die vrouw geschreven. Keet vindt de young adult boeken van Carry Slee allemaal goed. #laatste vlog is de laatste titel die ze van haar heeft gelezen.

4. Expeditie Verraad – Liza Sips

Dit boek las Keet in de zomer van 2016 (toen ze bijna 12 was). Omdat ze te weinig boeken mee had genomen op onze vakantie naar Amerika, las ze hem zelfs twee keer na elkaar én ze dwong mij om hem ook te lezen. Wat ik overigens met heel veel plezier heb gedaan. Expeditie Verraad gaat over soapster/presentatrice Pippa. Ze is mega succesvol en heeft ook nog eens een relatie met Dylan Dekker, de populairste zanger van dit moment. Maar het geluk is van korte duur: Pippa verliest haar baan en Dylan heeft nauwelijks tijd voor haar, maar wel voor ene Stella…. Expeditie Verraad is geschreven door actrice Liza Sips. Het is een heerlijk tienerboek!

5. Dat stomme boek – Tiny Fisscher

Dit boek, met de titel Dat stomme boek, heb ik voorgelezen toen we een keer onderweg waren naar onze wintersportbestemming, toen Keet 11 of 12 was. Het gaat over de vijftienjarige Ivan die op school de opdracht krijgt om een boek te schrijven. Ivan ziet dat helemaal niet zitten en heeft de titel meteen klaar: Dat stomme boek. Hij beschrijft in dit boek een paar dagen uit zijn eigen leven: over hoe hij samen met zijn moeder en zusje op zoek is gegaan naar zijn plotseling verdwenen vader. Het wordt een bizarre reis naar Berlijn. het verhaal is spannen en grappig tegelijk en heeft een onverwacht einde. Wij hebben er allemaal van genoten.

6. Hotel de grote L – Sjoerd Kuyper

Dit boek heeft Keet vorig jaar zelf gelezen en afgelopen zomer hebben we het nog een keer met zijn allen geluisterd als luisterboek tijdens onze lange camperritten. Dat is trouwens echt een aanrader, om dit boek met zijn allen te luisteren. Want er zitten echt heerlijke oneliners in. Het is heel fijn, grappig en ontroerend geschreven.

Hotel de grote L gaat over een stel kinderen uit een gezin dat het hotel van hun vader gaat runnen, omdat de vader voor een tijdje in het ziekenhuis ligt. Het verhaal wordt verteld vanuit het persepctief van de zoon: Kos. Pas aan het einde van het boek kom je erachter waar de L voor staat.

7. Een weeffout in onze sterren – John Green

Een weeffout in onze sterren is niet voor niets een bestseller. Als je het zelf nog niet hebt gelezen, dan raad ik je zeker aan dat ook te doen. Ik heb hem gelezen voordat Keet het deed. Het is prachtig.

Het boek gaat over de 16-jarige Hazel, die lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker. Hazel is naast een ziek meisje ook een normaal puberend meisje dat niet als zieke behandeld wil worden. En een meisje dat verliefd wordt. Een weeffout in onze sterren is het verhaal van twee verliefde pubers. Een verhaal met humor, verdriet en hoop.

8. Fataal – Eva Burgers

Fataal is, net als Schuld, een jeugdthriller. Een van de meest recente boeken die Keet gelezen heeft. Ook deze heeft ze in één ruk uitgelezen. Het gaat over drie vriendinnen die met elkaar op vakantie gaan naar Kreta, waar vervolgens allemaal spannende dingen gebeuren.

9. Festival – Gerlinde de Bruycker

Dit young adult boek haalde ik voor Keet bij de bib, ze las het tijdens onze laatste vakantie. Op de foto zie je haar lopend door een Frans dorpje lezen. Dat zegt denk ik genoeg 😉 Festival gaat over Noor en haar vrienden die voor het eerst naar het festival Kolenrock mogen. Ze genieten van optredens en dj-sets. Maar de sfeer slaat om als ze achter de camping aanwijzingen vinden dat er een meisje is ontvoerd.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter